Motorola a anunţat Ara, proiectul smartphone-ului modular care merge pe urmele Phonebloks

Motorola a anunţat Ara, proiectul smartphone-ului modular care merge pe urmele Phonebloks

La începutul lunii septembrie am prezentat Phonebloks, un concept extrem de atrăgător de smartphone modular despre care am afirmat că are şanse aproape nule de materializare. Speranţele celor care şi-ar dori un astfel de produs pot reînvia acum, Motorola anunţând că lucrează la un concept similar de mai bine de un an şi că va colabora cu comunitatea Phonebloks pentru a face din proiectul Ara o realitate.

La fel ca Phonebloks, proiectul Ara nu are prea multe de arătat în acest moment dincolo de câteva imagini. Ideea din spatele proiectului este aceeaşi, Motorola intenţionând să dezvolte o platformă hardware şi software deschisă care să permită utilizatorilor să-şi aleagă şi să-şi poată actualiza componentele telefonului mobil fără a fi nevoiţi să achiziţioneze un smartphone nou.

Conform comunicatului oficial al companiei, un terminal Ara ar urma să fie construit în jurul unei plăci de bază, care ar constitui totodată şi structura de rezistenţă, aceasta urmând să ofere conectori care vor permite cuplarea unor componente variate alese de utilizator precum ecranul, camera foto, bateria sau o tastatură hardware.  În lunile care vor urma, compania intenţionează să lanseze şi un kit de dezvoltare Module Developer’s Kit (MDK) care să permite proiectarea viitoarelor componente.

Implicarea unui nume greu al industriei de telefoane mobile precum Motorola într-un astfel de proiect este încurajatoare şi ne lasă speranţa că Ara nu va sfârşi ca un simplu concept pe hârtie, însă viitorul trebuie privit cu scepticism.

Dacă aţi desfăcut vreodată un telefon mobil sau aţi privit ghidurile iFixit, aţi văzut deja cât de înghesuit este un telefon mobil modern. Bateriile nedetaşabile, ecranele lipite sau carcasele care nu pot fi desfăcute fără a fi deteriorate sunt preţul pe care îl plătim pentru produse cât mai puternice în carcase cât mai subţiri şi uşoare.

Un design modular nu doar că ar împiedica realizarea unui produs uşor şi subţire, dar şi componentele ar trebuie reproiectate. Fiecare dintre acestea folosesc interfeţe dedicate directe, însă implementarea unui sistem universal de interconectare ar necesita dezvoltarea unor interfeţe standard care să vorbească un limbaj comun, la fel ca în cazul unui PC. Acest aspect se va traduce prin componente cu dimensiuni mai mari decât cele văzute astăzi într-un smartphone, cu un consum mai mare de energie şi cu un preţ mai ridicat.

Motorola, chiar dacă nu mai este producătorul puternic de odinioară, este o parte componentă Google şi o companie care îşi permite să susţină un proiect îndelungat şi cu o voce suficient de puternică pentru a fi luată în seamă. Chiar şi aşa, dacă toate detaliile arhitecturale hardware şi software vor fi finalizate, tot va trebui să lupte pentru adoptarea unui standard unic de interconectare la nivelul întregii industrii de telefoane şi să convingă producătorii relevanţi de componente să lanseze produse compatibile cu Ara şi să suporte toate şicanele.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News