Moto G6 Plus review – ecran generos şi autonomie bună la un cost rezonabil

03.08.2018
Moto G6 Plus review - ecran generos şi autonomie bună la un cost rezonabil
Prezentare

Moto G6 Plus păstrează reţeta „premium pentru toată lumea” folosită de predecesorul G5, oferind mai multă performanţă şi un ecran 18:9 cu mai mult spaţiu de afişare util, strecurat într-o carcasă cu finisaje peste medie.

Prezentare

Cel mai mare din noua serie Moto G6, modelul G6 Plus pune la dispoziţie un ecran de 5.9” cu rată de aspect 18:9, având aproximativ aceeaşi lăţime ca ecranul de 5.2” (16:9) folosit cu predecesorul G5 Plus. Ajutat şi de rama mai îngustă, ecranul cu rezoluţie FHD+ încape într-o carcasă cu doar 1.5 mm mai lată, dispozitivul oferind mai multă suprafaţă de afişare fără un compromis major la partea de ergonomie. Sigur, Moto G6 Plus este cu 1 cm mai înalt decât modelul G5 Plus, însă acest aspect este compensat cu rama mult îngustată la partea de jos, care pune ecranul mai aproape de nivelul degetelor.

În ce priveşte aspectul estetic, aş fi sperat ca producătorul Lenovo să amelioreze designul camerei foto, mult supraînălţată peste profilul carcasei şi delimitată cu un ornament metalic „tăios” la atingere. Ignorând acest aspect, Moto G6 Plus rămâne un produs elegant, acoperit cu sticlă faţă-verso şi pus în valoare de construcţia metalică finisată la nivel premium. Totuşi, designul cu forme rotunjite este foarte alunecos, folosirea telefonului fără husă de protecţie nefiind recomandată celor mai puţin îndemânatici.

Telefonul vine echipat cu chipsetul Snapdragon 630 de la Qualcomm, cu procesor octa-core la 2.2GHz. Lenovo livrează Moto G6 Plus în două configuraţii. Modelul de bază cu 64 GB şi 4 GB memorie RAM este ceva mai ieftin, dar utilizatorii care au nevoie de ceva în plus pot opta pentru varianta cu 128 GB spaţiu de stocare, disponibilă cu 6 GB memorie RAM.

Cu suprafeţe exclusiv din sticlă la exterior, carcasa lui G6 Plus este de fapt construită pe un şasiu din aluminiu bine rigidizat. Combinaţia de materiale folosită a permis obţinerea unei greutăţi finale de 167 grame, mai mult decât rezonabilă pentru un smartphone cu ecran de aproape 6”. Singurul compromis este includerea unui acumulator de 3200 mAh, calculat pentru autonomie de o zi.

Dacă la partea din faţă, în jurul ecranului se fac remarcate doar camera frontală de 8 MP cu blitz LED şi senzorul biometric poziţionat la partea de jos, spatele este dominat de logo-ul Motorola şi camera foto duală, încadrată cu un ornament de formă circulară, ridicat peste profilul capacului. Cu rezoluţie 12MP + 5MP, camera foto principală dispune de lentile cu deschidere F/1.7 şi F/2.2, sistem de focalizare cu detecţie de fază şi blitz LED. Aceasta permite obţinerea de poze în modul clasic, folosind senzorul de 12 MP, sau cu ajutorul senzorului de „profunzime” pentru aplicarea de efecte bokeh.

De interes mai sunt şi conectorul pentru căşti de tip jack 3.5 mm, respectiv microfonul cu funcţie de anulare a zgomotului de fundal. Încărcarea acumulatorului se face prin conexiune USB-C, telefonul suportând tehnologia Quick Charge.

În loc de butoane capacitive, interfaţa Android 8.0 este controlată folosind taste virtuale, spaţiul de sub ecran fiind rezervat senzorului biometric de formă ovală, folosit exclusiv la deblocarea ecranului.

Motorola Moto  G6 Plus – specificaţii:

 • Ecran: 5.9″, 1080 x 2160 pixeli, IPS
 • Sistem de operare:  Android 8.0 Oreo
 • Chipset:  Qualcomm Snapdragon 630
 • Procesor:  8x Cortex-A53 64 bit, până la 2.2 GHz
 • GPU:  Adreno 508
 • RAM:  4GB / 6 GB
 • Memorie: 64 GB / 128 GB
 • Card: MicroSD (max. 256GB)
 • Conectivitate: 4G LTE, Wi-Fi N dual-band, Bluetooth 4.2
 • Cameră foto: 12MP + 5MP cu autofocus (PDAF), lentile f/1.7 / f/2.2, blitz LED dual-tone, înregistrare 1080p
 • Cameră frontală: 8 MP, cu lentile f/2.2 şi blitz LED
 • USB: USB-C reversibil (suportă USB On-The-Go)
 • Acumulator: 3200 mAh
 • Dimensiuni: 160 x 75.5 x 8 mm
 • Greutate: 167 grame
 • Alte dotări: dual-SIM, receptor A-GPS şi GLONASS, modul radio FM, funcţie Wi-Fi Hotspot, cititor de amprente
 • Versiuni de culoare: Gold, Deep Indigo, Nimbus

Accesul la cele două sloturi pentru cartelă SIM şi card micro SD se face prin extragerea sim tray-ului poziţionat la partea superioară, pe rama carcasei.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Ajutat de ecranul bine iluminat şi cu o foarte bună calitate a imaginii, Moto  G6 Plus reuşeşte să compenseze pentru micile deficienţe la partea de design. Pachetul software centrat în jurul versiunii Android 8.0 nu este prea încărcat, lăsând utilizatorilor suficientă libertate pentru personalizarea ulterioară. Aş fi dorit ca mărimea implicită a fonturilor şi scalarea interfeţei Android să fie mai bine acordată cu diagonala de 5.9” a ecranului, însă acest aspect poate fi corectat fără probleme din secţiunea Display a meniului Settings.

Carcasa este de mărime potrivită, însă inginerii Motorola puteau depune mai mult efort pentru obţinerea unui design şi mai compact, Moto G6 Plus fiind oaremum în urma competiţiei în ce priveşte raportul ecran/carcasă. Telefonul este comod de manevrat cu o singură mână doar pentru cei cu palme suficient de mari, Spatele acoperit cu sticlă curbată este foarte aluneos. Aş fi dorit şi ca zona camerei foto să fie mai puţin înălţată şi ceva mai bine protejată împotriva zgârieturilor de inelul metalic prezent în lateral, sticla camerei foto fiind prima care intră în contact cu suprafaţa pe care aşezăm telefonul mobil. Contrastând puternic cu spatele modelat cu delicateţe, camera foto proeminentă este poate sigurul aspect negativ al unui design exterior reuşit din punct de vedere estetic.

La partea din faţă, senzorul de amprente este convenabil plasat imediat sub ecran, însă Motorola a ales să nu profite mai mult de spaţiul liber rămas, preferând afişarea pe ecran a tastelor de navigare Android. Este de apreciat stratul oleofobic de bună calitate, care nu permite acumularea urmelor de transpiraţie.

Din considerente de reducere a costurilor, Lenovo nu a proiectat Moto  G6 Plus pentru a fi rezistent la imersia în apă, singura protecţie împotriva lichidelor fiind oferită de stratul oleofobic care respinge picăturile de apă ajunse pe suprafeţele din sticlă. Moto  G6 Plus are conectori USB-C şi Jack 3.5 mm neprotejaţi, cât şi alte perforaţii unde nu ar fi de dorit să permitem pătrunderea apei.

Sub carcasa din sticlă şi metal, Moto G6 Plus ascunde o configuraţie destul de puternică, motorizată de chipsetul Snapdragon 630 şi ajutată cu 4GB memorie RAM. Deşi suficient pentru folosirea de zi cu zi, nivelul de performanţă obţinut nu este chiar la aşteptările unui produs high-end, anumite jocuri şi aplicaţii de Android prezentând timpi de încărcare ceva mai mari. Departe de a fi deranjant, acest mic compromis păleşte însă în faţa diferenţei consistente de preţ, în favoarea lui Moto G6 Plus.

Folosit pentru apeluri de voce, Moto G6 Plus reuşeşte să convingă prin claritatea sunetului şi microfonul de bună calitate. Stabilitatea conexiunii la reţeaua de telefonie mobilă şi cea Wi-Fi nu pune probleme.

Rezultate benchmark-uri:

 • GFX Bench (Car Chase) – 312 frames
 • GFX Bench (Car Chase Offscreen 1080p) – 329 frames
 • PCMark (Work 2.0) – 4919
 • Geekbench 4.2 – 879 single-core, 4176 muti-core
 • A1SD benchmark – 260MB/s read / 237MB/s write (Internal Memory), 5497 MB/s RAM copy
 • 3DMark (Sling Shot Extreme) –  OpenGL 840 ( Vulkan 709)
 • AnTuTu – 90149 (CPU 39649, GPU 19939, UX 23832, MEM 6730)
 • SpeedTest WiFi –  309Mbits / 3621 Mbits (upload/download)
 • SpeedTest LTE 4G –  74Mbits / 23 Mbits (upload/download)

 

Camera foto

Unul dintre atuurile principalele pentru Moto G6 Plus sunt performanţele foto. Chiar dacă sistemul dual camera foloseşte al doilea obiectiv doar pentru aplicarea de efecte bokeh, şi nu obţinerea pozelor în modul wide, măcar rezultatele obţinute cu senzorul principal de 12MP sunt mulţumitoare.

Având la dispoziţie condiţii bune de lumină ambiantă, Moto G6 Plus obţine poze cu un nivel ridicat al detaliilor, bine expuse şi cu o paletă de culori foarte atrăgătoare.

În funcţie de obiectele surprinse în cadru, focalizarea poate fi uşor imprecisă, mai ales dacă suntem nevoiţi să facem poze în grabă.

Din păcate, exceptând pozele tip portret realizate de aproape, obiectivul secundar este practic inutil, neputând fi utilizat ca înlocuitor pentru funcţia zoom şi nici modul wide-angle.

Cu rezoluţie 8MP şi blitz LED, camera frontală este bine pregătită pentru poze selfie şi sesiuni live stream, posibile inclusiv în întuneric total.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator de 3200 mAh, Moto G6 Plus face faţă cu brio folosirii zilnice, chiar dacă ecranul de 5.9” este mare consumator de energie.

Prezenţa tehnologiei TurboPower este de asemenea folositoare în situaţiile când trebuie să readucem telefonul la starea de funcţionare într-un timp cât mai scurt. Aproape descărcat, Moto G6 Plus poate recupera aproximativ 20% din capacitatea acumulatorului cu doar 15 minute de folosire a adaptorului AC. Însă pentru încărcare completă, avem de aşteptat aproximativ două ore.

Concluzie

Cu performanţe decente, ecran spaţios şi suficientă autonomie a bateriei, Moto G6 Plus poate fi o alegere inspirată pentru un phablet de buget. Camera foto oferă rezultate mulţumitoare, iar designul exterior este unul reuşit şi bine închegat.

Cei care apreciază finisajele de bună calitate şi jocurile de lumini făcute de suprafeţele din sticlă vor aprecia cu siguranţă Moto G6 Plus. Parte din stilul seriei Moto G, camera foto mult înălţată pe spatele carcasei este cam neplăcută la atingere, inelul metalic cu rol de ornament fiind primul care să arate urmele folosirii zilnice.

 

Părţi pozitive

Finisaje de bună calitate
Ecranul IPS cu rezoluţie Full HD+
Camera foto
Android 8.0
Autonomie rezonabilă a bateriei

Părţi negative

Nu este compatibil cu accesoriile Moto Mods

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult