Microsoft în primul trimestru fiscal 2015: venituri în creştere susţinute de performanţa Lumia şi Surface

24.10.2014
Microsoft în primul trimestru fiscal 2015: venituri în creştere susţinute de performanţa Lumia şi Surface

Microsoft a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru primul trimestru din anul sau fiscal 2015, perioadă care corespunde celui de-al treilea trimestru calendaristic al anului, iar cei mai mulţi indicatori sunt pozitivi. Compania a anunţat venituri în creştere, acestea fiind susţinute de creşterea continuă a segmentului cloud, dar şi de evoluţia peste aşteptări a vânzărilor de terminal Windows Phone şi de tablete Surface.

În primele trei luni din noul său an fiscal, Microsoft a obţinut venituri de 23,2 miliarde de dolari, în creştere cu 25,2 procente de la cifra atinsă în aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul, în schimb, a cunoscut o scădere de la an la an de 7,9 procente şi a atins valoarea la 5,84 miliarde de dolari, compania afirmând că această evoluţie negativă a fost provocată de costurile suplimentare ale restructurărilor şi compensaţiilor financiare, care s-au ridicat la 1,05 miliarde de dolari.

Divizia Devices and Consumer s-a bucurat de o creştere de 47 procente şi a adus venituri de aproape 11 miliarde de dolari. Veniturile din licenţierea retail Windows şi Office au scăzut cu 2, respectiv 5 procente, dar aceste evoluţii sunt de aşteptat din moment ce Windows 8.1 este acum gratuit în cazul terminalelor cu ecrane mai mici de 9” iar clienţii Office încep să migreze treptat către serviciul online Office 365. Această migrare este de altfel reliefată şi de datele oficiale, Microsoft anunţând că numărul clienţilor Office 365 a ajuns la 7 milioane, o creştere de 25% în comparaţie cu trimestrul anterior.

Şi încasările din licenţierea Windows Phone au scăzut cu 47 de procente, o altă evoluţie previzibilă din moment ce acest sistem de operare pentru telefoane este oferit acum gratuit.

Vestea bună pentru Microsoft este că vânzările de terminale Lumia, care apar pentru prima oară în rapoartele sale trimestriale, au crescut vizibil. În cel de-al treilea trimestru calendaristic al anului, Microsoft a vândut 9,3 milioane de telefoane Lumia, o creştere de numai 5 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar totodată şi o revenire vizibilă de la cele numai 5,8 milioane unităţi vândute în trimestrul anterior. Vânzarea de terminale Lumia a adus venituri de 2,6 miliarde de dolari, cea mai importantă sursă de venituri părând a fi piaţa cu cost scăzut din Europa.

O surpriză a oferit-o şi linia de tablete Surface. Microsoft a obţinut venituri de 908 milioane de dolari din vânzarea noilor modele Surface 3 Pro, o creştere de 127 de procente de la valoarea atinsă acum un an, iar acestea încep să aducă acum şi profit. Linia de console Xbox s-a vândut în 2,4 milioane exemplare, însă Microsoft nu a dezvăluit câte dintre acestea sunt noile Xbox One.

Licenţierile Windows de volum au crescut cu 10 procente, semn că partenerii mari încep să migreze treptat la Windows 8.1. Serviciile cloud Microsoft au adus venituri de 1,2 miliarde de dolari, însă această divizie se bucură şi de cel mai susţinut ritm de creştere: aproape o dublare de la an la an.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News