Mini-walkman: Sony Ericsson W395

Mini-walkman: Sony Ericsson W395

Oferta de telefoane muzicale este foarte bogată şi aproape toţi producătorii importanţi au lansat game ce ţintesc direct către inimile melomanilor: XpressMusic (Nokia), Walkman (Sony Ericsson), Beat (Samsung) sau ROKR (Motorola). Astfel că, de multe ori, indecişi, alegem brand-ul şi nu device-ul propriu zis. Sper ca Sony Ericsson W395, telefonul pe care îl voi prezenta în cele ce urmează, să mai risipească ceaţa dilematică densă şi să vă inducă un reper util pentru viitoarele alegeri (nu cele prezidenţiale ci în materie de gadgeturi).

Sony Ericsson W395 este un telefon facil. Se adresează oamenilor dornici de un combo simplu comunicare-muzică şi eventual acelora care din când în când mai fac câte o fotografie. Design-ul ultra-compact, de tip slide, îl face uşor de purtat în buzunar.

Sony Ericsson W395Aspectul fizic atrage mai degrabă reprezentantele sexului frumos, datorită formelor fin rotunjite (colţurile terminalului, tastele soft) şi a LED-urilor colorate (cel din jurul padului de navigare, alături de logo-ul Walkman iluminat). Din acest punct de vedere, când privesc telefonul, îmi vine în minte maşinuţa Beetle.

Tastatura alfanumerică monobloc este neaşteptat de confortabilă. Concret, în momentul în care compui un mesaj nu te izbeşti de “zidul erorilor” – inevitabilul accident provocat de tastele prea mici sau spaţierea necorespunzătoare dintre ele.

Sony Ericsson W395Display-ul în schimb nu este deloc strălucit, dar să nu uităm că Sony Ericsson W395 este un Walkman entry-level şi se axează după cum am mai spus pe funcţiile de bază plus player-ul audio. Aşadar, cei interesaţi de W395 trebuie să ştie că vor întâlni pe acesta un ecran micuţ de 2 inch şi 176 x 220 pixeli. Meniul clasic Sony Ericsson implementat pe telefoanele non-smartphone rămâne este în continuare unul dintre cele mai intuitive şi bine structurate. Pe un singur ecran, o matrice formată din 12 iconiţe animate, sugestive, te va călăuzi către aplicaţiile dorite.

Player-ul Walkman aduce în prin plan o noutate destul de interesantă. Pe lângă opţiunile de filtrare după artişti, albume şi piese şi desigur pe lângă folder-ul cu playlist-uri, W395 îţi facilitează accesul la posturile de radio online. Adăugarea unui post de pe Internet se face extrem de simplu, prin selectarea opţiunii “Online ch.”, iar apoi prin adăugarea adresei URL a postului respectiv, însoţită de o scurtă descriere (în mod normal, vei completa câmpul cu denumirea postului).

Sony Ericsson W395

Controlul player-ului se face cu ajutorul tastelor multimedia dedicate: padul de navigare în patru direcţii, butonul de confirmare/play/pauză amplasat în interiorul acestuia şi tastele de volum/next/previous situate pe latura din dreapta a terminalului, în apropierea marginii superioare. De menţionat că sub tasta de apelare se află tasta “Walkman” care lansează sau minimizează player-ul.

Calitatea audio nu dezamăgeşte, dar nici nu impresionează. După urechea mea destul de fină, merită totuşi o notă bunicică, un opt să spunem. În mod normal ar fi fost cam 7,5 dar am rotunjit în plus datorită headset-ului de calitate. Problemele ţin mai mult de partea software. Din ce am observat şi din comparaţia bătrânul meu W810, egalizatorul de pe W395 este cam grosolan în sensul că fiecare incrementare a unei frecvenţe duce la modificarea mult prea accentuată a sunetului, deci nu putem vorbi despre un reglaj precis. Preset-urile sunt foarte slabe, cu excepţia celui “Flat”.

Camera foto de 2 MP realizează capturi decente în condiţii de iluminare foarte bune, dar duce lipsa unui sistem de autofocus şi a unei rezoluţii mai măricele. Pe partea de video, capturile au modesta rezoluţie de 176 x 144 pixeli.

Sony Ericsson W395 Photo Sample Sony Ericsson W395 Photo Sample

Ca mai toate dispozitivele Sony Ericsson, W395 oferă o autonomie satisfăcătoare: patru zile în condiţii în care am vorbit cam 30 de minute pe zi şi am ascultat şi muzică, în total aproape trei ore.

Concluzie: Sony Ericsson W395 este un Walkman decent şi un instrument de comunicare bun. Da, e adevărat că nu ai Internet de mare viteză şi ecranul este mic, dar nu trebuie să privim toate dispozitivele ca şi cum ar trebui să fie întruchiparea perfecţiunii – să aibă de toate, indiferent că ne interesează sau nu. Dacă este să am vreo obiecţie, aceea e preţul, aşa cum s-a întâmplat şi cu un alt model din gama Walkman – W902. SE W395 costă aproximativ 700 de RON, cam mult pentru ceea ce oferă şi raportat la concurenţă.

Plusuri şi minusuri

[+] Dimensiuni compacte;
[+] Tastatură excelentă;
[+] Autonomie foarte bună;
[+] Meniu rapid, intuitiv;

[-] Preţul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News