Motorola Edge 40 Pro review: un smartphone premium performant, cu mici imperfecțiuni

04.04.2023
Motorola Edge 40 Pro review: un smartphone premium performant, cu mici imperfecțiuni

Am fost plăcut impresionat anul trecut de faptul că Motorola Edge 30 Pro a reușit să fie primul de pe piața din Europa echipat cu cel mai nou chipset de la Qualcomm, însă anul acesta, chiar înainte de anunțul oficial al lui Edge 40 Pro, deja am testat mai multe modele  cu noul Snapdragon 8 Gen 2. Astfel,  rămâne ca acest telefon să impresioneze și cu altceva, pe lângă performanța high-end pe care lista sa de specificații o promite. Din fericire, Motorola nu s-a culcat pe o ureche și a investit destule resurse în dezvoltarea unui telefon cu adevărat „high-end”, la un preț corect, spre diferență de alte modele pe care le-am testat recent.

Design-ul lui Motorola Edge 40 Pro merge spre un aspect extrem de rotunjit

Trebuie să recunosc că nu sunt un fan al design-ului pe care Motorola îl adoptă pentru telefoanele sale, în special în zona camerelor. Edge 40 Pro nu se depărtează foarte mult de insula de cameră pătrată pe care o tot vedem pe telefoanele Motorola Edge, însă adoptă câteva decizii de design care fac telefonul să se simtă mai bine în utilizare. De exemplu, rama metalică este foarte subțire, dar este puțin ieșită în relief față de sticlă, pentru o prindere mai bună.

Motorola Edge 40 Pro side

Capacul de pe spate din sticlă are o textură mată, anti-amprente, și foarte plăcută la atingere. Este genul de textură soft touch, pe care am întâlnit-o în trecut și pe alte dispozitive, precum OnePlus 10 Pro, de exemplu. Astfel, deși este un telefon mat, este în continuare foarte alunecos. Din fericire, există o husă în pachet, una din plastic dur, ceva mai rigidă decât cele din silicon, dar care ar putea oferi și mai puțină protecție decât altele.

Asta pentru că acoperă doar colțurile și parțial lateralele, în timp ce ecranul rămâne destul de expus. Motivul este faptul că Motorola a ales pentru Edge 40 Pro un design cu toate marginile curbate, inclusiv cele de sus și jos. Dacă sus, alegerea unei zone curbate nu are prea multă utilitate, în partea de jos, simți imediat diferența față de alte telefoane atunci când folosești gesturile de navigație. Glisarea din partea de jos a ecranului este mult mai plăcută. Telefonul include și ceva protecție internă, fără alte accesorii, la apă și praf, la standardul IP68

Motorola Edge 40 Pro accessories

În cutie mai este inclus și un adaptor de priză TurboPower de 125W, care vine cu cablu USB-C la ambele capete. Astfel, poți folosi acest încărcător pentru toate dispozitivele, inclusiv pentru un laptop. Un singur lucru aș mai avea de adăugat: cutia lui Edge 40 Pro este parfumată. Se pare că Motorola a realizat un parfum special pentru telefoanele sale, iar dispozitivele din gama Edge vin în cutii cu acest miros specific. Este un parfum plăcut, pe care te-a aștepta să îl întâlnești pe o persoană, nu pe cutia unui telefon. Acesta nu este un plus sau un minus, ci o curiozitate interesantă. Un plus ar fi că Edge 40 Pro este livrat într-un pachet complet reciclabil.

Ecranul este printre cele mai rapide  din piață

Cei care urmăresc review-urile mele de pe Go4it știu deja că nu sunt un fan al ecranelor curbate. Mi se pare că design-ul mai elegant nu aduce destule beneficii pentru a justifica dezavantajele în utilizare. Pe lângă un design mai „alunecos” și riscul mai mare de a sparge ecranul în cazul unui accident, marginile curbate aduc și reflexii în plus atunci când utilizezi telefonul, iar anumite elemente, precum butoane virtuale pot apărea în acea zonă și fac utilizarea mai dificilă. În afară de scăpatul telefonului, de toate acestea m-am lovit și în utilizarea lui Edge 40 Pro.

Motorola Edge 40 Pro screen bottom

Ceea ce este păcat, pentru că mi s-a părut că are un ecran foarte bun, ba chiar unul dintre cele mai rapide din piață. Vorbim despre un panel OLED, cu o diagonală de 6,67” și refresh rate la 165 Hz, ceva ce am văzut anterior doar pe cele mai performante telefoane de gaming. Era însă de așteptat, având în vedere că anul trecut Motorola oferea ecrane la 144 Hz deja. Există însă un dezavantaj față de alte dispozitive din piață: rezoluția este doar Full HD, nu QHD, iar refresh rate-ul nu este variabil, ci poate fi setat la diverse trepte: 60, 90, 120 sau 165 Hz. Modul auto schimbă această valoare doar până la 120 Hz, deci 165 Hz este disponibil doar dacă este ales manual. Personal, nu văd o mare diferență de fluiditate și recomand utilizarea pe Auto. De asemenea, recomand schimbarea profilului de culoare pe Natural, acesta fiind setat din fabrică pe modul Saturat.

Ecranul este în rest unul foarte luminos și printre cele mai „strălucitoare” piață din zona de telefoane de sub  1.000 de euro, la 1.300 nits. Astfeș, este compatibil cu formate precum HDR10+ și Dolby Vision, pentru o experiență de top pentru vizionarea conținutului video.

Motorola Edge 40 Pro front handheld

Edge 40 Pro oferă performanță comparabilă cu cele mai puternice telefoane din piață

La capitolul performanță, nu aveam dubii că Motorola Edge 40 Pro nu reușește să atingă scoruri în teste măcar comparabile cu cele ale concurenței. Asta pentru că Snapdragon 8 Gen 2 și-a făcut deja cunoscută prezența în piață, doborând recorduri în majoritatea testelor. Ce eram însă interesat să văd la noul Edge 40 Pro este cât de bine rezistă la stres. După ce Xiaomi 13 Pro a reușit să dea primul „fail” al anului, fiind incapabil să termine testul de stres din 3DMark, iar OnePlus 11 a obținut o stabilitate de performanță pe la 30%, credeam că este o problemă cu chipset-ul nou de la Qualcomm. Se pare însă că este vorba doar de o răcire neadecvată în acele situații,

Motorola Edge 40 Pro case

Motorola Edge 40 Pro nu doar că nu funcționează sub un profil „economic” de energie implicit, având toată puterea la dispoziție din start, dar reușește să ofere o stabilitate de 65% din performanță în testul extrem, fiind la egalitate cu Galaxy S23 Ultra la acest capitol. Astfel, chiar și cu performanța degradată, din cauza temperaturii, Edge 40 Pro tot va oferi o performanță comparabilă cu maximele atinse de modelele cu Snapdragon 8 Gen 1 de anul trecut. Și după teste, telefonul doar se încălzește, nu frige, ca alte modele testate recent. Având în vedere ecranul la 165 Hz și performanța susținută destul de bine, nu am rezervări în recomandarea acestui model și pentru gaming. Edge 40 Pro este, la momentul lansării, unul dintre cele mai performante telefoane din piață.

Benchmarks

  • AnTuTu – 1.219.404
  • GeekBench 6 – Single-Core: 1.884 / Multi-Core: 5.061
  • 3DMark Wild Life Extreme – 3.642
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test – Best Loop: 3.663 / Lowest  Loop: 2.407 / Stability: 65.7%
  • PCMark – 15.662

Autonomia nu este la nivel de top, dar încărcarea la 125W compensează pentru asta

Motorola are multe modele din gama ieftină care pot spune cu adevărat că sunt în top la capitolul autonomie, însă modelele sale high-end se confruntă aici cu realitatea. Nu poți avea și un telefon compact, cu ecran foarte rapid și performanță de top cu o autonomie de peste două zile. De altfel, chiar și două zile sunt cam la limită pentru acest model, dacă este folosit intens. Cei care vor alege să folosească ecranul la 165 Hz cu siguranță nu vor depăși cu mult prima zi, iar realizarea de fotografii, în special am observat că duc la un consum ridicat de energie. În stand by, însă, telefonul se comportă foarte bine. De altfel, Motorola a făcut un mic compromis pe acest model: a integrat un acumulator de doar 4.600 mAh, față de 5.000 cât oferă alte companii, pentru a asigura că design-ul rămâne compact.

Motorola Edge 40 Pro charger

Există însă și o parte bună: încărcarea este extrem de rapidă. La 125W, Edge 40 Pro poate fi încărcat în 6 minute pentru o zi întreagă de utilizare deci, iar în 25 de minute ajunge la 100%. Asta include și parte de încărcare mai lentă, când acumulatorul depășește 80%. Desigur, există și încărcare wireless, la doar 15W, compatibilă cu orice încărcător wireless Qi, și funcții PowerShare, cu încărcare în sens invers.

Software-ul Motorola este curat, dar dependența de Google uneori este un dezavantaj

Deja de câțiva ani, Motorola folosește o interfață Google, cu mici personalizări în ceea ce numește MyUI. Interfața este aerisită și oferă acces rapid la toate funcțiile. Nu am sesizat personalizări ciudate sau comportament diferit față de cel implicit propus de Google. Chiar dacă nu are pictograme colorate în meniul de setări, acestea sunt ușor de deosebit pentru navigare rapidă, iar Motorola pune la dispoziția utilizatorilor o selecție bună de opțiuni de personalizare.

Motorola Edge 40 Pro font center

Motorola stă bine și la capitolul Bloatware, oferind opțiunea de a refuza preinstalarea unor aplicații extra față de cele implicite. M-am trezit cu Candy Crush și ceva numit CallApp Contacts în meniu, dar cred că am omis să le deselectez atunci când mi-au fost oferite. Pentru că folosește multe dintre elementele de interfață Google, Motorola nici măcar nu se obosește prea tare cu aplicații proprietare. În afară de aplicația de cameră, și alte câteva aplicații Moto proprietare, toate aplicațiile sunt de la Google, inclusiv Photos pentru galerie.

Există însă și un dezavantaj aici, în special în cazul Photos. Odată ce realizezi o fotografie de tip portret, de exemplu, nu mai poți edita nivelul de blur din galerie, așa cum poți pe toate celelalte telefoane. Asta pentru că este necesar un abonament One pentru acces la această funcție în Google Photos, doar modelele Pixel având acces gratuit. Mi s-a părut o particularitate ciudată, pe care n-am mai întâlnit-o până acum.

Motorola Edge 40 Pro software

Un alt avantaj Motorola ar fi Ready For, concurentul său pentru DeX de la Samsung, care permite afișarea conținutului de pe telefon pe ecrane mai mari. Spre diferență de DeX, Ready For poate fi folosit atât într-un mod „desktop”, cât și în moduri dedicate pentru gaming și redare multimedia.

Și la capitolul suport software, Motorola stă destul de bine, dar puțin sub liderii pieței. Sunt promise trei actualizări de sistem pentru Motorola Edge 40 Pro și patru ani de actualizări de securitate. Not great, not terrible.

Edge 40 Pro are difuzoare stereo cu Dolby Atmos, dar calitatea audio rămâne de medie

Deși suntem în 2023, și avem senzori de amprentă de peste 10 ani pe smartphone-uri, în continuare unele companii nu reușesc să dea de cap acestei tehnologiei de securitate. Din fericire, Motorola nu se află printre acelea, integrând în ecran unul dintre cele mai rapide cititoare de amprente din ultima perioadă. Este un senzor optic, amplasat în ecran, care își face treaba foarte bine. Nu am avut probleme de niciun fel cu el, ceva ce, din păcate, nu este valabil pe toate telefoanele pe care le testez, inclusiv din zona high-end.

Motorola Edge 40 Pro speaker

Motorola are un parteneriat cu Dolby, oferind pentru partea audio și compatibilitate cu Atmos. Codecul Dolby este însă folosit permanent atunci când sunetul este redat din difuzoarele stereo, fără opțiunea de a fi oprit, cum am văzut pe Xiaomi. Iar asta este un lucru bun, pentru că sunetul nu este tocmai la nivel de flagship nici u Dolby Atmos activ. Fără el probabil că rezultatele ar fi fost și mai slabe. Există posibilitatea de a configura diverse profiluri audio, sau chiar realizarea unuia personalizat, dar rezultatele nu sunt prea bune oricum. Sunetul este puternic, dar frecvențele se cam amestecă la volum înalt și basul este inexistent. În comparație cu alte telefoane de sub 1.000 de euro, este comparabil, dar față de flagship-uri, Edge 40 Pro este în urmă la redare audio. Ceva interesant, care mi-a atras atenția este însă prezența unei grile în partea de sus, care permite unei cantități mai mari de sunet să iasă din difuzorul pentru apeluri, pentru redare stereo mai bună. Este o idee bună, care ar trebui implementată pe un dispozitiv cu difuzoare mai performante.

Camera foto continuă în direcția Motorola de până acum: bună, dar nu grozavă

Edge 40 Pro nu este tocmai un „camera phone”, întrucât nu folosește niciuna dintre caracteristicile de top ale telefoanelor flagship. Are un sistem de trei camere, dar toate sunt bazate pe tehnologii mai vechi. De exemplu, camera principală are senzor de 50 megapixeli de la OmniVision cu dimensiune 1/1.55”, cu stabilizare și diafragmă f/1.8. Decent, dar nu tocmai comparabil cu cei 200 megapixeli de pe Samsung sau senzorii de 1” de pe Xiaomi sau Vivo. Cel puțin pe hârtie. Apoi, avem de a face cu un ultrawide tot de 50 megapixeli f/2.2 cu deschidere foarte largă, la 114 grade și focalizare automată pentru modul macro, alături de un zoom optic 2X de 12 megapixeli. Aceasta este o cameră de portret, cum este acum moda, cu diafragmă foarte deschisă, dar cu un senzor minuscul, de 1/2.93”.

Din experiența de testat telefoane, am învățat că lista de specificații este însă doar jumătate din poveste și este mult mai important să ai la dispoziție un software bun, care să știe să folosească hardware-ul, fie el și mai modest. Din păcate, Motorola nu este încă acolo. Brandul american are ambiții mari, dar execuția nu este încă la nivelul la care ar trebui.

Motorola Edge 40 Pro camera

Am realizat fotografii cu cele trei camere de pe spate și chiar și cu cea frontală, de 60 de megapixeli, iar rezultatele sunt bune spre foarte bune, cu mici excepții. De exemplu, fotografiile realizate cu camera ultrawide par uneori că nu sunt focalizate, dar alteori sunt bune. De altfel, și modul macro este destul de bun și de o calitate semnificativ mai bună decât pe telefoanele cu o cameră macro dedicată. Pe camera principală, cadrele surprind bine detaliile și chiar și culorile, dar parcă zonele întunecate sunt mai întunecate decât ar trebui, se mai poate lucra la HDR pe această cameră. Camera cu zoom, însă este puțin problematică.â

Foto zi

Se vede că Motorola a gândit-o drept o cameră de portret și nu una pe care să o folosești pentru a fotografia elemente din depărtare, întrucât „rămășițe” ale modului portret apar și atunci când fotografiezi pe modul auto, fără un subiect în cadru. Anumite elemente sunt blurate din software fără un motiv evident, în stilul în care vedem în modul portret. Acest comportament este însă „la întâmplare”, unele cadre fiind lipsite de efectele nedorite.

Și că tot a venit de modul portret, Motorola face lucrurile diferit față de alte companii, care permit selectarea camerelor. Avem trei moduri de zoom pentru portret, 35, 50 și 85mm. Dezavantajul este doar camera 2x este într-adevăr echivalentă cu 50mm, perspectivele de 35 și 85mm fiind realizate prin zoom digital pe camera principală, respectiv camera cu zoom. Rezultatele sunt decente atunci când voribm despre decupajul persoanelor și calitatea efectului de blur. Totuși, există erori de decupaj atunci când apar ochelari de soare în cadru. Posibil să apară și în cazul altor articole vestimentare. Clar se mai putea lucra și la acest capitol.

Foto noapte

Noaptea însă, Motorola continuă tradiția brand-ului de până acum, făcând modul nocturn Night Vision utilizabil doar pe camera principală. Camera ultrawide captează prea puține detalii, iar imaginile sunt zgomotoase și nefocalizate, în timp ce pe camera  cu zoom toate cadrele ies mișcate și apare și problema cu efectul de blur menționată anterior. Camera principală poate produce imagini bune, dar parcă puțin cam prea luminoase, schimbând uneori aproape complet atmosfera imaginilor față de cea din realitate. Modul nocturn pe această cameră mi-a amintit de culorile pe care le obțineam pe telefoanele Huawei în perioada în care au introdus prima dată când au introdus această opțiune. Pentru toate camerele și cam toate modurile, se vede însă că Motorola aplică mult sharpness, care face cadrele să arate destul de bine pe ecranul unui telefon, dar care deranjează pe un ecran mare.

La capitolul filmare, situația nu este tocmai fericită. Așa cum vedem pe multe telefoane, sistemul de stabilizare nu poate ține pasul cu mișcările telefonului, rezultând în artefacte în imagini, care fac orice tip de cadru filmat în mișcare inutilizabil. Astfel, faptul că are stabilizare la orizont pe rezoluție Full HD, ceva foarte nou în spațiul telefoanelor mobile, nu înseamnă mare lucru, întrucât chiar și în acea situație, pot fi observate vibrațiile imaginii. Telefonul oferă filmare până la 8K, ceva ce puțină lume are nevoei de fapt. Am încercat să filmez în 4K, dar deși am setat totul corect, clipurile rezultate tot în 1080p au fost înregistrate.

Motorola Edge 40 Pro este un telefon OK pentru majoritatea cazurilor de utilizare în cazul foto, atât timp cât te bazezi în special pe camera principală și nu vrei neapărat și zoom de la un smartphone. Modul nocturn, de asemenea, este utilizabil de fapt pe camera principală, iar filmarea este bună doar în situații statice, sau pentru live-uri. Pentru filmări cu telefonul pe care să le folosești apoi în clipuri mai complexe, nu aș recomanda acest model.

Concluzii

Motorola Edge 40 Pro este un telefon high-end, dar se apropie mai degrabă de modelele de medie la capitolul cameră, în timp ce oferă avantaje pe partea de performanță, ecran și încărcare față de alte modele din piață din aceeași zonă de preț. Astfel, intră cumva în concurență directă cu OnePlus 11 și Vivo X90 Pro, pe care le-am testat recent. Aș prefera experiența software de pe Motorola și faptul că performanța este mai bună pe acest model, iar ecranul este mai rapid, ceva util probabil gamerilor, dar atât OnePlus, cât și Vivo sunt mai performante atunci când vorbim strict de partea foto, unde dintre aceste trei modele, OnePlus 11 este preferatul meu.

Avem de a face cu un telefon destul de bine balansat, care ar putea tinde spre o recomandare fără rețineri dacă micile probleme de la capitolul cameră vor fi reparate prin actualizări de software. Având în vedere promisiunea de suport pe termen lung, aceste îmbunătățiri sunt posibile. Dacă eu aș fi în căutarea unui nou telefon și Edge 40 ar fi în bugetul meu, aș aștepta însă o confirmare din partea Motorola că vor lucra la îmbunătățirea performanței foto înainte să iau o decizie de cumpărare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult