Motorola RAZR 5G review: un pas înainte, dar nu de ajuns de mare

08.10.2020
Motorola RAZR 5G review: un pas înainte, dar nu de ajuns de mare

Anul 2020 s-a dovedit a fi unul complet neconvențional. Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat tuturor modul de viață, iar industria de smartphone-uri nu doar că nu a stagnat, în ciuda unei scăderi temporare în vânzări la începutul anului. Ba chiar anul 2020 pare să fie unul în care am fost martori unor adevărate inovații în domeniu precum integrarea de camere sub display, ecrane la 120 Hz, dar și anul în care telefoanele pliabile au devenit o realitate. Motorola RAZR 5G este deja cea de-a doua generație de telefoane pliabile ale brandului american, iar compania pare să fi învățat destule lecții într-un timp foarte scurt.

Design-ul exterior al modelului Motorola RAZR 5G demonstrează schimbări majore

Originalul Motorola RAZR pliabil, anunțat la sfârșitul lui 2019 și lansat la începutul anului 2020 s-a dovedit a fi un model interesant, care a făcut cam multe compromisuri pentru a încăpea într-o carcasă compactă și pliabilă. Personal, nici nu am pus mâna pe un Motorola RAZR din prima generație, însă RAZR 5G este deja al patrulea telefon pliabil pe care îl testez în 2020, după cele două modele Fold și Galaxy Z Flip de la Samsung.

Motorola RAZR 5G closed front center

Iar faptul că acesta este un produs din a doua generație se vede și se simte imediat, așa cum am văzut și în cazul lui Galaxy Z Fold2. Motorola a ales de data aceasta materiale premium precum sticlă pe exterior și o ramă metalică la exterior și în jurul ecranului principal, o balama îmbunătățită și specificații hardware mai bune și mai bine  adaptate vremurilor din prezent.

Motorola RAZR 5G este ceea ce am numi în mod normal un telefon „mid-range” premium în termeni de specificații hardware. Fiecare parte a carcasei este curbată, acesta fiind lipsit de muchii drepte. Asta îl face și confortabil de ținut în mână, dar îi conferă și acea senzație greu de descris, de dispozitiv scump. Totodată, îl face foarte alunecos, deci probabil că nu este o idee prea bună să îl puneți pe suprafețe care nu sunt complet drepte. Pentru dimensiunile sale, acesta este un dispozitiv destul de greu, dar este și destul de bine balansat, în ciuda faptului că cele două jumătăți conțin componente complet diferite.

Motorola RAZR 5G flat screen on

O mare parte din componente se află în jumătatea de jos, care păstrează în continuare „bărbia” caracteristică telefoanelor RAZR încă de la începuturi. Aici avem procesorul, una dintre cele două baterii, mufa USB-C dar și slot-ul SIM. Acest model include și un modul eSIM la interior. Tot pe jumătatea din spate este poziționat și senzorul de amprentă, o poziție ciudată, dar necesară.

Jumătatea de sus are astfel pe exterior un ecran secundar, care acum este mult mai util și o singură cameră foto, îmbunătățită, echipată cu blitz. Pe laterale, telefonul are butoane de volum pe partea dreaptă și un buton power pe stânga, o alegere foarte ciudată, complet invers față de standardul din piață. Butoanele sunt foarte mici și greu de identificat și apăsat atunci când nu te uiți direct la ele. Având în vedere ce aglomerație trebuie să fie la interior, probabil că butoanele mai mari ar fi dus la compromisuri pentru alte aspecte ale telefonului. Putem să trăim și cu butoane mai mici.

Motorola RAZR 5G back open

Ecranul pliabil este atracția principală, însă nu uimește în mod special

La interior, avem de a face cu un ecran înalt și destul de îngust, care este însă „flancat” de o ramă metalică, care face telefonul să pară mai mare decât este de fapt. Motorola spune că ecranul său pliabil nu are dungă pe centru și așa este. Pentru că se pliază la centru în formă de picătură de apă, ecranul nu are o cută vizibilă imediat. Ce are însă este o urmă mai mare pe toată treimea de la mijlocul ecranului, care este vizibilă doar atunci când se reflectă o sursă de lumină în ea. La atingere nu se simte foarte mult faptul că acolo ecranul se pliază, însă vizual, centrul ecranului pare să fie puțin curbat, parcă adâncit. Îmi aduce aminte de modelele G Flex de la LG de acum mulți ani.

Senzația pe care acest ecran o oferă este însă foarte apropiată de cea a unui ecran protejat cu sticlă, în utilizare, în ciuda faptului că este protejat cu un strat gros de plastic. De altfel, poți vedea cât de subțire este ecranul atunci când începe plierea, întrucât acesta se ridică puțin deasupra balamalei înainte să se curbeze complet. Motorola a dezvoltat chiar și un sistem glisant, care ascunde partea de jos în „bărbia” telefonului, pentru a permite această pliere precisă de fiecare dată.

Motorola RAZR 5G top screen

Ecranul arată bine în utilizare, chiar dacă are o rezoluție mai mică decât Full HD. De altfel, nici nu poți reda conținut Full HD pe acest model, inclusiv YouTube oferind maximum clipuri în rezoluție 720p. Ce m-a deranjat cel mai mult în utilizare la acest ecran este însă faptul că este foarte îngust, iar tastatura virtuală este foarte înghesuită. Nu am degete foarte groase, dar tot îmi este greu să scriu pe o tastatură atât de mică. Formatul foarte înalt este însă potrivit pentru filme și seriale înregistrate în format 21:9, dar pentru orice alt tip de conținut, vei avea bare negre pe laterale, dacă nu vrei să tai imaginea sus și jos.

În afară de faptul că este un ecran neuniform la atingere și vizual, mai ales în lumină puternică, sunt puține lucruri de reproșat ecranului pliabil de pe Motorola RAZR 5G. Nu prea înțeleg de ce a fost însă decupat în partea de sus și de ce este rotunjit în partea de jos, întrucât exista destul spațiu pentru un ecran complet cu linii drepte. Pare să fie mai degrabă o decizie de design.

Motorola RAZR 5G screen

Motorola RAZR 5G are o balama care pare să reziste în timp

Un aspect interesant și important despre telefoanele pliabile este balamaua, care pare să fie elementul crucial, poate chiar mai important decât ecranul care se împăturește. Dacă balamaua are probleme, experiența cu telefonul va fi una negativă, întrucât aproape de fiecare dată când iei telefonul în mână, îl vei deschide. Există câteva părți bune și câteva părți mai puțin bune legate de balamaua lui Motorola RAZR 5G.

Partea bună este că aceasta poate fi deschisă prin gestul „clasic”. Deschizi puțin o margine a telefonului cu degetul mare și cu o simplă mișcare de încheietură, telefonul se deschide. Senzația este unică și nici măcar modelul Galaxy Z Flip de la Samsung nu a putut să emuleze această mișcare. Asta pentru că acea balama putea fi pusă în orice poziție dorea utilizatorul. În cazul Motorola RAZR 5G, aceasta are doar pozițiile închis și deschis, controlate printr-un arc. Odată ce telefonul detectează că începe plierea, ecranul se închide iar arcurile încep să opună rezistență, încercând să închidă ecranul.

Motorola RAZR 5G hinge screen

Astfel, Motorola RAZR 5G nu oferă funcții speciale de utilizare cu ecranul deschis doar la jumătate, însă asta pare să fie o decizie conștientă din partea companiei. Accentul a fost pus însă pe ecranul exterior, în schimb, ceva ce Galaxy Z Flip nu prea avea decât pentru a afișa ora exactă.

Fiind o balama bazată pe un sistem destul de simplu de rotițe și arcuri, acesta are însă tendința să mai „scârțâie” din când în când, în special atunci când este deschis lent. Dacă îl deschizi rapid, cu mișcarea specifică, acesta nu scoate niciun sunet. De asemenea, balamaua pare să fie destul de rezistentă, iar ecranul destul de bine pus la punct, rezistând cu succes la închideri rapide ale ecranului la finalul unui apel.

Motorola RAZR 5G tent screen

Motorola ar vrea să folosim mai mult ecranul exterior Quick View

Ecranul secundar, numit Quick View, este acum mai mult decât un simplu ecran pentru afișarea notificărilor. Aceasta poate fi folosit atât pentru a folosi camera foto fără a deschide ecranul principal, cât și pentru a citi notificări complete, nu doar preview-uri, dar și pentru a porni aplicații. Desigur, dimensiunea ecranului nu recomandă utilizarea pe termen lung, dar pentru a porni rapid un clip de pe YouTube pe care să îl asculți, este de ajuns. Ba poți scrie și căutări sau chiar răspunsuri la mesaje de pe tastatura obișnuită, miniaturizată la dimensiunile ecranului.

Cel mai probabil, vei „desena” cuvintele decât să apeși pe fiecare tastă mică în parte. Totuși, este bine că există, dar nu va fi modul principal în care vei folosi telefonul. Motorola se bazează pe faptul că având multe dintre informații disponibile rapid, direct pe ecranul Quick View, nu vei mai deschide atât de des telefonul. Asta va îi ajuta în special pe cei care doresc să își limiteze utilizarea smartphone-ului și ar trebui, cel puțin în teorie, să ofere o autonomie mai bună, întrucât nu folosești la fel de des un ecran mare. Din păcate, chiar și cu o utilizare mai scurtă, tot nu vei beneficia de o autonomie foarte lungă.

Autonomia este călcâiul lui Ahile pentru Motorola RAZR 5G

Motorola RAZR 5G este un telefon de o zi, chiar și la utilizare medie spre puțină. Telefonul reușește să se descarce chiar și stând degeaba pe birou, primind notificări de pe mail și conturile de social media, fără să interacționez cu el în niciun fel. Ba chiar și peste noapte am văzut că poate dispărea între 10 și 15% din capacitatea bateriei. Pur și simplu acumulatorul nu este destul de mare pentru un telefon modern echipat cu hardware-ul său.

Procesorul Snapdragon 765 este unul modern, eficient și performant, însă are nevoie de o baterie mai puternică. Și am folosit telefonul doar pe 4G. Probabil că pe 5G consumul este chiar mai mare. Din fericire, fiind un acumulator mic, de 2.800 mAh, se încarcă destul de repede, în puțin peste o oră, chiar și la viteza relativ mică a tehnologiei TurboPower de 15W.

Motorola RAZR 5G back detail

Performanța este la un nivel acceptabil, în ton cu alte modele de medie de pe piață

Modelul anterior Motorola RAZR s-a dovedit a fi un telefon pliabil interesant, cu un mare dezavantaj: hardware învechit, neadaptat vremurilor noastre. Pentru generația a doua, Motorola a făcut trecerea la un procesor modern, folosit cu succes de majoritatea telefoanelor mid-range superioare de pe piață. Snapdragon 765 este o alegere mult mai inspirată, care permite rularea tuturor aplicațiilor și jocurilor moderne pe acest model, ba chiar unele ar putea rula mai bine pe RAZR 5G decât pe alte modele cu o configurație similară datorită rezoluției scăzute a ecranului.

Ce am observat însă în utilizare este faptul că partea de jos se încinge foarte tare, atât în teste, cât și în utilizare normală a unor aplicații mai pretențioase. Iar faptul că design-ul nu este tocmai simetric poate fi deranjant în special în jocuri, fiind necesară întinderea degetului mare mai mult decât ar fi confortabil în mod normal, pentru a ocoli „bărbia” telefonului. Este încă dezamăgitor însă faptul că Samsung a putut integra un procesor de top pe modelul său pliabil la un preț similar, însă Motorola oferă o soluție mid-range.

Motorola RAZR 5G side left screen on

Benchmarks

  • AnTuTu – 271.690
  • GeekBench – Single-Core: 623 | Multi-Core: 1.912
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 2.424
  • PCMark – 7.970

Experiența software de pe Motorola RAZR 5G este similară cu cea de pe alte modele ale companiei

Dacă în urmă cu câțiva ani telefoanele cu Android erau dominate de fel și fel de interfețe ciudate, Motorola a fost unul dintre puținii producători care a păstrat interfața Google pe modelele sale. Același lucru este valabil și în cazul lui Motorola RAZR 5G, iar nivelul de „bloatware” este minim. Există câteva aplicații pe care poți refuza să le instalezi la prima configurare, aplicația Moto Actions, camera proprietară Motorola, Facebook și în rest doar aplicații Google.

Nu par să existe prea multe modificări specifice unui telefon pliabil, pentru că Motorola RAZR 5G este pliabil doar atunci când este „închis”. În rest, acesta se comportă exact ca un telefon normal, plierea asigurând doar un design mai compact în buzunar, chiar dacă puțin mai gros decât un telefon obișnuit. Și de fapt, cam asta cumperi de 1.500 euro, dimensiuni scăzute cu multe compromisuri, de la autonomie la un ecran cu rezoluție mică, dar și o cameră cu capabilități limitate.

Motorola RAZR 5G front center

Camera foto continuă în trendul „mid-range” al acestui model

Camera foto este în 2020 o caracteristică mai importantă pentru smartphone-uri decât puterea de procesare. Puțini dintre utilizatori chiar folosesc telefoanele pentru productivitate reală, unde un procesor de top ar putea ajuta. Însă cam toți cei care au telefoane mobile fac fotografii și își doresc ca acestea să fie cât mai bune. Totodată, producătorii integrează camerele de top de obicei pe modelele cele mai performante, așa că atunci când cumperi un telefon de medie, cam știi că te poți aștepta la rezultate bune, dar nu grozave.

Și chiar dacă Motorola RAZR 5G costă mai mult decât un iPhone 11 Pro Max sau decât un Galaxy Note20 Ultra, acesta este totuși un telefon mid-range. Iar camera de 48 megapixeli nu va putea face minuni, fiind integrată într-un spațiu atât de mic. Din fericire, aceasta este măcar stabilizată optic, însă fotografiile rezultate sunt doar „ok”, nu grozave.

Motorola RAZR 5G back camera

Pe timp de zi, fotografiile au detalii bune, însă parcă lipsește o cameră cu ultra-wide. Poți face însă zoom digital până la 4X, cu rezultate nu foarte bune. Modul portret funcționează doar pe fețele oamenilor, nu și pe obiecte sau animale, însă decupează destul de bine atunci când identifică persoane. Mai mult, camera principală este totodată o cameră de selfie, întrucât te poți vedea pe ecranul exterior pentru autoportrete.

Foto zi

Pe timp de noapte, modul nocturn este doar decent, oferind rezultate similare cu ceea ce am mai întâlnit pe telefoane Motorola din trecut. Imaginile sunt cam zgomotoase și lipsite de detalii în anumite situații, iar culorile nu sunt tocmai realiste. Totuși sunt utilizabile pe rețele de socializare cu puțină editare. Camera interioară de 20 megapixeli nu este însă tocmai impresionantă, fiind potrivită mai degrabă pentru apeluri video sau videoconferințe. De altfel, nici nu ai de ce să o folosești în alte contexte, având la dispoziție camera principală.

Foto noapte

Aplicația de cameră s-a modificat după mulți ani în care Motorola a tot adăugat funcții, dar nu a modificat și interfața pentru acces mai rapid la acestea. În timp ce arată mai bine și mai modern, accesul funcțiilor extra precum Night Mode sau Portret este încă greoi în modul standard. Va trebui să adaugi manual funcțiile pe care dorești să le accesezi rapid în bara standard, în care Motorola nu oferă implicit decât Foto și Video.

Concluzii

Cel de-al doilea Motorola RAZR, modelul care introduce și tehnologia 5G pe această serie este clar un pas înainte, însă nu unul destul de mare pentru a face acest model ușor de recomandat. Telefonul este încă în urma concurenței din anumite puncte de vedere, însă corectează destule probleme pentru a nu putea fi ignorat de un fan al seriei. Poate cu o reducere semnificativă de preț, care probabil că va veni în câteva luni, cei care vor un telefon inedit, îl vor putea cumpăra cu sufletul măcar (mai) împăcat.

Motorola RAZR 5G semi-open front

Va fi greu însă să justifici prețul acestui telefon având în vedere că bateria lui ține doar o zi și uneori chiar mai puțin de atât, dacă îl folosești mai intens, iar camera foto este doar OK, în condițiile în care telefoanele la acest preț oferă în general cele mai bune camere de pe piață.

Ce mă bucură însă este faptul că putem vedea o evoluție clară între modele, iar asta înseamnă că telefoanele pliabile au o șansă reală să se îmbunătățească în viitor și să devină la un moment dat alternative reale la modelele standard. Din păcate, acel moment încă nu a venit, dar nu mai pare atât de departe acum.

Părţi pozitive

+ Design îmbunătățit
+ Performanță mid-range din gama superioară
+ Ecran exterior mai util
+ Se încarcă repede

Părţi negative

- Autonomie dezamăgitoare
- Butoane fizice mici și poziționate invers
- Cameră doar de medie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult