Motorola blochează vânzarea iPhone şi iPad în Germania?

12.12.2011
Motorola blochează vânzarea iPhone şi iPad în Germania?

Motorola a câştigat procesul intentat împotriva Apple la o curte de justiţie din Germania, în care a acuzat compania rivală de încălcarea unor patente GPRS care îi aparţin.

Apple iPhone 4S

Acţiunea ar putea avea drept urmare blocarea comercializării pe teritoriul Germaniei a produselor vinovate de încălcarea acestor patente, dacă Apple nu reuşeşte să obţină o amânare până la judecarea primului apel. Lista produselor afectate cuprinde telefoanele Apple din gama iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS şi iPhone 4, respectiv tabletele iPad 3G şi iPad2 3G.

Apple ar putea scăpa de acuzaţiile primite aducând modificări produselor sale pentru înlocuirea funcţiilor patentate cu alternative proprii. În cazul de faţă însă, unul dintre patente este parte componentă a standardului de comunicaţie wireless GPRS (General Packet Radio Service), iar modificările necesare ar putea fi costisitoare şi dificil de implementat. Pentru moment, Apple preferă să amâne luarea unei decizii până la finalizarea procesului şi continuă lupta pe cale juridică.

Apple iPad 2

Pentru impunerea ordinului judecătoresc, Motorola ar trebui să achite către curtea de justiţiei suma de 100 milioane euro, asumându-şi riscul că această decizie ar putea fi blocată de Apple în urma unui apel.

Motorola a dat publicităţii un comunicat în care şi-a exprimat încântarea faţă de rezultatul obţinut în instanţă, afirmând totodată ca va continua lupta pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Compania a lăsat de înţeles şi că este dispusă să negocieze licenţierea tehnologiilor afectate către Apple. Drept răspuns, oficialii Apple au afirmat că vor face apel împotriva ordinului judecătoresc în cel mai scurt timp, iar disponibilitatea produselor din gama iPhone/iPad pe teritoriul Germaniei nu va fi afectată în perioada sărbătorilor de iarnă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News