Model 2, un PDA cu steroizi

13.02.2007
Model 2, un PDA cu steroizi
OQO

Conform producătorilor, Model 2 are o autonomie de 3 ore cu bateria standard şi de 6 cu bateria extra. În rest este un dispozitiv pe care ne putem baza aproape în orice situaţie. Marele avantaj al acestuia este că poate funcţiona cu un sistem de operare normal şi nu trebuie să instalăm aplicaţii care necesită prelucrare în momentul în care le transferăm pe PC. Nu necesită nici programe concepute special pentru dispozitivele portabile, acestea din urmă, în mare parte, neavând toate opţiunile unui program normal.

Spre Microsoft Office 2007 merge perfect pe OQO. Pe de altă pare este un dispozitiv portabil, oferind toate avantajele acestora. Iar pentru persoanele care doresc să îl folosească similar unui Notebook, nu este nici o problemă.

Producătorii s-au gândit şi la acest aspect, model 2-ul fiind prevăzut cu un suport care oferă şi o unitate optică tip DVD±RW/RAM dual layer şi interfeţe pentru monitor, fie VGA, fie HDMI şi porturi standard USB sau RJ45 pentru reţea. Cu ajutorul acestui docking station şi al unui kit de tastatură şi mouse, OQO devine un calculator în toată regula aşa cum ne aşteptăm să întâlnim pe orice birou de lucru. Cu o menţiune, este mult mai mic.

Merită?

UMPC-urile sunt dedicate cu precădere persoanelor cărora calculatorul le este indispensabil dar sunt mereu în mişcare. Acestea oferă o putere de calcul superioară unui PDA şi sunt alegerea perfectă pentru cei care nu suportă bagajele.

Model 2 costă aproximativ 1800$, iar pentru docking station trebuie să mai plătim aproape 400$. Investiţia este de cosiderabilă, dar eu consider că se merită, mai ales că în preţul dispozitivului este inclus şi sistemul de operare, în cazul de faţă Windows Vista. Este adevărat că un PDA este mai ieftin, dar cu siguranţă nu poate oferi la fel de multe ca un OQO Model 2. Dacă sunteţi mereu în mişcare şi un Notebook este prea mare şi prea greu, un UMPC este compromisul perfect dintre mobilitate, greutate, spaţiu de stacare şi putere de calcul.

Notebook sau PDA

Evoluţie

Nu cu foarte mult timp în urmă, apariţia primului calculator electronic ocupa prima pagină a tuturor ziarelor din lume. Ca dimeniuni, acesta se desfăşura pe aproape un etaj întreg al unei clădiri. Timpul a trecut, prima pagină a ziarelor a fost ocupată din nou de un calculator, de data asta de primul PC, primul calculator personal.

Astăzi dacă apare ceva nou, şansele sunt destul de mici ca acesta să ocupe prima pagină a vreunui ziar, dar cu siguranţă primim un newsletter via Internet de la producător. Se poate spune că evoluţia calculatorului a continuat, continuă şi va continua.

Dar să rămânem la newsletter, nu cu mult timp în urmă am primit şi eu aşa ceva de la compania OQO, anunţau Model 2, o nouă jucărie pentru pasionaţii genului. După ce am strâns mai multe informaţii m-am hotărât să vă prezint jucăria. OQO Model 2 În primul rând să vedem exact ce este

OQO Model 2

Acesta intră în categoria UMPC, Ultra Mobile PC. Un UMPC sau, conform traducerii, un calculator personal ultra portabil, este o vaiantă cu dimensiuni mult mai reduse a unui Notebook. Acesta rivalizează cu dimensiunile unui PDA, dar are caracteristicele unui PC. Model 2 are următoarele trăsături:

 • Procesor: 1.5GHz VIA C7M ULV
 • Cipset: VIA VX700 •Memorie: 1GB DDR2 SDRAM
 • Stocare: 60 GB HDD
 • Video: partajat, alocat din memoria sistemului dinamic
 • Baterie: 4500 mAh standard sau 9000mAh extra
 • Tastatură: integrată, 58 de taste
 • Sunet: integrat AC97
 • Ecran: 5” 800 x 480 TFT
 • Reţea: WAN şi standard
 • Bluetooth: 2.0 EDR
 • Dimensiuni: 14.22 x 8.38 x 2.54 cm
 • Sistem de operare: Windows Vista Ultimate
Urmărește Go4IT.ro pe Google News