Microsoft Lumia 435 review

04.03.2015
Microsoft Lumia 435 review
Software, telefonie, camera foto, redare media, GPS, concluzii

Software şi telefonie

Sistemul de operare Windows Phone a fost dintotdeauna apreciat pentru fluiditatea mediului grafic şi pentru cerinţele hardware modeste. Acest aspect este prea puţin important în cazul telefoanelor scumpe şi puternice, utilizatorii care doresc un astfel de produs alegând în general diversitatea şi flexibilitatea Android, însă este critic în cazul unui telefon ieftin cu hardware anemic. Iar dacă experienţa oferită de un telefon Android din această gamă de preţ este invariabil dezamăgitoare, Lumia 435 s-a descurcat mult mai bine.

Este de la sine înţeles că Lumia 435 nu poate oferi fluiditatea unui model de vârf precum Lumia 930, însă diferenţele dintre acestea sunt surprinzător de mici. Limitările platformei hardware se fac remarcate prin durata cam mare de iniţializare a unor aplicaţii mai pretenţioase precum HERE Maps sau Facebook şi prin indexarea mai lentă a conţinutului în cadrul Xbox Music, însă acestea sunt cam singurele momente în care Lumia 435 poate fi considerat lent. Atât interfaţa sistemului de operare cât şi aplicaţiile au o performanţa bună, indiferent dacă vorbim de viteza de încărcare şi zoom în browser-ul Internet Explorer sau de navigaţia 3D din HERE Maps. Jocurile sunt o excepţie, însă puterea hardware este suficientă pentru jocurile 3D ceva mai simple precum Temple Run.

Deoarece telefoanele Windows Phone seamănă între ele ca două picături de apă iar Windows Phone GDR 1 şi actualizarea Denim au fost deja prezentate, ne vom rezuma să redirecţionăm utilizatorul către articolele unde acestea au fost prezentate mai pe larg.

Partea de telefonie este bine făcută, Lumia 435 oferind o cască cu un volum suficient de ridicat şi o fidelitate bună, în special în cazul utilizării HD Voice. Microfonul are o fidelitate bună, însă acesta nu are un partener pentru atenuarea zgomotului de fundal iar prestaţia în mediile zgomotoase nu este grozavă. Difuzorul de pe spate are un volum ridicat, ceea ce garantează că nu veţi rata prea multe apeluri, însă fidelitatea acestuia este modestă şi este subminată suplimentar şi de vibraţiile neplăcute ale capacului posterior.

Captura foto şi video, redare media, GPS

După dezamăgitorul ecran, cel de-al doilea compromis major este camera foto. Aceasta foloseşte un senzor minuscul cu rezoluţie de 2 MP şi diagonală de 1/5 inchi, iar obiectivul care îl însoţeşte nu oferă decât focalizare fixă şi o diafragmă neimpresionantă F/2.7.

Imaginile capturate au culori naturale plăcute, un contrast bun, o expunere în general corectă şi o dinamică rezonabilă. Senzorul are însă o rezoluţie mult prea mică pentru a putea captura un nivel măcar acceptabil de detalii, nivelul de zgomot este cam mare, iar algoritmii de post-procesare strică ce mai rămăsese de stricat. Captura nocturnă este surprinzător de luminoasă şi clară ţinând cont de specificaţiile mediocre, însă toate problemele remarcate la captura diurnă devin şi mai vizibile şi deranjante. În aceste condiţii, camera foto de pe Lumia 435 este bună cel mult pentru partajarea pe Instagram sau Facebook, însă nu trebuie să vă amăgiţi că aţi putea obţine ceva mai mult.

Telefonul poate înregistra în format H.264 la o rezoluţie de 800 x 448 pixeli. Fluxul video capturat este stabil iar imaginea are o expunere bună, însă nivelul de detalii este mediocru şi ne aminteşte neplăcut de epoca în care caseta VHS era regele experienţei multimedia.

Eşantion video 480p (ZIP, 11,6 MB)

Redarea media este satisfăcătoare pentru un utilizator fără prea multe pretenţii. Sunetul nu are o fidelitate prea ridicată, mediile sunt cam amorfe iar înaltele sună uşor metalizat, însă pentru o audiţie ocazională în condiţii acceptabile, Lumia 435 se achită onorabil de sarcini. Pentru a vă putea bucura însă de sunet, trebuie să veniţi cu propriile căşti deoarece pachetul Lumia 435 nu include aşa ceva. Procesarea audio este ajutată de un egalizator cu şapte benzi şi de opţiunea Virtual Surround pentru spaţializarea fluxurilor stereo.

Începând cu Windows Phone 8.1, vechiul hub Music + Videos a fost înlocuit de două aplicaţii separate pentru muzică şi filme, acestea nemaifiind nici incluse în cadrul sistemului de operare, ci oferite prin intermediul Windows Phone Store. În cadrul aplicaţiei Music, fişierele audio vor fi sortate după autor, album sau gen. Interfaţa de redare efectivă este simplă, dincolo de taguri şi CoverArt mai fiind oferite doar butoanele de Play/Pause, Back, Forward, Shuffle, Repeat şi cel pentru crearea listelor de redare. Atât în aria de notificare, cât şi în Lock Screen, sunt oferite butoane pentru controlul redării.

Aplicaţia Video este şi mai săracă, aceasta oferind doar butoane pentru controlul redării şi un Pan and Scan simplu. La fel ca în cazul tuturor celorlalte telefoane Windows Phone , suportul pentru codec-uri este sărac şi va trebui să alegeţi aplicaţii alternative pentru redare sau să recomprimaţi fişierele dorite. Procesorul este capabil să redea fără probleme fluxuri 720p, însă Lumia 435 nu este un player portabil prea grozav din cauza calităţii slabe a ecranului.

Modulul GPS din cipul Qualcomm oferă o prestaţie foarte bună, localizarea la rece sau cald fiind rapidă iar precizia localizării fiind ridicată. Ne-am fi aşteptat ca umilul Snapdragon 200 să ne facă probleme, însă puterea sa de calcul a fost suficientă pentru actualizarea rapidă şi fără întârzieri a semnalului în timpul deplasărilor. Modulul GPS este secondat de aplicaţia de orientare HERE Maps şi de soluţia de navigaţie HERE Drive+, care oferă hărţi, voci şi calcularea traseelor în modul offline. Deoarece Lumia 435 nu oferă un magnetometru, funcţia de busolă şi orientarea direcţională în HERE Maps nu funcţionează.

Concluzii

Oferit la un preţ de 385 de lei, Microsoft Lumia 435 este o opţiune foarte atractivă pentru cei care vor un smartphone Dual SIM foarte ieftin dar capabil totodată să ofere o experienţă bună în utilizare. Carcasa este puţin cam voluminoasă, camera foto are o rezoluţie prea mică iar ecranul este de-a dreptul prost, însă Lumia 435 este una dintre cele mai ieftine telefoane Dual SIM cu 1 GB de memorie RAM şi procesor dual-core, oferă un sistem de operare fluid, are o autonomie acceptabilă şi este o alternativă demnă de luat în seamă la mediocrele modele Android din acelaşi segment inferior de piaţă.

Părţi pozitive

construcţie solidă
performanţe software bune
platformă hardware rezonabilă
preţ mic
autonomie acceptabilă

Părţi negative

ecran TN cu unghiuri slabe şi latenţe mari
cameră foto cu senzor prea mic

Urmărește Go4IT.ro pe Google News