Motivul pentru care Samsung s-ar putea întoarce la procesoare Exynos pe seria Galaxy S24

14.08.2023
Motivul pentru care Samsung s-ar putea întoarce la procesoare Exynos pe seria Galaxy S24

Anul 2023 a fost unul extrem de bun pentru fanii Samsung, compania oferind, în sfârșit, seria Galaxy S cu procesor Snapdragon de la Qualcomm în locul modelelor Exynos din trecut, considerate a fi „inferioare”. Se pare însă că această „bucurie” va fi de scurtă durată, întrucât compania ar putea lansa anul viitor modelele Galaxy S24, din nou în două variante: cu Snapdragon 8 Gen 3, sau cu Exynos 2400. Motivul pentru care Samsung va apela la această strategie veche este însă unul bine întemeiat.

Pentru că Snapdragon 8 Gen 3 va fi mai scump decât Gen 2, Samsung va încerca să reducă costurile folosind Exynos 2400

Conform Digital Chat Station, unul dintre cei mai de încredere „leakeri” de pe Weibo, noul procesor de la Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 3, este semnificativ mai scump decât modelul Gen 2 din prezent. Acesta ar trebui să fie baza pentru flagship-urile de anul viitor, dar mulți producători deja își fac planurile pentru următoarele lor serii, iar Gen 3 nu se va regăsi decât în modelele cele mai scumpe, echivalente cu S23 Ultra de la Samsung.

Modelele de smartphone-uri din game „flagship”, dar de pe trepte inferioare, precum variantele „standard” sau „Pro”, vor fi echipate, din nou, cu Snapdragon 8 Gen 2, la fel ca anul acesta, sau vor face tranziția la alternativele de la MediaTek din seria Dimensity.

Astfel, Samsung ar putea prefera să folosească procesoarele Exynos 2400 pentru o parte dintre modelele Galaxy S24, pentru a reduce din costuri și pentru a evita scumpirea noilor sale flagship-uri. Compania ar putea apela la una dintre două strategii. Fie va oferi Exynos 2400 pe Galaxy S24 și S24+ și va păstra chipset-ul Qualcomm pe S24 Ultra, fie va reveni la practica mai veche, echipând toate telefoanele din serie vândute în SUA și China cu Snapdragon, în timp ce modelele din Europa și restul lumii ar folosi procesorul produs de Samsung.

Motivul pentru care Exynos 2400 ar fi mai ieftin este pentru că va fi produs în fabricile proprii și pot fi „achiziționate” fără adaos, pe când procesoarele Qualcomm vor fi produse în principal în fabricile TSMC, iar Samsung va trebui să le cumpere, la fel ca oricare alt partener al producătorului american. Există zvonuri care afirmă că și Samsung ar putea ajuta la producția următorului procesor Snapdragon, pe nodul de 3nm.

Informațiile neoficiale despre Exynos 2400 și testele preliminarii de pe prototipuri, arată că noul chipset Samsung va integra o configurație cu 10 nuclee, iar performanța este puțin mai mică decât cea a lui Snapdragon 8 Gen 3, dar nu cu mult. De altfel, niciunul dintre aceste procesoare nu este încă finalizat, nici la nivel hardware și nici software, deci rezultatele testelor din prezent ar putea deveni irelevante odată ce variantele finale se lansează cu optimizări în special la nivel software.

sursa: weibo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult