Motorola One review: Android One de buget, cu design „aproape” premium

04.12.2018
Motorola One review: Android One de buget, cu design „aproape” premium
Software, camera foto şi concluzii

Software

Nu pot fi spuse prea multe despre software-ul lui Motrola One, întrucât acesta rulează acelaşi sistem de operare pe care îl întâlnim pe toate celelalte telefoane Android One. Este vorba despre Androi 8.1 preinstalat din fabrică, care va fi în viitorul foarte apropiat la Android 9.0 Pie. Din păcate, actualizarea nu a fost lansată înainte de publicarea acestui review.

Curios este însă faptul că în continuare cel mai recent update de securitate pentru acest model în România este cel din August 2018, în ciuda faptului că telefoanele Android One ar trebui în mod normal să primească actualizări în fiecare lună. Până şi Samsung lansează pe majoritatea modelelor sale update-uri de securitate aproape lunar.

În ciuda faptului că vorbim despre un telefon cu Android One, există câteva aplicaţii pre-instalate pe lângă cele de la Google. Una este Dolby Audio, care îmbunătăţeşte redarea sunetului şi include profiluri pentru redarea de filme, muzică, jocuri sau voce, cât şi posibilitatea de a seta propriul egalizator şi aplicaţia Moto care te învaţă două gesturi de mişcare pentru utilizarea telefonului. Mişti mâna de două ori pentru aprinderea şi stingerea lanternei şi o răsuceşti de două ori pentru pornirea camerei. Adiţii amuzante, dar nu extrem de practice. Măcar activarea funcţiilor este rapidă.

Senzorul de amprentă este foarte rapid, comparabil cu cel folosit de alte companii de pe piaţă, însă nu avem de a face şi cu recunoaştere facială de niciun fel.

Camera foto

Desigur, camera foto este ultima piesă a puzzle-ului Motorola One, iar la acest capitol, telefonul este din nou surprinzător. Acesta se laudă cu funcţii AI pentru procesarea fotografiilor, însă adevărul este că foloseşte software-ul de la Google pentru a capta imagini cu HDR mai bune, în timp ce camera secundară este folosită strict pentru realizarea efectului portret.

Este dezamăgitor faptul că Motorola a ales să integreze o cameră întreagă doar pentru un singur mod de fotografiere, care nici măcar nu este disponibil în meniul principal, acesta fiind ascuns sub un meniu secundar, unde găsim şi funcţii precum panoramă, timelapse sau cinemagraph.

Din punct de vedere al calităţii fotografiilor, Motorola One performează bine pentru un telefon în gama sa de preţ. Fotografiile pe timp de zi reuşesc să capteze destul de bine detaliile, iar modul HDR compensează pentru lipsa dinamicii senzorului. Majoritatea fotografiilor pe timp de zi ies însă puţin cam galbene, calcularea balansului de alb fiind de multe ori eronată. Aceste fotografii nu arată obligatoriu rău, ci pur şi simplu sunt nenaturale. De asemenea, atunci când sunt diferenţe foarte mari între zonele luminoase şi cele întunecate din cadru, nici HDR-ul nu poate să compenzeze foarte bine, anumite zone rămânând „arse” în consecinţă.

Foto zi

Galerie foto

Pe timp de noapte, fotografiile sunt cam „murdare”, fiind pline de zgomot de fundal şi oferind puţine detalii. O bilă albă pentru fotografia de noapte este faptul că declanşarea se face repede, iar imaginile nu prea ies mişcate, în ciuda faptului că Motorola One nu dispune de stabilizare optică pentru camera sa principală. Şi aceste fotografii primesc uneori un mic avantaj din partea procesării, fiind evidentă după captură schimbarea nuanţelor.

Foto noapte

Galerie foto

Din păcate, modul portret, care are chiar şi o cameră dedicată pentru detecţia distanţei dintre telefon, subiect şi fundal este destul de slab, uneori refuzând să se declanşeze, iar alteori decupând eronat subiectul. Am fi preferat o cameră cu zoom 2 sau 3x în locul senzorului de adâncime.

Camera foto de pe Motorola One nu va impresiona pe cineva care vine de la un smartphone mult mai performant, însă cu siguranţă va reprezenta un pas mare înainte pentru oricine face un upgrade de la un telefon entry-level sau chiar mid-range mai vechi.

Concluzii

Motorola One este un telefon la graniţa dintre un telefon mid-range de buget şi unul premium, fiind echipat cu hardware relativ performant, într-o carcasă 50/50. O parte este realizată din sticlă şi cealaltă parte din plastic, în timp ce display-ul a avut de suferit atunci când a venit vorba de integrarea telefonului într-o anumită gamă de preţ.

Acest model este uşor de recomandat celor care au bugete limitate, preţul de „Black Friday” care cu siguranţă va fi păstrat şi în cadrul altor oferte de reducere din perioada următoare, fiind foarte atrăgător. Motorola One este de asemenea o soluţie bună pentru cei care caută un telefon cu Android One accesibil, Androidul „curat” şi promisiunea update-urilor fiind de asemenea atractivă.

 

Părţi pozitive

Design plăcut, chiar dacă nu original
Performanţă în limitele aşteptărilor
Autonomie bună
Oferă încărcare rapidă şi jack de căşti
Compatibil dual-SIM + card microSD simultan
Camera este bună în lumină naturală

Părţi negative

Calitatea materialelor putea fi mai bună
Display-ul are rezoluţie scăzută şi calibrare slabă
Sticla de pe spate nu este justificată în termeni de funcţionalitate
Senzorul de adâncime trebuia înlocuit cu o cameră cu zoom

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult