Telefoanele cu NFC vor putea fi folosite pentru încărcarea wireless a altor dispozitive

06.05.2020
Telefoanele cu NFC vor putea fi folosite pentru încărcarea wireless a altor dispozitive

Telefoanele cu NFC va putea fi folosite și pentru încărcarea wireless a altor dispozitive.

Apărută ca o dotare exclusivistă, prezentă doar la modele smartphone din gama premium, funcția de încărcare wireless va deveni în curând la fel de comună ca și senzorul de amprentă, dispozitivele care omit această caracteristică fiind evitate de cumpărători.

Un ajutor binevenit pentru popularizarea tehnologiilor de încărcare wireless vine din partea NFC Forum, organizația creată pentru standardizarea ecosistemului de dispozitive Near Field Communication anunțând aprobarea unui nou set de specificații pentru încărcare wireless, care prevede folosirea chip-urilor NFC pentru încărcarea dispozitivelor.

Noua opțiune pentru încărcare se bazează pe o particularitate a tehnologiei NFC, concepută pentru a alimenta în mod wireless etichetele NFC lipite pe diverse obiecte. Chiar dacă a fost intenționat pentru un alt scop, sistemul nu este foarte diferit de tehnologia wireless charging dedicată, principala diferență fiind puterea maximă ce poate fi transmisă de antena NFC prezentă pe dispozitivele care suportă această tehnologie. În mod evident, nu-ți vei putea încărca telefonul mobil prin NFC, dar ai putea obține rezultate mulțumitoare cu alte accesorii low-power, cum ar fi căștile wireless și brățara de fintess.

Principalul avantaj al tehnologiei NFC este hardware-ul mult mai compact decât întâlnim la tehnologiile dedicate pentru încărcare wireless, antena NFC putând fi aplicată ca un autocolant pe interiorul carcasei dispozitivelor de mici dimensiuni, cu costuri suplimentare neglijabile.

Trecând la dezavantaje, pe lângă viteza de încărcare redusă trebuie luată în considerație și raza conexiunii NFC, limitată la aproximativ 4 cm. Asta înseamnă că pentru a încărca brățara de fitness folosind un telefon compatibil, gadgetul trebui așezat efectiv pe carcasa telefonului, cât mai aproape de locul unde se află antena NFC.

Pentru telefoanele mobile echipate deja cu suport NFC, probabil că noua funcționalitate poate fi activată cu o simplă actualizare de firmware. Însă pentru gadgeturile care urmează să beneficieze de noul mod de încărcare wireless probabil că sunt necesare modificări la partea de hardware, fapt ce exclude dispozitivele aflate deja în circulație.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult