Motorola Moto G100 review: performanță high-end pe un telefon de medie

02.05.2021
Motorola Moto G100 review: performanță high-end pe un telefon de medie

Seria de smartphone-uri Moto G de la Motorola a fost întotdeauna concentrată pe modele mid-range, care să ofere un raport preț/performanță avantajos și să asigure acces utilizatorilor la cât mai multe funcții pe care și le doresc. În această direcție pare să meargă și modelul Moto G100, care este primul smartphone al seriei echipat cu un procesor high-end. Contrar așteptărilor însă, în mare parte doar procesorul s-a schimbat, acest telefon fiind în continuare un model cât se poate de aliniat la restul seriei Moto G.

Design-ul lui Moto G100 nu este tocmai nou, dar vine într-o culoare interesantă

Motorola a lansat atât de multe telefoane foarte similare între ele în termeni de design și capabilități, încât îmi este greu să le diferențiez rapid, chiar dacă am urmărit cu interes fiecare lansare în parte și chiar am testat câteva dintre modele. Din acest motiv, nu am putut să nu simt un mic deja-vu atunci am testat Moto G100, întrucât simțeam că am mai testat acest telefon anterior.

Asta pentru că în materie de design, acesta pare să fie foarte similar cu Moto G 5G Plus, primul model cu 5G al acestei serii. Vorbim despre un smartphone cu ecran foarte înalt, cu raport de aspect 21:9 și perforat de două ori, pentru două camere frontale. Apoi, construcția telefonului este realizată din metal pe laterale și este completată de un capac din plastic lucios și un sistem cu patru camere pe partea din spate, dispuse în formatul „aragaz”.

Moto G100 back

Remarcabil la acest model față de alte dispozitive echipate cu chipset-uri high-end este faptul că Motorola a decis să integreze un jack pentru căști pe el, ceva ce rareori vedem în ultima perioadă. Fiind un telefon echipat cu ecran LCD, acesta nu integrează și un senzor de amprentă în ecran, ci mută această componentă pe laterală și o combină cu butonul Power. Personal, prefer această metodă de deblocare față de amprenta în ecran, întrucât este foarte ușor de găsit și este întotdeauna într-o poziție confortabilă.

Un alt element care se regăsește din ce în ce mai rar pe telefoane este butonul pentru Google Assistant, pe care Motorola îl integrează pe telefoanele sale mai noi.

Dacă vă uitați la fotografii și observați că telefonul arată ba albastru, ba mov, asta este pentru că Motorola a realizat o culoare „cameleon”, care se schimbă în funcție de lumina care „bate” spre telefon sau de unghiul în care te uiți. Culoarea este mai ușor de observat fără husă, însă supfarața lucioasă de plastic ar putea să se zgârie și să se mătuiască în timp. Husa pare neapărat necesară pe un astfel de telefon.

Moto G100 front center

Motorola oferă din nou husă în pachet

Este important de menționat în 2021 faptul că Motorola oferă un încărcător de priză în pachet, ceva ce nu mai este garantat la achiziția unui telefon, mai ales în rândul celor mai performante. Adaptorul de priză este de 20W și este compatibil cu tehnologia proprietară Motorola „TurboPower”. În afară de încărcător și cablu, mai găsim și o husă de protecție din silicon, care vine aplicată din fabrică pe telefon, în stilul caracteristic Motorola.

Ce nu oferă compania este însă o pereche de căști, însă având jack audio, poți alege orice pereche dorești pentru Moto G100, în timp ce ecranul de sticlă nu este protejat cu o folie din fabrică. Dacă doriți extra protecție, va trebui să o cumpărați separat.

Moto G100 accessories

Display-ul LCD este mai bun decât ne-am aștepta de la un smartphone mid-range

Motorola folosește întotdeauna pe telefoanele sale din gama Moto G modele LCD, iar Moto G100 nu este diferit. Totuși, compania încearcă să ofere cât mai multe avantaje pentru fani, așa că vine cu un refresh rate la 90 Hz și compatibilitate cu conținut în format HDR. Interesant este faptul că telefoane cu ecrane care teoretic sunt mai performante, precum cel de pe Galaxy A72, un telefon care se află în aceeași categorie de preț, nu oferă compatibilitate cu filme sau jocuri HDR.

Fiind însă un LCD apar și limitările pe care ne-am obișnuit să le vedem. Culori întunecate cam „spălăcite”, culori mai puțin saturate din cauza contrastului scăzut și o luminozitate mai mică. Totuși, la intensitate maximă, telefonul ar trebui să fie ok de utilizat chiar și în soare puternic. Măcar pentru funcțiile de bază ale telefonului, dar poate că nu pentru urmărit un film sau un episod dintr-un serial atunci când îți bate soarele în ecran.

Moto G100 screen top

Performanța lui Moto G100 depășește limitele mid-range ale seriei Moto G de până acum

Dacă la capitolul construcție nu avem noutăți în cazul lui Moto G100, la capitolul performanță, acest model este cu mult peste toate celelalte dispozitive din această serie. Asta pentru că Motorola a ales în sfârșit să integreze un procesor Qualcomm din seria 800, modelul Snapdragon 870, echipat cu modem 5G. Asta înseamnă că Moto G100 va oferi performanță chiar mai înaltă decât a unor flagship-uri din 2020, echipate cu Snapdragon 865 sau 865+. Desigur, vor rămâne în continuare modele care vor performa mai bine datorită sistemelor de răcire mai eficiente.

Chiar și așa, Moto G100 este unul dintre cele mai performante dispozitive în gama sa de preț și ar trebui să fie un model care să se afle pe lista celor care își doresc cât mai multă performanță la un preț cât mai mic. Pentru că vorbim despre un telefon high-end din acest punct de vedere, este evident faptul că va rula toate jocurile și toate aplicațiile pretențioase la un nivel înalt. Singurele telefoane mai performante decât Moto G100 din acest moment vor fi cele cu procesor Snapdragon 888, care în general costă dublu sau chiar mai mult.

Moto G100 back detail

În testele sintetice, deja 3DMark Sling Shot nici măcar nu mai dă scor pentru acest procesor, spunând că este mult prea puternic.

Benchmark

  • AnTuTu 9 – 637.357
  • GeekBench 5 – Single-Core: 964 / Multi-Core: 2.865
  • PCMark – 11.205
  • 3DMark Sling Shot – Maxed Out!
  • 3DMark Wild Life – 4.126

Autonomia rămâne un avantaj al telefoanelor Motorola

Motorola insistă în prezentările sale că telefoanele sale oferă două zile de utilizare la o singură încărcare, iar până acum aceste declarații s-au dovedit a fi adevărate. Combinația de procesoare mai puțin performante și ecrane nu foarte avansate asigura în trecut un consum de energie redus. Totuși, Motorola Moto G100 vine cu un procesor de top, care consumă mult atunci când este „forțat”, alături de un ecran LCD cu refresh rate la 90 Hz.

Din fericire, acestea nu sunt destul de pretențioase pentru a scădea autonomia. Două zile de dimineață până a doua zi seara de utilizare pot fi lejer obținute pe Moto G100, cu mențiunea ca refresh rate-ul să rămână pe motul Auto, adică telefonul să decidă automat în funcție de aplicație dacă să afișeze la 90 sau 60 Hz. Încărcarea acumulatorului de 5.000 mAh nu este tocmai rapidă, adaptorul de 20W necesitând peste o oră și ceva pentru o încărcare completă.

Moto G100 bottom

Moto G100 are software Google „aproape” nemodificat

Dacă în urmă cu mai mulți ani erau mai ușor de găsit telefoane cu interfață Android de la Google, sau măcar una foarte puțin modificată, acum este din ce în ce mai rar să vedem așa ceva. Motorola continuă însă în această direcție și ne oferă o interfață cu minimum de personalizare și cu aplicații majoritar produse de Google printre cele preinstalate. Doar câteva aplicații Motorola sunt preinstalate, în special cele legate de scurtăturile Moto prin gesturi sau atingeri, cât și cele pentru personalizarea culorilor interfeței.

Mă bucur însă să văd că Motorola livrează acum telefoanele cu Android 11 preinstalat, care folosește implicit sistemul de navigație cu gesturi. Alte companii, precum Xiaomi și chiar Samsung, încă livrează telefoanele cu butoanele de navigație recent/home/back. Din păcate, butonul fizic pentru Google Assistant nu poate fi configurat pentru a activa alte funcții și nici dezactivat complet. S-ar putea să vă treziți cu asistentul pornit din greșeală prin atingeri accidentale.

Moto G100 front

Ciudat pentru un telefon din gama aceasta de preț, dar binevenit, este faptul că se poate conecta la rețele WiFi 6, ceva ce am observat abia când am conectat telefonul la un router compatibil (modelul Mercusys MR70X, testat de curând). Cu viteze de download și upload de până la 600 Mbps, probabil că nu vor exista probleme în streaming și download de conținut pe WiFi. Am testat și 5G-ul pe care îl prind acasă, dar cu viteze de 160 Mbps download și 29 Mbps upload, limitarea pare să fie mai degrabă la rețelele care sunt instalate în prezent decât la telefon.

Senzorul de amprentă în butonul Power este un avantaj peste alte modele

Am menționat anterior că senzorul de amprentă de pe Moto G100 este integrat în butonul Power, într-o poziție foarte confortabilă. Butonul are zona din jur decupată, pentru a putea oferi o suprafață cât mai mare pentru contactul cu degetul. M-am bucurat să văd din nou un telefon cu senzor de amprentă rapid și precis, după ce majoritatea producătorilor au trecut la senzori integrați în ecran chiar și pe modele mid-range. Din păcate, senzorii și procesoarele acelor modele nu pot oferi o experiență atât de plăcută.

Nu am întâmpinat probleme în deblocare pe Moto G100, însă fiind un buton amplasat pe lateral, acesta este accesibil rapid celor care obișnuiesc să folosească telefonul cu mâna dreaptă. Poți înregistra și indexul mâinii stângi pentru momentele în care îl folosești cu stânga, dar experiența nu este la fel de plăcută.

Moto G100 power

Din păcate, Moto G100 are și un dezavantaj față de alte telefoane recente: folosește un singur difuzor pentru redarea de sunet. Iar acest difuzor nu este tocmai unul dintre cele performante. Volumul atinge un nivel destul de înalt, însă sunetul redat la volum maxim nu mai este tocmai plăcut. Sunetul redat nu este mult mai bun nici la volum mai mic, în mare parte din cauza lipsei frecvențelor joase și separării slabe între cele medii și înalte. Dar la acest preț, trebuiau să existe compromisuri, iar sistemul audio a fost una dintre „victime”.

Camera foto de pe Moto G100 rămâne în categoria mid-range

Spuneam că Moto G100 are multe în comun cu modelele anterioare Moto G, iar camera pare să fie unul dintre aceste elemente. Chiar dacă performanța telefonului este una demnă de telefon high-end, performanța camerei se rezumă însă la gama mid-range. Avem un sistem de camere cu senzor principal de 64 megapixeli, un senzor ultra-wide de 16 megapixeli care poate realiza și fotografii macro, alături de un senzor de 2 megapixeli pentru adâncime.

 

Moto G100 camera

Rezultatele sunt decente pe timp de zi, însă nu impresionante. Camera ultrawide captează puține detalii chiar și în lumină naturală, în timp ce camera principală tinde să supraexpună. Nici măcar procesarea de imagine de pe Snapdragon 870 nu poate salva anumite cadre, însă în general fotografiile vor fi bune.

Foto zi

Atunci când lumina naturală dispare și este necesar modul nocturn, doar camera principală mai poate fi folosită. Timpul de expunere este în general mic, însă fotografiile rezultate nu sunt nici măcar la nivelul oferit de Galaxy A72, un mid-range concurent în această categorie de preț. Vorbim despre cadre fără prea multe detalii, zgomotoase și uneori nefocalizate.

Foto noapte

Este destul de clar astfel că Moto G100 nu este un telefon orientat către cei care pun accent pe camera foto.

Concluzii

Motorola nu va „revoluționa” seria Moto G cu modelul G100, însă va oferi celor care sunt în căutarea unui telefon performant mai ieftin o alternativă bună. Software-ul „curat”, autonomia și performanța foarte bună sunt motivele principale pentru a alege acest model peste alternativele la prețuri similare din piață.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult