Motorola One Zoom review: design de calitate şi o cameră foto surprinzătoare

28.10.2019
Motorola One Zoom review: design de calitate şi o cameră foto surprinzătoare

Motorola a renunţat în ultimii ani să mai concureze pe piaţa de smartphone-uri high-end scumpe, modelele Moto Z3 fiind ultimele dispozitive echipate cu procesoare de top din portofoliul său. În schimb, strategia sa a fost să se concentreze pe dispozitive accesibile, cu software curat, care să se concentreze pe una sau două funcţii care să scoată fiecare model în parte în evidenţă. Modelul One Zoom pe care îl avem acum în teste iese însă şi din acest tipar, făcând un mic pas înainte spre ideea de dispozitiv premium, lucru care vine la pachet şi cu o serie de caracteristici mai avansate, dar şi cu un preţ pe măsură.

Prezentare

Spre diferenţă de alte modele din seria Motorola One, modelul Zoom adoptă un design şi o construcţie de calitate superioară. Avem de a face cu un dispozitiv construit în totalitate din aluminiu şi sticlă, un aspect mai „serios” şi un sistem de patru camere pe partea din spate, o premieră pentru brandul american. De altfel, acesta este unul dintre puţinele modele Motorola One care integrează un display OLED.

La prima vedere, ar fi greu de ghicit că noul Motorola One Zoom face parte din aceeaşi familie de dispozitive care ne-au adus în ultimele luni variante precum One Vision şi One Action, ambele dispozitive cu ecrane 21:9 perforate în colţul din stânga-sus. Acest dispozitiv adoptă un design mai „clasic”, cu ecran 19,5:9 cu un notch mic în formă de picătură de apă pentru camera frontală. Sub ecran şi deasupra există nişte margini negre destul de subţiri, în timp ce spatele foloseşte o sticlă cu textură mată şi o culoare care imită aluminiul. Dacă nu aş fi ştiut dinainte că am de a face cu un telefon din sticlă, aş fi putut să jur că acesta are un capac metalic, acesta fiind foarte similar la atingere.

Sistemul de patru camere este încadrat într-un dreptunghi cu margini rotunjite, care integrează şi logo-ul Motorola, care serveşte şi rol de LED pentru notificări. Blitz-ul dual-tone este însă amplasat în stânga. Adevărul este că din punct de vedere al design-ului, telefonul arată foarte bine, nu este nici prea subţire şi nici prea uşor şi ca un bonus, compania a integrat din fabrică şi o husă de silicon care vine aplicată deja.

Nu avem însă o protecţie pentru ecran în pachet, şi fiind vorba despre un panou de sticlă Panda King pe partea din faţă, nu ştim exact cât de rezistent ar trebui să fie acest panou. Având însă în vedere că avem Gorilla Glass 3 pe spate, probabil că sunt comparabile. Noi la go4it nu testăm rezistenţa telefoanelor, însă, ca în cazul tuturor dispozitivelor din sticlă, recomandăm utilizarea husei din pachet sau chiar cumpărarea unei huse mai solide, cât şi o protecţie pentru ecran.

Butoanele sunt amplasate pe partea din dreapta, ceva ce am tot văzut în ultima perioadă, în timp ce port-url USB-C şi jack-ul pentru căşti sunt amplasate în partea de jos. Curios, Motorola a ales să pună difuzorul în partea de sus. Tot sus este şi slot-ul dual-sim pentru cartele, în locul SIM2 putând fi ataşat şi un card microSD. Este interesant faptul că avem de a face cu o garnitură de cauciuc în jurul slot-ului, sugerând că Motorola încearcă să ofere un minimum de protecţie la apă şi praf, chiar dacă oficial nu are certificare IP XX. Sfatul nostru ar fi să nu testaţi acasă rezistenţa la apă.

Motorola One Zoom vine din fabrică şi cu un încărcător rapid de 15W TurboPower, care poate alimenta acumulatorul de 4.000 mAh în puţin peste o oră. Probabil că vedeţi absenţa unui senzor de amprentă pe corpul dispozitivului, însă acesta există: este integrat în ecran, în partea de jos, însă mai sus decât la modele mai recente de flagship-uri, precum Huawei P30 Pro sau Galaxy S10. Ba chiar acesta este într-o poziţie mai naturală şi funcţionează mai consistent decât cel de pe dispozitivele Samsung. Încă un avantaj faţă de modelele Motorola One de până acum ar fi că Zoom vine şi cu o pereche de căşti in-ear cu jack, care nu sunt obligatoriu cele mai performante de pe piaţă, dar poate scuti utilizatorii de cumpărarea unor căşti separate şi poate prelua apeluri fără probleme.

Galerie foto

Specificaţii

  • Ecran: 6.39″ (2.340 × 1.080 pixeli) FHD+, Super AMOLED
  • Procesor: Snapdragon 675, octa-core la 2,0 GHz
  • RAM: 4 GB
  • Stocare internă: 128GB
  • Slot microSD: da, comun cu SIM2
  • OS: Android 9.0, Android One
  • Dual SIM: da
  • Cameră foto: 48 MP, f/1.7, OIS + 8 MP, f/2.4, zoom 3x, OIS + 16 MP f/2.2 ultra-wide
  • Cameră frontală: 25 MP f/2.0
  • Acumulator: 4.000 mAh (încărcare rapidă TurboPower la 15W)
  • Conectivitate: WiFi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS
  • Dimensiuni: 158 x 75 x 8.8 mm 
  • Greutate: 190 g
  • Altele: jack 3,5mm, iluminare logo, senzor de amprentă în display

Impresii

Chiar dacă Motorola nu a mai lansat dispozitive cu finisaje premium de ceva vreme, se vede clar experienţa din anii trecuţi a companiei în producţia de astfel de dispozitive. Alegerea unei sticle mate pe spate asigură o aderenţă mai bună decât în cazul celor cu sticlă lucioasă şi este şi o protecţie bună împotriva amprentelor, acestea fiind mult mai puţin vizibile, dacă alegeţi să folosiţi telefonul fără husă.

Ecranul OLED nu este la fel de impresionant precum cel de pe un Samsung sau iPhone de top, însă nici nu vorbim de aceeaşi categorie de preţ. În această gamă de dispozitive care se vând undeva în jurul a 400 de euro însă, acest ecran este unul dintre bune, cu o luminozitate peste medie, setarea înaltă fiind greu de privit dacă lumina ambientală nu este de asemenea foarte puternică. Acest lucru înseamnă că afară nu ar trebui să existe probleme de lizibilitate pe ecranul lui One Zoom. Singurul lucru foarte evident este schimbarea tentei de culoare spre verde atunci când telefonul este privit de la un unghi.

Culorile însă parcă sunt prea şterse pe setarea „natural” şi prea exagerate pe setarea „saturată” care vine configurată din fabrică. Există şi o setare intermediară, mai echilibrată, dar nu avem control fin pentru temperatura de culoare şi pentru saturaţie. Cert este că diagonala de 6,39” şi rezoluţia Full HD+ sunt de ajuns pentru a oferi o experienţă de calitate pentru vizionarea clipurilor video, minus accesul la tehnologii noi precum HDR10.

Performanţa lui One Zoom nu este însă nici ieşită din comun, dar nici dezamăgitoare. Motorola a ales platforma Snapdragon 675 de la Qualcomm pentru acest dispozitiv, care oferă un echilibru bun între performanţă bună şi consum de energie redus, în ciuda faptului că avem de a face cu un proces de fabricaţie pe 11nm, faţă de 10 sau 7nm de pe generaţiile superioare de chipset-uri. Testele de performanţă dar şi experienţa noastră cu telefonul, spun însă că este destul de performant pentru majoritatea cazurilor de utilizare, iar chipset-ul, cât şi camera foto principală permit filmarea în rezoluţie 4K pentru cei interesaţi de acest aspect.

Benchmarks

  • AnTuTu – 213.552
  • GeekBench 5 – Single-Core: 504 / Multi-Core: 1.618
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 1.067

Poate că cei 4 GB RAM par puţini în comparaţie cu cei 6, 8 sau chiar 12 pe care îi găsim pe flagship-uri, însă limitarea de memorie este evidentă doar atunci când ţii mai multe aplicaţii pretenţioase deschise simultan. Pentru mail-uri, social media şi fotografii, aplicaţiile principale pe care le folosesc majoritatea pe telefoane, ar trebui să fie de ajuns fără să se simtă o îngreunare în utilizare.

Bateria de 4.000 mAh a devenit acum doar de „medie” în climatul actual, unde flagship-urile oferă peste 4.000 mAh, iar unele modele au ajuns la 5.000 sau 6.000 mAh. Totuşi, poţi depăşi lejer o zi de utilizare normală şi poţi atinge chiar două zile dacă alegi să închizi LED-ul de pe spate. Iar încărcarea, chiar dacă nu este la standarde ridicate, este totuşi la 15W, de trei ori mai rapidă decât ce oferă Apple în pachetul iPhone 11, de exemplu. Sugestia mea ar fi să opriţi LED-ului de pe spate cu logo-ul Motorola, pentru a economisi baterie, chiar se simte în utilizare cu şi fără.

Despre software nu prea are sens să vorbim, întrucât avem de a face cu un telefon din gama Android One. Astfel, avem din fabrică un telefon cu Android 9.0 Pie „curat”, care va primi următoarele două versiuni de software, Android 10 şi 11, cât şi trei ani de actualizări de securitate. Motorola obişnuieşte să instaleze câteva „bonusuri” precum un sistem proprietar de navigaţie prin gesturi şi câteva scurtături pentru funcţii rapide prin mişcări sau gesturi.

Camera foto

Camera foto este desigur principala atracţie a acestui model, motiv pentru care poartă şi numele de Motorola One Zoom. Până acum, compania a lansat One Vision, primul model cu cameră de 48 megapixeli şi Night Mode din oferta sa, One Action, primul său telefon care integrează cameră ultra-wide şi recent a anunţat Macro, un telefon de buget cu cameră macro. One Zoom este astfel, primul său care integrează o cameră cu zoom, iar Motorola a optat din start pentru un obiectiv mai bun decât „media” din piaţă.

În timp ce Samsung, Apple şi Google încă folosesc obiective cu zoom 2x, Motrola, Huawei şi alţi câţiva producători au trecut deja la zoom 3x (şi chiar 5x în anumite cazuri). Lângă această cameră cu zoom, avem de a face şi cu o cameră wide standard de 48 megapixeli, dar şi cu un ultra-wide de 16 megapixeli. Cea de-a patra cameră, din păcate, nu este foarte utilă, fiind vorba despre un senzor de adâncime, utilizat doar pentru fotografii în modul portret.

Ce am apreciat la One Zoom foarte mult este faptul că atât senzorul principal, cât şi cel cu zoom sunt stabilizate optic, oferind o performanţă clar superioară faţă de alte dispozitive din această gamă de preţ, care aleg senzori fără stabilizare. Camera ultra-wide nu are nevoie de stabilizare, mai ales că nu este foarte performantă în lumină slabă, unde avantajele stabilizării sunt mult mai evidente.

Cadrele pe timp de zi sunt bune spre foarte bune. Camera principală, de 48 megapixeli foloseşte tehnologia Quad Pixel pentru a elimina zgomotul, de imagine şi pentru a prezerva cât mai multe detalii, plaja dinamică fiind bună, iar majoritatea cadrelor fiind expuse corect, iar balansul de alb fiind bine calculat. Având în vedere că şi telefoane semnificativ mai scumpe folosesc acelaşi senzor Sony, performanţa foto a lui One Zoom pe camera principală va fi similară (de exemplu, OnePlus 7T foloseşte acelaşi senzor).

Foto zi

Galerie foto

Surpriza a venit în cazul camerei zoom, care este foarte performantă în lumină naturală. Stabilizarea face o treabă foarte bună în realizarea de cadre fără mişcare, chiar şi în situaţii în care lumina nu este tocmai puternică. Imaginile cu zoom sunt la rezoluţie mai mică, însă nivelul de detalii este încă ridicat, iar plaja dinamică şi focalizarea sunt destul de rapide pentru o astfel de cameră. La capitolul balans de alb se poate vedea o diferenţă între cele două camere, însă nu este o problemă atât de mare.

Spre diferenţă de One Action, care folosea un senzor ultra-wide întors la 90 de grade, pentru a permite filmări 16:9 atunci când ţii telefonul vertical, One Zoom are un senzor ultra-wide „normal”, care permite şi fotografierea. Imaginile pe timp de zi sunt bune, având în vedere limitările camerelor de acest gen chiar şi pe modele flagship precum iPhone 11. Pe timp de noapte însă, nici camera ultra-wide, nici cea cu zoom nu sunt tocmai potrivite.

Foto Noapte

Galerie foto

Motorola a ales să ofere mod nocturn exclusiv pe camera principală, de 48 megapixeli. Fotografiile „normale”, fără night mode nu sunt tocmai impresionante cu niciuna dintre camere, fiind prezent mult zgomot de imagine din cauza lipsei luminii. Totuşi, modul nocturn este rapid şi uşor de folosit, iar cadrele sunt peste medie. Da, se pierde din saturaţia culorilor, iar obiectele în mişcare sunt problematice, însă poţi realiza fotografii „utilizabile” în majoritatea situaţiilor. Aş fi preferat ca modul nocturn să funcţioneze şi pe celelalte două camere, însă.

Spuneam că senzorul de „adâncime” este semi-inutil, dar adevărul este că efectul bokeh este din nou peste medie atunci când vine vorba despre acurateţea decupajului şi calitatea blur-ului. Desigur, o cameră care să mai ofere o opţiune de fotografiere, precum o cameră macro, ar fi fost preferată, fiind prezente destule soluţii software care pot crea un mod portret decent şi fără o a doua cameră.

Având în vedere poziţionarea pe piaţă a lui Motorola One Zoom, camera foto este de departe cea mai interesantă caracteristică a lui, fiind mai bună decât m-aş fi aşteptat şi chiar la nivelul camerelor unor modele mai scumpe de pe piaţă din anumite puncte de vedere şi chiar peste din altele (senzorul cu zoom 3X stabilizat).

Concluzii

Motorola One Zoom este un telefon care a reuşit să îmi depăşească aşteptările în materie de performanţă, în special din punct de vedere al camerei foto. Construcţia de calitate şi integrarea unor componente mai scumpe, precum un ecran OLED şi un senzor de amprentă în ecran sunt de asemenea bonusuri binevenite.

Desigur, acest model vine la un preţ aproape dublu (2.000 lei) faţă de cel mai scump Motorola One de pe piaţă (One Vision este destul de des la un preţ de 1.200 lei). Motorola obişnuieşte să scadă preţul telefoanelor sale destul de des însă, deci există posibilitatea ca acest model să ajungă foarte repede cel mai ieftin telefonul cu cameră performantă.

Într-un univers în care companiile din China nu ar lansa la preţuri asemănătoare dispozitive cu hardware high-end (Xiaomi Mi 9T, Realme X2 Pro), One Zoom ar putea fi o recomandare uşoară la preţul de listă. Acum mai contează şi cât de important este pentru voi software-ul. One Zoom vine cu Android „curat” şi update-uri garantate timp de trei ani, în timp ce alte modele vin cu interfeţe personalizate şi fără o garanţie de suport software.

 

Părţi pozitive

Design premium foarte atrăgător
Performanţă bună
Cameră foto peste aşteptări
Senzor de amprentă în ecran
Software Android One care promite actualizări timp de 3 ani
Include în pachet încărcător rapid, căşti şi husă de silicon

Părţi negative

Cam scump în comparaţie cu alte modele mai puternice
Doar camera principală are mod nocturn
Spatele din sticlă nu asigură şi altă funcţionalitate, precum încărcare wireless
LED-ul de pe spate consumă multă baterie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult