Motorola anunță și Razr 40, cel mai ieftin telefon pliabil de până acum

01.06.2023
Motorola anunță și Razr 40, cel mai ieftin telefon pliabil de până acum

Motorola a anunțat astăzi modelul Razr 40 Ultra, noul său flagship pliabil, un telefon pe care am avut ocazia să îl testăm chiar înainte de lansare și pentru care avem deja disponibil un review complet, inclusiv video. Surpriza companiei a venit însă la evenimentul de lansare oficial, unde a fost dezvăluit încă un telefon pliabil, din gama mid-range: Razr 40 „standard”. Chiar dacă nu este la fel de bine dotat din punct de vedere hardware, acesta ar putea fi adevăratul model „câștigător” al Motorola, întrucât vine la un preț foarte bun, în special cu modelele concurente.

Razr 40 pierde majoritatea avantajelor variantei Ultra în procesul de reducere a prețului

Practic, pentru a atinge un preț mai mic, Motorola a decis să renunțe la câteva dintre avantajele majore ale lui Razr 40 Ultra pentru a crea modelul „de bază” al seriei. Prima „victimă” a fost ecranul exterior al dispozitivului. Acesta vine cu un ecran minuscul, mai mic decât toate variantele Razr pliabile din trecut, cu diagonală de doar 1,5”. Acesta mi-a amintit imediat de primele generații Galaxy Z Flip, care ofereau un ecran similar, în formă de pastilă.

Motorola Razr 40 front handheld

Acest ecran este foarte mic și poate afișa doar ora exactă, starea vremii și alte câteva informații rapide, cât și o listă de notificări, fără prea multe detalii. Desigur, poate fi folosit și pentru oglindă pentru selfie-uri. Desigur, nu se pune problema de a rula aplicații complete pe un ecran atât de mic.

Interesant este însă că ecranul mai mic a permis integrarea unei baterii mai mari. Față de 3.800 mAh pe modelul Ultra, Razr 40 beneficiază de o baterie de 4.200 mAh. Totuși, nu mă aștept la o diferență majoră de autonomie. Întrucât pe Ultra mai economisești baterie folosind ecranul secundar pentru activități rapide, pe 40 „standard” trebuie să deschizi ecranul mare de fiecare dată. Încărcarea este însă la fel de rapidă, la 30W, iar telefonul include chiar și încărcare wireless.

Motorola Razr 40 back

S-ar putea însă ca procesorul Snapdragon 7 Gen 1 să vină la rândul său cu un consum redus de energie față de Snapdragon 8+ Gen 1 de pe Ultra. Configurația hardware este în rest similară, cu 8 GB RAM și 256 GB stocare internă.

Ecranul interior este tot de 6,9″, la fel de mare ca pe Razr 40 Ultra, dar scade de la 165 la 144 Hz pentru refresh rate. Diferența este imperceptibilă, întrucât ambele rulează oricum la 120 Hz în majoritatea cazurilor de utilizare.

Prețul este cel mai atrăgător lucru la noul telefon pliabil

Camera este la rândul său diferită, dar s-ar putea să nu ofere o performanță mai slabă. Avem de a face cu un senzor principal de 64 MP cu stabilizare optică și focalizare laser, același ultrawide cu funcție macro de 13 megapixeli ca pe Ultra și aceeași cameră frontală de 32 megapixeli la interior.

Construcția este un alt element care ar putea să asigure un preț mai mic. În locul sticlei Gorilla Glass Victus, folosită pe Ultra atât pentru protecția ecranului exterior cât și pentru capacul jumătății inferioare, Razr 40 are ambele capace acoperite cu deja celebra „piele vegană”, adică un plastic cu textură care imită pielea naturală. Telefonul va fi disponibil în trei culori, Sage Green, Vanilla Cream și Summer Lilac, toate din același material.

Motorola Razr 40 front back

Prețul este însă unul care cred că va face acest model foarte popular în piață. Dacă Razr 40 Ultra pornește de la 6.000 lei și promite celor care cumpără telefonul în prima lună o schimbare gratuită de ecran, Razr 40 pornește de la un preț de 3.999 lei în România. Lansarea va avea loc puțin mai târziu, însă, când intră în ofertă, Motorola spune că îl va oferi la un preț introductiv de doar 2.999 lei. Acesta va fi cel mai ieftin pliabil lansat vreodată în Europa și cu siguranță cel mai ieftin pliabil din România. Cei care se fereau de pliabile din cauza prețului, vor avea acum ocazia să încerce acest format la un preț mult mai mic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult