Noile telefoane Nokia Asha Touch: “asha da” sau “asha nu”?

Noile telefoane Nokia Asha Touch: “asha da” sau “asha nu”?

Nokia trece printr-o criză a cărei profunzime ne duce cu gândul la greci. Sigur, nu au loc proteste în stradă şi faptul că o duc rău nu afectează pe nimeni altcineva. Este un business care-i priveşte şi, până la urmă, nu e nici prima şi nici ultima companie aflată în impas, deşi produce. Dar ceea ce produce, cu greu mai atinge coarda sensibilă a consumatorilor care, de aproximativ trei ani, s-au “îndrăgostit” de Android şi iOS.

În aceste condiţii (cu un Symbian în moarte clinică şi cu un Windows Phone care creşte foarte greu), Nokia încearcă să compenseze cu feature phone-uri: telefoane de buget, fără sisteme avansate de operare.

Cum şi telefoanele clasice s-au demodat, iar aici ne referim la telefoanele cu tastatură alfanumerică sau QWERTY şi ecran non-touch de dimensiuni mici (2.2 – 2.6 inch), Nokia mizează pe o serie de dispozitive ce inspiră un aer modern, tineresc, la un preţ accesibil.

Mai precis, vorbim de noile telefoane din seria Asha Touch, prezentate oficial chiar astăzi: Nokia Asha 305, Nokia Asha 306 şi Nokia Asha 311.

Nokia Asha 305

La prima vedere, terminalele Asha Touch arată precum smartphone-urile full touch de la care aştepţi performanţe remarcabile. Sistemul de operare este însă modest (bătrânul S40 cu optimizări pentru control tactil) şi cu un suport relativ limitat din partea dezvoltatorilor de aplicaţii, fapt pentru care nu le putem numi telefoane inteligente ci feature phone-uri.

În compensaţie, Nokia (printr-un parteneriat cu EA Games) pune la dispoziţia utilizatorilor nu mai puţin de 40 de jocuri care pot fi descărcate gratuit din Nokia Store.

Prin prisma dotărilor tehnice însă, acest lucru nu ne încălzeşte deloc.

Nokia Asha 306

Ecranul tactil afişează doar 240 x 400 pixeli pe o suprafaţă cu diagonala de 3 inch – aspect valabil pentru toate cele trei terminale. Menţionăm că Asha 305 şi 305 au un display rezistiv, în vreme ce Asha 311 dispune de un ecran capacitiv.

Camera foto are 3.15 MP în cel mai bun caz (Nokia Asha 311), respectiv 2 MP (Asha 305 şi 306). Pentru filmări, dacă VGA-ul maxim suportat pe Asha 311 vă îngrozeşte, ce să mai spunem de rezoluţia antică QCIF (176 x 144 pixeli) de pe celelalte modele?

Modulul GPS lipseşte în toate cazurile, iar conectivitatea 3G/HSDPA este disponibilă doar pe Asha 311. Accesul la Internet rapid este totuşi posibil în zonele cu acoperire Wi-Fi.

Spaţiul de stocare intern este neglijabil (10 MB – Asha 305 şi 306, 140 MB – Asha 311), dar avem la dispoziţie consacratul slot microSD pentru a introduce carduri suficient de mari pe care să ne salvăm fotografiile şi mai ales MP3-urile.

Nokia Asha 311

Evident, specificaţiile tehnice sunt departe de aşteptări, chiar şi pentru nişte feature phone-uri. Nokia ţinteşte însă utilizatorii cu bugete reduse, iar aceştia nu sunt deloc puţini la număr. Iată preţurile listate oficial (nu includ taxe):

  • Nokia Asha 305 – 63 Euro
  • Nokia Asha 306 – 68 Euro
  • Nokia Asha 311 – 92 Euro

Dispozitivele Asha Touch vor sosi în magazine în perioada Q2 2012 (Asha 305), respectiv Q3 2012 (Asha 306 şi Asha 311).

La final, concluziile noastre sunt următoarele:

  • Telefoanele Asha Touch  se adresează tinerilor ce-şi doresc un telefon arătos, dar nu şi performant;
  • Au un preţ competitiv pe segmentul low end – rezultă potenţialul de a se vinde într-un număr mare de exemplare, dar fără să genereze un profit important;
  • Acest “refresh” al gamei Asha care a luat naştere în 2011 este binevenit, dar insuficient. Noile dispozitive nu sunt inovatoare, nu au nimic special şi, prin urmare, nu au cum să îmbunătăţească semnificativ imaginea actuală a Nokia – finlandezii vor fi văzuţi în continuare drept incapabili să ţină piept concurenţilor principali – Apple şi Samsung.

Răspunsul nostru la întrebarea din titlu este “asha nu”. Soluţia Nokia pentru ieşirea din criză nu e aceea de a produce feature phone-uri. Dacă e să judecăm brut situaţia, să nu luăm în calcul contractele semnate de Nokia cu Microsoft, am spune că trecerea la Android ar fi o decizie cu un impact extraordinar pe piaţă, o decizie care ar fi salutată de cei mai mulţi dintre utilizatori.

Cum la mijloc sunt înţelegeri care nu pot fi încălcate în stil „gimnazial”, singura şansă, mică dar realistă, este ca Windows Phone-ul să explodeze aşa cum s-a întâmplat cu sistemul Android, când a înregistrat o creştere de la 8,7% (Q4 2009) la 32,9% (Q4 2010).

P.S.: Windows Phone 8 (Apollo) va fi prezentat oficial pe 20 iunie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News