Microsoft Lumia 650 [REVIEW]

06.05.2016
Microsoft Lumia 650 [REVIEW]
Descriere

Completând oferta de telefoane cu Windows 10 Mobile, Microsoft Lumia 650 reprezintă un progres semnificativ faţă de telefoanele Lumia de până acum, carcasa din plastic colorat lăsând locul uneia cu suprafeţe din metal şlefuit, mai compactă şi elegantă decât am spera să întâlnim la acest domeniu de preţuri.

Descriere

La o primă impresie, chiar mai arătos decât versiunile high-end Lumia 950 şi 950 XL, Microsoft Lumia 650 preia câteva din trăsăturile cele mai apreciate la telefoanele bazate pe Android, oferind o carcasă surprinzător de subţire şi uşoară, al cărei design alternează suprafeţele cu aspect cauciucat, sticlă şi metal şlefuit. Singurul element care aminteşte de vechiul design Lumia, capacul din policarbonat poate fi îndepărtat cu uşurinţă de utilizator, expunând compartimentul pentru baterie, respectiv cartela microSIM şi slotul microSD.

Contribuind la o bună primă-impresie, Lumia 650 ne întâmpină cu un ecran AMOLED afişând interfaţa Windows 10 în culori vibrante, contrastând foarte bine pe carcasa de culoare neagră. Rezoluţia 720p nu este foarte mare, însă la diagonala de 5.0” nu avem ce reproşa, densitatea de 297 ppi fiind suficientă pentru a surprinde şi detaliile mai fine din poze.

Microsoft Lumia 650 – detalii tehnice

 • Ecran: 5”, 1280 x 720, AMOLED
 • Sistem de operare: Windows 10 Mobile
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 212
 • Procesor: ARM Cortex-A7, 1,3 GHz, quad-core
 • Procesor grafic: Adreno 304
 • RAM: 1 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: MicroSD, 200 GB max
 • Date: Cat. 4 LTE
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.1, A2DP
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 8 MP, autofocus, F/2.2, blitz LED
 • Filmare video: 720p
 • Cameră foto frontală: 5 MP
 • Baterie: 2000 mAh
 • Dimensiuni: 142 x 70.9 x 6.9 mm
 • Greutate: 122 grame
 • Altele: radio FM, suport DLNA şi WiFi hotspot, receptor GPS/GLONASS

Pornind de la ideea că platforma Windows 10 Mobile este suficient bine optimizată, Microsoft a ales pentru Lumia 650 o configuraţie ce ar părea modestă la un telefon bazat pe Android, motorizată de un chipset entry-level din seria Snapdragon 212, ajutat cu doar 1GB memorie RAM. Reţeta este copletată cu 16GB memorie internă, o cameră foto de 8MP cu lentile f/2.2 şi blitz LED, respectiv cameră frontală de 5MP. Microsoft Lumia 650 oferă conectivitate LTE Cat. 4, suportând conexiuni de internet mobil la viteze de până la 150 Mbps (download). Toate acestea sunt susţinute cu un acumulator de 2000 mAh.

 

Software; experienţa în utilizare

Software

Sistemul de operare Windows Phone a fost dintotdeauna apreciat pentru fluiditatea mediului grafic şi pentru cerinţele hardware modeste, iar Windows 10 Mobile nu dezamăgeşte. Un aspect mai puţin important în cazul telefoanelor scumpe şi puternice, buna optimizare a platformei software este însă esenţială în cazul unui telefon ieftin cu hardware anemic. Iar dacă experienţa oferită de un telefon Android din această gamă de preţ este invariabil dezamăgitoare, Lumia 650 se descurcă bine în folosirea de zi cu zi.

Este de la sine înţeles că Lumia 650 nu poate oferi fluiditatea unui model de vârf precum Lumia 950, însă nu acesta este aspectul care face diferenţa. Luăm spre exemplu limitarea funcţiei de filmare la rezoluţie 720p, sau ecranul AMOLED mai puţin pretenţios. Comparat telefoanelor bazate pe Android sau iOS, un detaliu poate şi mai apăsător este însă participarea slabă a dezvoltatorilor de aplicaţii, oferta în magazinul Windows Store fiind mai degrabă modestă.

Experienţa în utilizare

Subţire, elegant, cu greutate redusă dar totuşi bine îmbinat şi solid, Lumia 650 oferă o experienţă destul de diferită faţă de ce am întâlnit la telefoanele Lumia de până acum. Carcasa cu spate aderent şi ramă metalică tăiată la unghi drept se aşează bine în palme, renunţarea la designul tineresc cu suprafeţe din plastic viu colorat în favoarea unuia orientat mai degrabă către mediul business putând fi considerată o evoluţie în direcţia cea bună. Totuşi, bugetul alocat nu a permis folosirea unei construcţii de nivel premium, benzile laterale din metal fiind aplicate carcasei din plastic doar pentru decor. Iluzia unui design premium este întreţinută însă prin folosirea unor butoane Power/Volum realizate tot din metal, respectiv scutul Gorilla Glass 3 ce îmbracă toată partea din faţă a telefonului.

Pe carcasa de numai 6.9 mm grosime a încăput un Jack pentru căşti de tip 3.5 mm şi un conector microUSB. În locul folosirii unui tray-ul accesibil din exterior, slot-urile pentru cartelă SIM/microSD pot fi găsite sub capacul detaşabil, producătorul reducând astfel din costul de fabricaţie.

Cu o greutate de numai 122 grame, Microsoft Lumia 650 este mult mai uşor decât am aştepta de la un smartphone cu ecran de 5”. Aparent, ideal pentru folosirea de zi cu zi, Lumia 650 oferă un ecran bine iluminat şi uşor lizibil sub soare direct. Folosirea tehnologiei OLED este un atu important pentru un smartphone de buget, însă în cazul de faţă Microsoft a ales o soluţie de compromis, folosind matrice Pen Tile mai puţin costisitoare decât soluţiile RGB folosite în mod uzual.

Stabilitatea conexiunii la reţeaua de telefonie nu pune probleme, iar apelurile se aud clar prin casca audio. Similar, microfonul cu funcţie noise-canceling face treabă bună în spaţii cu mult zgomot ambiant.

Camera foto; Autonomie; Concluzie

Camera foto

Echipat doar cu o cameră foto de 8MP fără prea mari pretenţii, Microsoft Lumia 650 demonstrează însă performanţe surprinzător de bune, pozele oferite fiind bine expuse şi cu un nivel de claritate cel puţin rezonabil. Chiar dacă lipsa soarelui direct mai scade puţin din detalii, calitatea pozelor în ansamblu rămâne acceptabilă, aplicaţia de captură bine optimizată gestionând excelent hardware-ul disponibil.

Lumia 650 – video sample download

Din păcate lipsa suportului pentru captură video la rezoluţie mai mare decât 720p ar putea să-i nemulţumească pe cei care folosesc funcţia de filmare în mod frecvent.

Autonomie

În ciuda configuraţiei entry-level, Lumia 650 nu face minuni cu acumulatorul de 2000mAh, oferind puţin peste două zile de funcţionare în condiţii de utilizare normală, cu acces la internet prin conexiune WiFi şi 4G.

Chiar şi aşa, rezultatul este unul acceptabil, pe care multe telefoane cu Android mai costisitoare nu îl pot egala fără a recurge la setări agresive pentru economisirea bateriei.

Concluzie

Anunţul făcut de Microsoft privind restrângerea ofertei de telefoane Lumia pare să aibă un efect pozitiv asupra calităţii celor rămase în cursă, Lumia 650 fiind un produs surprinzător de bine realizat, ţinând cont de preţul său de aproximativ 850 Lei.

Oferit într-o carcasă din plastic şi metal ce reuşeşte să impresioneze prin supleţe şi eleganţă, Microsoft Lumia 650 este o alegere cu care nu poţi da greş, dacă eşti în căutarea unui smartphone accesibil bazat pe platforma Windows 10 Mobile. Comparat predecesorului Lumia 640, noul model oferă un ecran AMOLED spaţios, dublează memoria internă şi oferă un design exterior mult îmbunătăţit. 

 

Părţi pozitive

Design suplu şi elegant
Ecran AMOLED de bună calitate
Livrat cu sistemul Windows 10 Mobile preinstalat

Părţi negative

Chipset de nivel entry-level
Lipseşte funcţioalitatea Windows 10 Continuum
Camera foto nu permite filmare 1080p

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult