Noile funcții de accesibilitate vor permite iPhone-ului tău să îți „cloneze” vocea

17.05.2023
Noile funcții de accesibilitate vor permite iPhone-ului tău să îți „cloneze” vocea

Apple a anunțat o serie nouă de funcții de accesibilitate, care ar trebui să ajute persoanele cu dizabilități să folosească mai ușor dispozitivele Apple, fie că este vorba despre iPhone, iPad sau computerele Mac. Cea mai interesantă funcție, de departe, este însă cea care promite să îți învețe vocea și să poată transforma textul într-o voce digitală care să semene cu a ta. Aceasta ar trebui să ajute persoanele care au probleme de vorbire să se exprime mai ușor.

Apple anunță noi funcții de accesibilitate pentru iPhone, iPad și Mac

Toate aceste noi funcții vor fi introduse în iOS „anul acesta”, ceea ce sugerează că acesta este primul „preview” pentru iOS 17 înainte de anunțul oficial de la WWDC 2023. Apple pare că a integrat feedback-ul utilizatorilor dispozitivelor sale în aceste noi capabilități, care aduc pentru prima dată modificări semnificative de interfață pentru dispozitivele sale.

Personal Voice, funcția care îți „clonează” vocea, necesită puțin antrenament, precum citirea unor cuvinte și fraze, pentru un total de 15 minute de înregistrare. După aceea, algoritmii Apple, care rulează pe dispozitiv, vor putea să redea textul cu vocea utilizatorului. Datele rămân pe dispozitiv, asigurând astfel confidențialitatea lor. Cei care au dificultăți în vorbire sau care au afecțiuni care le-ar putea afecta vorbirea în viitor, vor putea apela la această nouă funcție pentru a se exprima în vocea proprie, chiar și atunci când nu pot fizic să vorbească.

Apple-accessibility-Personal-Voi

Assistive Access este o altă capabilitate care îi va ajuta pe cei cu probleme cognitive să acceseze funcțiile de bază ale dispozitivelor. Practic, Apple a realizat variante simplificate ale aplicațiilor de bază de pe iPhone și iPad, cu o interfață cu text și butoane mari, contrast înalt și meniuri simplificate. Aplicația de redare de muzică, galeria foto și camera sunt în această categorie, alături de aplicațiile de comunicare de bază. Calls integrează Phone și Face Time într-o singură aplicație, în timp ce Messages include iMessage și SMS-uri.

Nu în ultimul rând, cei cu probleme de vedere vor putea apela la aplicația de „lupă” (Magnifier), care primește de asemenea funcții noi cu AI. Aceasta va putea citi cu speech to text etichete și alte înscrisuri din jur, spre care îndrepți camera, și poate ajuta chiar și la operarea anumitor aparate cu tastaturi numerice, precum un cuptor cu microunde, citind cu voce tare numărul pe care îl apeși pe tastatură.

Pe Mac, modificările noi vor permite modificarea dimensiunii textului și culorilor în aplicațiile principale, precum Finder, Mail, Calendar, Notes și Messages. De asemenea, sistemul de operare desktop va fi compatibil cu dispozitivele de asistență audio din seria MFi (Made for iPhone).

sursa: Apple

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult