Motorola Edge 30 Ultra review: procesor flagship și cameră de 200 megapixeli într-un telefon de sub 1.000 euro

20.09.2022
Motorola Edge 30 Ultra review: procesor flagship și cameră de 200 megapixeli într-un telefon de sub 1.000 euro

După o perioadă lungă în care 12 megapixeli a fost norma pe piața de camere de smarpthone-uri, mai mulți producători au început în ultimii ani să experimenteze cu senzori de rezoluții mai înalte. Am ajuns repede la 48, 64 sau chiar 108 megapixeli, însă abia acum, la aproape doi ani de la lansarea oficială a primului senzor de 200 megapixeli, vedem unul în realitate. Primul smartphone de pe piață care aduce captură de imagini la această rezoluție este Motorola Edge 30 Ultra, noul flagship al brandului american. Sunt însă cei 200 megapixeli de ajuns pentru a face diferența în zona de smartphone-uri high-end?

Motorola Edge 30 Ultra nu ieste foarte mult în evidență cu design-ul

Brand-ul Edge este cel pe care Motorola l-a folosit în ultimii trei ani pentru a lansa telefoanele sale cele mai bine dotate, iar Edge 30 Ultra, chiar dacă schimbă puțin elementele de la exterior, reprezintă în acest moment ceea ce are brand-ul mai bun de oferit. Vorbim despre un telefon care arată ca unul premium încă de la început, fiind echipat cu un ecran cu margini curbate, un spate din sticlă cu textură mată plăcută la atingere și un modul de cameră mare pe partea din spate. Singurul lucru care atrage atenția pe lista de materiale este faptul că este utilizată sticlă Gorilla Glass 5, nu noua versiune Victus.

Motorola Edge 30 Ultra back handheld

Este greu să realizezi un nou design în 2022 fără ca un telefon să nu semene cu altele din trecut, așa că Motorola nici nu a încercat să facă asta. Dacă ați văzut un telefon cu margini curbate în ultimii 4-5 ani, acesta arată la fel, cu un decupaj central pentru cameră. Butoanele power și volum sunt taote îngrămădite pe partea din dreapta, și sunt integrate pe o margine foarte subțire de metal. Butonul power are mici striații care să îl facă mai ușor de găsit. Din păcate, acesta nu integrează și un senzor de amprentă, probabil din cauza suprafeței limitate disponibile. Totuși, nici soluția de integrare a acestuia în ecran nu este tocmai neobișnuită.

Pe partea din spate, sticla mată are o textură „soft touch”, similară cu cea pe care am întâlnit-o cel mai recent pe OnePlus 10 Pro. De altfel și culoarea este similară, un negru cu particule strălucitoare în lumină. Modulul de cameră găzduiește trei senzori și este integrat într-o insulă pe mai multe niveluri. Avem mai întâi nivelul de bază, unde este poziționat blitz-ul, nivelul superior, unde găsim camerele secundare, iar camera principală are nevoie de încă un nivel, pentru a găzdui senzorul de 200 megapixeli alături de un obiectiv pe măsură. Acesta nu este cel mai mare modul de cameră pe care l-am întâlnit, în ciuda rezoluției, dar este printre cele care ies cel mai mult în relief. Chiar și cu o husă, acesta nu va sta complet plat pe un birou.

Motorola Edge 30 Ultra accessories

Și că tot a venit vorba de husă, Motorola livrează una în pachetul lui Edge 30 Ultra, alături chiar și de un încărcător de priză de 125W și un cablu USB-C. Practic, acesta va fi unul dintre telefoanele high-end cu accesorii în pachet, în ciuda faptului că prețul său la raft nu atinge nici măcar 1.000 de euro. Pachetul celor trei modele Edge 30 este realizat doar din materiale reciclate și pot fi reciclate la rândul lor.

Ecranul este foarte fluid, dar nu folosește cele mai noi tehnologii

Motorola este una dintre companiile care împing în ultima perioadă performanța ecranelor în sus, chiar dacă nu sunt bazate pe cele mai noi tehnologii. Ecranul de pe Motorola Edge 30 Ultra oferă rezoluție Full HD+ cu refresh rate de 144 Hz, nu 120 cum este norma în zona high-end deja, dar nu este de tip LTPO, deci va putea varia doar între 144 Hz și 60 Hz, în funcție de aplicațiile rulate. Totuși, vorbim despre un ecran cu culori pe 10 biți și compatibilitate cu standardul HDR10+. Luminozitatea de peste 1.000 nits este însă cea care scoate acest model în evidență, oferind o experiență plăcută de utilizare chiar și în soare puternic.

Motorola Edge 30 Ultra screen bottom

Mai puțin plăcute sunt marginile curbate. În timp ce design-ul telefonului are de câștigat puncte la nivel pur estetic datorită acestor margini, în practică acestea atrag reflexii nedorite în utilizare și fac apăsarea pe anumite butoane din aplicații, care sunt spre margine, mai grea. Majoritatea producătorilor au renunțat sau încep să renunțe la margini curbate, iar faptul că Edge 30 Ultra folosește un astfel de ecran pare să fie un downgrade.

Performanța este la un nivel înalt, dar ținută în spate de sistemul de răcire

Este ușor de intuit ce nivel de performanță atinge un telefon, mai ales din zona high-end, încă de dinainte de a începe testarea. Motorola Edge 30 Ultra, la fel ca toate telefoanele de top din ultima perioadă, adoptă chipset-ul Snapdragon 8+ Gen 1 de la Qualcomm. Astfel, rezultatele testelor sunt în zona aceea de performanță.

Motorola Edge 30 Ultra side right

Ce nu poți ști dinainte este cum se comportă procesorul în funcție de design-ul interior al dispozitivului. Răcirea pe Motorola Edge 30 Ultra nu este însă un motiv de laudă. Într-un stress test prin intermediul 3DMark, telefonul reușește să păstreze doar jumătate din performanța inițială după aproximativ jumătate de oră. Astfel, nu este tocmai un telefon „de gaming” pentru cei care au pretenția de a se juca pe perioade lungi de timp pe setări ridicate.

Din alte puncte de vedere însă, precum productivitate, acesta este unul dintre cele mai performante dispozitive disponibile în prezent.

Benchmarks

  • AnTuTu – 1.064.475
  • GeekBench – Single-Core: 1.317 / Multi-Core: 4.211
  • 3DMark Wild Life Extreme – 2.750
  • 3DMark Wild Live Extreme Stress Test – Best loop: 2.756 / Lowest loop: 1.215 / Stability: 44,1%
  • PCMark – 15.597

Motorola Edge 30 Ultra oferă autonomie bună și încărcare extrem de rapidă

Designerii Motorola par să fie mai mult concentrați pe design decât pe alte avantaje, cel puțin atunci când vine vorba despre modelele Edge 30. Astfel, Ultra nu are o baterie de 5.000 mAh, așa cum am văzut pe alte telefoane de top din ultimii ani. Totuși, nici bateria de 4.610 mAh nu este tocmai de ignorat, oferind o autonomie foarte bună pentru un dispozitiv din această clasă. Vorbim despre o zi completă de utilizare fără emoții la utilizare normală și chiar intensă uneori, ba chiar două pentru cei care nu stau toată ziua cu telefonul în mână.

Motorola Edge 30 Ultra charger

Iar la toate acestea se adaugă și încărcarea la 125W, extrem de rapidă. Vorbim despre maximum jumătate de oră pentru o încărcare completă și mult mai puțin pentru încărcări de la 20-30 sau chiar 50% până la 100%. Mai mult, cei care aleg un încărcător wireless, pot încărca cu putere de până la 50W, iar Edge 30 Ultra poate încărca în sens invers căști sau alte accesorii (chiar și alte telefoane) prin încărcare wireless la 10W, nu doar la 5 cum o fac și alte dispozitive.

Software-ul Motorola continuă să fie relativ „curat”

Motorola este o un brand recunoscut în piață pentru personalizări minimale ale interfeței Android. Astfel, MyUX-ul companiei folosește multe dintre elementele de design ale Android-ului „standard”, de la zona de notificări și funcții rapide, până la meniul de power, meniul de setări și sertarul de aplicații. Toate sunt complet stock. Asta nu înseamnă că nu pot fi personalizate, însă utilizatorii au libertatea să aleagă dacă vor experiența Google sau una mai pe placul lor.

Motorola include multe funcții proprietare însă, precum un always-on display propriu, sau luminile „edge” care te atenționează că ai notificări la care nu ai răspuns, cât și interfața desktop Ready For, care include mai multe moduri de funcționare precum pentru productivitate, multimedia sau gaming. Interfața Motorola este una dintre puținele care pot rivaliza DeX-ul de la Samsung din aceste puncte de vedere.

Motorola Edge 30 Ultra front handheld

O veste bună este că Edge 30 Ultra este unul dintre telefoanele competitive atunci când vine vorba despre suport software. Motorola va livra 3 actualizări de sistem și va asigura patru ani de actualizări de securitate pe acest model. Ghinionul face că Edge 30 Ultra s-a lansat chiar în perioada în care a ajuns și Android 13 oficial pe piață, deci vom vedea maximum Android 15 pe acest model, fiind livrat cu Android 12 din fabrică.

Senzorul de amprentă este de flagship, dar difuzoarele de mid-range

Senzorii de amprentă sunt deja pe telefoane de vreo 10 ani, așa că așteptarea tuturor este ca această tehnologie să fie una „banală”, care funcționează garantat. Istoria recentă ne-a demonstrat că nu este chiar așa, și că anumite brand-uri, chiar cu renume, pot să dea greș chiar și cu tehnologii atât de „simple”. Din fericire, Motorola Edge 30 Ultra beneficiază de un senzor de amprentă de calitate. Vorbim despre o soluție optică, integrată în partea de jos a ecranului, care detectează rapid amprentele și funcționează chiar și atunci când ecranul este oprit.

Motorola Edge 30 Ultra bottom detail

Difuzoarele pe telefoane mobile sunt chiar un subiect complicat, iar puține companii se pot lăuda cu o calitate bună pentru redare de muzică. Din păcate, Edge 30 Ultra nu ajunge în zona de flagship cu sunetul, în ciuda faptului că integrează tehnologii Dolby și are chiar logo-ul Atmos inscripționat permanent în partea de sus a ramei. Sunetul este puternic, dar nu extrem de clar la volum înalt. Frecvențele înalte și medii se cam amestecă, iar basul este aproape inexistent. Aceste difuzoare sună ca unele de telefon mai degrabă de medie.

Camera foto de 200 megapixeli scoate în evidență Motorola Edge 30 Ultra

Desigur, cel mai interesant lucru la acest model este camera foto, oferind în premieră acces la o cameră foto de 200 de megapixeli. Acesta este însă alăturat unei selecții de camere peste medie, din punct de vedere al specificațiilor, însă nu obligatoriu extrem de performante în comparație cu cele ale altor flagship-uri.

Motorola Edge 30 Ultra camera

Camera de 200 de megapixeli este și singura care este stabilizată optic din arsenalul lui Motorola Edge 30 Ultra, deci aceasta va fi cea care va fi cea mai utilă, în special în condiții de iluminare slabă. De altfel, camera cu zoom este prezentată drept o cameră pentru portret, iar față de alte camere de acest gen de pe piață, aceasta are o diafragmă f/1.6. Camera ultrawide, pe lângă rezoluție înaltă, se laudă și cu o funcție în plus: posibilitatea de a realiza capturi macro.

Am apreciat astfel că Motorola a pus captura macro în meniul de selecție al camerelor, ceva ce rareori am întâlnit. Chiar dacă există multe telefoane cu camere macro dedicate, puține au un buton rapid accesibil, majoritatea ascunzând funcția în meniul „alte funcții”.

Foto zi

Pe timp de zi, majoritatea fotografiilor realizate cu Edge 30 Ultra sunt bune sau foarte bune, cu multe detalii și expunere bună, fără zone arse. Se vede însă diferența între camera principală și cea ultra-wide atunci când vorbim despre plajă dinamică, fotografiile având detalii mai multe pe cea de 200 megapixeli atât în zonele puternic luminate, cât și în cele din umbră. Camera cu zoom este decentă, dar pare cumva inutilă pentru fotografii generale. Alte dispozitive folosesc un crop pe senzor pentru un zoom 2x, care pare acum ceva „banal” în zona de fotografie pe telefon. Aș fi preferat un crop 2 sau 3x pe camera principală și un zoom optic mai mare de 5 sau 10x, care chiar să facă o diferență.

Pe timp de noapte, doar camera de 200 megapixeli mi se pare potrivită pentru fotografii. Camera ultra-wide reușește să ofere rezultate puțin peste medie, dar cadrele sunt destul de întunecate și lipsite de detalii, în timp ce timpul de expunere este destul de lung. Pe camera foto cu zoom, modul nocturn are niște efecte ciudate, în care zonele întunecate sunt stricate și apar într-o nuanță albastră, probabil din cauza unei calibrări ciudate a retroiluminării senzorului foto. În schimb, rezultatele de pe camera principală sunt bune, ba chiar uneori nici nu este necesar modul nocturn. Realizarea fotografiilor la 200 megapixeli și apoi micșorarea lor la o rezoluție mai mică are avantajul că poate scădea zgomotul de imagine și îmbunătăți detaliile captate.

Foto noapte

Poți, desigur capta și imagini direct la rezoluție de 200 de megapixeli, însă rezultatele sunt atât de mari și greu de prelucrat, încât nu prea merită efortul. Modul Ultra-Res funcționează și pe camera ultra-wide, pentru realizarea de cadre la 50 de megapixeli. Rezultatele nu sunt însă impresionante, rezoluția în plus crescând semnificativ dimensiunea fotografiilor, dar nu și nivelul de detalii. Imaginile procesate la rezoluții mai mici oferă un nivel comparabil de detalii, la dimensiuni mai mici.

Cert este că Edge 30 Ultra are o cameră foto peste medie, însă, în ciuda utilizării unui senzor cu rezoluție foarte mare, acesta nu este categoric mai bun decât cele folosite pe alte telefoane din zona sa de performanță. Ansamblul de camere tinde mai mult spre zona de medie decât cea de flagship, însă este bine că există acum și soluții intermediare. Anterior vedeam un salt imens între mid-range și flagship, iar această cameră de 200 megapixeli pare să fie un model care se potrivește perfect între aceste zone de performanță.

Concluzii

Edge 30 Ultra este flagship-ul seriei Edge și cel mai performant smartphone produs în prezent de Motorola. Totodată, este primul telefon cu senzor de 200 megapixeli din piață, însă în curând vor începe să apară și alternative. Acesta este echipat cu hardware high-end și face niște alegeri interesante pentru a atinge un prag de preț mai mic decât cel al concurenței din zona flagship.

Motorola Edge 30 Ultra logo

Se pare că Motorola a mai învățat din greșelile modelelor anterioare, iar dacă prețul lui Edge 30 Ultra va evolua într-o manieră similară cu ceea ce am văzut în trecut, acesta ar putea fi un adevărat „flagship killer” cu adevărat competitiv în doar câteva luni. Cu un astfel de model pe piață la o reducere până pe la 650 sau 700 euro, va fi greu de recomandat un model OnePlus în aceeași zonă de preț peste el. Momentan, prețul de 800 euro (3.999 lei) este destul de atrăgător, însă există deja alternative comparabile sau care îl lasă în urmă la anumite capitole (Galaxy S22/iPhone 13), iar în afară de posibilitatea de a te lăuda cu o cameră de 200 megapixeli, nu există un element care să scoată acest telefon în evidență cu adevărat în comparație cu altele.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult