Motorola Moto X4 – smartphone elegant, cu aspiraţii de nivel premium [REVIEW]

20.03.2018
Motorola Moto X4 - smartphone elegant, cu aspiraţii de nivel premium [REVIEW]
Prezentare

Motorola Moto X4 poate fi considerat o versiune compactă a lui Moto Z2 Play, echipat cu un chipset Qualcomm de generaţie mai nouă şi ecran de 5.2”. Încadrat la gama mid-range, Moto X4 nu oferă compatibilitate cu accesoriile Moto Mods, însă compensează pentru asta afişând un design mai elegant la partea din spate.

Prezentare

Încadrat, după standardele actuale, la gama compactă, Moto X4 se prezintă într-o carcasă cu margini rotunjite şi destul de subţire, ideală pentru manevrarea comodă cu o singură mână. Telefonul vine echipat cu un ecran FHD şi chipsetul Snapdragon 630 de la Qualcomm, cu procesor octa-core la 2.2GHz. Lenovo livrează noul Moto X în două configuraţii. Modelul de bază cu 32 GB şi 3 GB memorie RAM este ceva mai ieftin, dar utilizatorii care au nevoie de ceva în plus pot opta pentru varianta cu 64 GB spaţiu de stocare, disponibilă în versiune cu 4 GB sau 6 GB memorie RAM.

Cu suprafeţe exclusiv din sticlă la exterior, carcasa lui Moto X4 este în fapt construită pe un şasiu metalic bine rigidizat, care însă adaugă la greutatea finală şi costul de fabricaţie. Din fericire, dimensiunile compacte au permis obţinerea unei greutăţi în limite confortabile, de 163 grame.

Carcasa de tip unibody, cu capac nedemontabil, adăposteşte un acumulator de 3000 mAh.

Dacă la partea din faţă, în jurul ecranul se fac remarcate doar camera frontală de 16MP cu blitz LED şi senzorul biometric poziţionat la partea de jos, spatele este dominat de logo-ul Motorola şi camera foto încadrată de un ornament cu formă circulară, puţin ridicat peste profilul capacului. Cu rezoluţie 12MP + 8MP, camera foto principală dispune de lentile cu deschidere F/2.0 şi F/2.2, sistem de focalizare cu detecţie de fază şi blitz LED. Însă principalul element de atracţie este posibilitatea de abţine poze în modul wide şi aplicarea de efecte bokeh în pozele obţinute de aproape.

Designul specific mai degrabă produselor smartphone de anul trecut lasă cam mult spaţiu deasupra şi dedesubtul ecranului IPS, însă asta poate fi şi un avantaj, permiţând manevrarea mai comodă a telefonului.

De interes mai sunt şi conectorul pentru căşti de tip jack 3.5 mm, respectiv microfonul cu funcţie de anulare a zgomotului de fundal.

În loc de butoane capacitive, interfaţa Android 8.0 este controlată folosind taste virtuale, spaţiul de sub ecran fiind rezervat senzorului biometric de formă ovală, folosit exclusiv la deblocarea ecranului.

Motorola Moto  X4 – specificaţii:

 • Ecran: 5.2″, 1080 x 1920 pixeli, IPS
 • Sistem de operare:  Android 8.0 Oreo
 • Chipset:  Qualcomm Snapdragon 630
 • Procesor:  8x Cortex-A53 64 bit, până la 2.2 GHz
 • GPU:  Adreno 508
 • RAM:  3GB / 4 GB / 6GB
 • Memorie: 32 GB / 64 GB
 • Card: MicroSD (max. 256GB)
 • Conectivitate: 4G LTE, Wi-Fi N dual-band, Bluetooth 4.2
 • Cameră foto: 12MP + 8MP cu autofocus (PDAF), lentile f/2.0 / f/2.2, blitz LED dual-tone, înregistrare 1080p
 • Cameră frontală: 16 MP, cu lentile f/2.0 şi blitz LED
 • USB: USB-C reversibil (suportă USB On-The-Go)
 • Acumulator: 3000 mAh
 • Dimensiuni: 148.4 x 73.4 x 8 mm
 • Greutate: 163 grame
 • Alte dotări: dual-SIM, receptor A-GPS şi GLONASS, modul radio FM, funcţie Wi-Fi Hotspot, cititor de amprente
 • Versiuni de culoare: Super Black, Sterling Blue

Accesul la cele două sloturi pentru cartelă SIM şi card micro SD se face prin extragerea sim tray-ului poziţionat la partea superioară, pe rama carcasei.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Pus în valoare de ecranul IPS cu rezoluţie 1080p şi versiunea Android 8.0 cu interfaţă viu colorată, Moto X4 cu siguranţă reuşeşte să atragă priviri. Carcasa de mărime potrivită este uşor de cuprins şi manevrat cu o singură mână, iar spatele uşor curbat şi acoperit cu sticlă dă impresia unui produs de calitate premium. Totuşi, aş fi dorit ca zona camerei foto să fie mai puţin înălţată şi ceva mai bine protejată împotriva zgârieturilor de inelul metalic prezent în lateral. Contrastând puternic cu spatele modelat cu delicateţe, camera foto proeminentă este poate sigurul aspect negativ al unui design exterior foarte reuşit din punct de vedere estetic.

La partea din faţă, senzorul de amprente este convenabil plasat imediat sub ecran, însă Motorola a ales să nu profite mai mult de spaţiul liber rămas, preferând afişarea pe ecran a tastelor de navigare Android. Este de apreciat stratul oleofobic de bună calitate, care nu permite acumularea urmelor de transpiraţie.

Lenovo a proiectat Moto X4 pentru a fi rezistent la imersia în apă până la o adâncime de 1.5 metri. Un avantaj în momentele când suntem surprinşi fără umbrelă de o ploaie rapidă de vară, însă nu ar trebui să ne bazăm prea mult pe această calitate dacă mergem la plajă. Moto X4 are conectori USB-C şi Jack 3.5 mm neprotejaţi, cât şi alte perforaţii unde nu ar fi de dorit să permitem pătrunderea apei sărate.

Sub carcasa din sticlă şi metal, Moto X4 ascunde o configuraţie destul de puternică, motorizată de chipsetul Snapdragon 630 şi ajutată cu 4GB memorie RAM. Deşi suficient pentru folosirea de zi cu zi, nivelul de performanţă obţinut nu este chiar la aşteptările unui produs high-end, anumite jocuri şi aplicaţii de Android prezentând timpi de încărcare ceva mai mari. Departe de a fi deranjant, acest mic compromis păleşte însă în faţa diferenţei consistente de preţ, mult în favoarea lui Moto X4.

Ecranul de 5.2” cu rezoluţie FHD se face remarcat prin claritate şi coloritul plăcut, iar scutul Gorilla Glass cu strat oleofobic de bună calitate permite alunecarea uşoară a degetelor. DIn păcate, spatele acoperit cu sticlă nu este cea mai bună alegere pentru păstrarea unui aspect curat.

Versiunea de Android 8.0, altfel fără modificări semnificative, include totuşi sistemul de control prin gesturi „Moto Actions”. Activat opţional, acesta poate înlesni anumite comenzi des folosite, cum ar fi pornirea lanternei şi camera foto, comutarea între modul silenţios şi ton de apel.

Folosit pentru apeluri de voce, Moto X4 impresionează prin claritatea sunetului şi microfonul de bună calitate. Stabilitatea conexiunii la reţeaua de telefonie mobilă şi cea Wi-Fi nu pune probleme.

Rezultate benchmark-uri:

 • PCMark (Work 2.0) – 4965
 • Geekbench 4.2 – 867 single-core, 4133 muti-core
 • A1SD benchmark – 177MB/s read / 234MB/s write (Internal Memory), 4505 MB/s RAM copy
 • 3DMark (Sling Shot Extreme) –  OpenGL 830 ( Vulkan 710)
 • 3DMark (Sling Shot) – 1353
 • AnTuTu – 89989 (CPU 39715, GPU 19824, UX 23860, MEM 6590)
 • SpeedTest WiFi –  300Mbits / 361 Mbits (upload/download)
 • SpeedTest LTE 4G –  73Mbits / 22 Mbits (upload/download)

Camera foto

Fără pretenţia de a înlocui un aparat foto performant, camera foto de 12MP obţine imagini la calitate mai mult decât suficientă sub soare direct, pierzând treptat din detalii pe măsură ce reducem lumina ambiantă.

Rezultate bune sunt obţinute şi cu obiectivul secundar, de 8MP, însă lentilele wide distorsionează uşor imaginea, efectul fiind cel mai uşor sesizabil pe conturul clădirilor. Din fericire, cu excepţia pozelor obţinute de foarte aproape, sau încercările de a cuprinde cât mai bine peisajele din natură, folosirea modului wide nu se impune prea des.

Focalizarea este precisă în majoritatea situaţiilor, Moto X4 făcând bine faţă situaţiilor în care suntem nevoiţi să facem poze în grabă. Totuşi, aş fi dorit ca aplicaţia de captură să pornească mai repede.

Autonomie

Acumulatorul de 3000 mAh face faţă fără probleme chiar şi unui regim de utilizare solicitant, folosind intensiv camera foto şi conexiunea la internet pentru distribuirea pozelor în reţelele de socializare. Astfel, ne putem baza pe cel puţin o zi de utilizare fără griji. Asistat cu tehnologia Quick Charge, acumulatorul poate fi încărcat parţial în aproximativ o oră, respectiv o oră şi jumătate pentru încărcare completă.

Concluzie

Moto X4 reuşeşte să aducă un suflu de prospeţime, chiar dacă păstrează în mare parte neschimbat designul specific produselor Motorola. Atât timp cât folosirea accesoriilor Moto Mods nu este una dintre priorităţi, Moto X4 poate fi o bună alternativă la produsele mai costisitoare din gamă, performanţele oferite şi calitatea construcţiei fiind exemplare.

De apreciat este şi versiunea Android 8.0, aproape identică celei întâlnite la seria de telefoane Google Pixel, dar îmbunătăţită cu funcţii exclusive telefoanelor Motorola.

Camerele foto sunt de bună calitate şi pot înlocui cu succes un aparat foto dedicat, oferind imagini detaliate şi bine expuse. Funcţia de filmare 4K este un bonus binevenit la acest domeniu de preţ, mai ales că înregistrările obţinute sunt la calitate destul de bună.

Motorola Moto X4 poate fi găsit în oferta magazinelor din ţara noastră la preţul de 1850 lei.

 

Părţi pozitive

Finisaje de bună calitate
Ecranul IPS cu rezoluţie Full HD
Camera foto
Autonomie rezonabilă a bateriei
Android 8.0

Părţi negative

Nu este compatibil cu accesoriile Moto Mods
Camera wide deformează imaginea

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult