Nokia 3: definiţia smartphone-ului de buget [REVIEW]

14.07.2017
Nokia 3: definiţia smartphone-ului de buget [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

După o absenţă de câţiva ani de pe piaţa de smartphone-uri, brandul Nokia se întoarce. Acesta este controlat acum de compania HMD Global, un start-up finlandez fondat de membri vechi ai diviziei de mobile Nokia din cadrul Microsoft, care încearcă să ofere fanilor exact ceea ce au cerut de-a lungul timpului: telefoane de calitate cu sistem de operare Android, la preţuri accesibile. Nokia 3, modelul testat de noi în ultimele câteva săptămâni, încearcă să ofere funcţionalitate de bază la un preţ mic, fiind catalogat drept dispozitivul de intrare în noua gamă de smartphone-uri Nokia cu Android.

Construcţie, design şi ergonomie

Nokia 3 este un smartphone entry-level la standardele de astăzi, astfel că nu putem avea foarte mari pretenţii în privinţa construcţiei sale. HMD Global a încercat însă să includă materiale de calitate şi să confere dispozitivului un design plăcut, în ciuda bugetului limitat pentru construcţia sa. Vorbim astfel despre un smartphone realizat din trei materiale principale. Un spate din policarbonat, un ecran protejat de sticlă Corning şi o ramă din aluminiu de jur împrejurul acestora.

În ciuda faptului că partea din spate este acoperită cu plastic, aceasta nu serveşte drept capac. Nokia 3 nu oferă posibilitatea de a înlocui bateria, policarbonatul fiind ales mai degrabă pentru rezistenţa sa, pentru faptul că este un material uşor şi pentru că este mult mai ieftin decât aluminiul. Din păcate, acesta este şi punctul slab al lui Nokia 3, fiind elementul care scade cel mai mult aspectul premium al dispozitivului. Plasticul se adânceşte puţin la apăsare în zona de sub cameră, iar la strângere mai „scârţâie” în anumite zone.

Dar acest lucru este de aşteptat la un dispozitiv atât de ieftin, iar restul componentelor sunt foarte solide, în ciuda aşteptărilor. Rama metalică asigură rezistenţă la şocuri şi îndoire, iar sticla de pe partea din faţă nu pare să se zgârie foarte uşor.

La exterior, Nokia 3 prezintă pe partea din faţă doar camera foto frontală şi butoanele capacitive (care nu sunt iluminate) în partea de jos, logo-ul Nokia fiind amplasat în partea din dreapta sus. Spatele este destul de simplu, cu un logo Nokia şi o cameră foto de dimensiuni mici (cu blitz) amplasată central în partea de sus, în timp ce lateralele telefonului găzduiesc celelalte elemente.

Butoanele fizice Power şi volum sunt amplasate în partea din dreapta sus a laturii din dreapta, o plasare destul de incomodă în mod normal, care este însă ajutată de dimensiunile reduse ale telefonului. Butonul Power este însă prea mic în comparaţie cu cel al altor telefoane, apăsarea lui fiind uneori incomodă. Un avantaj ar fi faptul că cele două butoane fizice sunt foarte apropiate, deci pot fi apăsate cu un singur deget atunci când este necesară realizarea unui screenshot.

În partea de sus regăsim doar un jack de căşti, în partea stângă avem două tăviţe, una pentru cele două cartele nano-SIM şi una pentru carduri microSD, în timp ce în partea de jos avem portul micro-USB şi difuzorul principal.

Din punct de vedere vizual, Nokia 3 nu este un telefon arătos, însă nici neplăcut privirii. Colţurile sale rotunjite amintesc de modelele Nokia Lumia, în special de Lumia 925, care beneficia de un design similar. În ciuda faptului că vorbim despre un smartphone ieftin, acesta se simte bine în utilizare, fiind potrivit pentru utilizatorii care preferă smartphone-uri de dimensiuni mai mici. Chiar dacă marginile rotunjite ale ramei ar putea părea alunecoase, spatele din plastic mat ajută la îmbunătăţirea prinderii. Nokia 3 este foarte plăcut în utilizarre chiar şi cu o singură mână, întrucât este destul de mic pentru a putea ajunge oriunde pe ecran cu un singur deget.

Un dezavantaj pe care l-am observat imediat, în comparaţie chiar şi cu modele ieftine ale multor producători, este lipsa unui senzor de amprentă. Apăsarea butonului power şi apoi gestul de glisare de jos în sus la lockscreen adaugă o piedică pe care multe alte telefoane au rezolvat-o de câţiva ani buni, prin utilizarea amprentei pentru deblocare.

Specificaţii tehnice

 • Ecran: 5”, IPS, 1280 x 720 pixeli, Gorilla Glass
 • Sistem de operare: Android 7.0 (AOSP)
 • Chipset: MediaTek MT6737
 • Procesor: quad-core (4 x 1,4 GHz Cortex-A53)
 • Procesor grafic: Mali-T720MP1
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: microSD, 256 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: micro-USB
 • Cameră foto: 8 MP, f/2.0, autofocus, blitz LED
 • Filmare video: 1280 x 720p pixeli @ 30 FPS
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.0, filmare 1280 x 720 pixeli @ 30 FPS
 • Baterie: 2.630 mAh
 • Dimensiuni: 143.4 x 71.4 x 8.5 mm
 • Greutate: 140 grame
 • Altele: FM Radio, NFC, Wi-Fi Direct, Dual SIM
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

HMD Global a ales un panou HD pentru Nokia 3, construit folosind tehnologia IPS. Acesta oferă unghiuri bune de vizualizare în orice poziţie. În general, telefoanele ieftine au probleme cu luminozitatea, fiind foarte incomod de utilizat în lumină puternică, însă nu este cazul aici. Rezoluţia 1280 x 720 pixeli este de ajuns pentru un ecran cu diagonala de 5”, iar sticla pare să beneficieze de un tratament oleofobic decent, ceva ce în ultimii câţiva ani a început să dispară şi de pe modele flagship.

Performanţă

Dacă există un capitol la care Nokia 3 nu se prezintă prea grozav este performanţa în utilizare. Nu vorbim aici despre testele sintetice (ajungem imediat şi acolo), ci de simpla utilizare a funcţiilor de bază ale telefonului. Cei obişnuiţi cu modele mid-range sau high-end din ultimii ani vor simţi o încetinire în utilizare, aplicaţiile fiind ponite mai greu, paginile web fiind încărcate în mai mult timp, iar anumite aplicaţii încep să se blocheze dacă mai sunt şi altele deschise în fundal.

De vină este în primul rând chipset-ul MediaTek MT6737, care beneficiază de un procesor quad-core la 1,4 GHz. De asemenea, pentru un smartphone modern cu Android, 2 GB memorie RAM este minimum necesar, iar la utilizarea mai multor aplicaţii în tandem, se simte o încetinire în schimbarea între ele. Ba chiar unele foarte populare precum Facebook încep să se blocheze, sistemul de operare cerând închiderea aplicaţiei în mai multe situaţii. Nici cipul grafic nu va câştiga vreun premiu la capitolul performanţă, fiind vorba despre un model cu un singur nucleu, la frecvenţă mică.

Adevărul este că Nokia 3 nu este destinat celor care au nevoie de un smartphone performant, ci este mai degrabă o portiţă de intrare în gama de smartphone-uri a companiei. Acesta se adresează celor cu bugete foarte mici, celor care abia acum îşi cumpără primul smartphone cu Android, sau celor care au nevoie de un telefon de rezervă în cazul în care cel principal rămâne fără baterie, este stricat sau pierdut. Pentru funcţionalitatea de bază precum navigat pe internet şi socializare este OK, însă trebuie puţină răbdare în utilizare. Uneori chiar şi meniurile par a încetini dacă mai mult de 3-4 aplicaţii rămân în fundal.

Când vine vorba despre testele sintetice, concluzia este probabil deja evidentă. Cipul grafic nu poate rula testul Car Chase din GFXBench, aşa că am optat pentru Manhattan, unitatea de stocare poate să scrie cu doar 20 MB/s, iar restul scorurilor sunt unele dintre cele mai mici pe care le-am văzut anul acesta. În realitate, toate aceste scoruri sunt irelevante atât timp cât utilizatorii care sunt în „ţinta” acestui dispozitiv vor fi mulţumiţi de ceea ce oferă.

 

Test Scor
AnTuTu 27.686 puncte
Geekbench
Single-Core: 551 puncte
 
Multi-Core: 1.492 puncte
3DMark Sligshot  157 puncte
3DMark IceStorm 3.705 puncte
PCMark Work 2.626 puncte
BaseMark (medium) 4.471 puncte
GFXBench Manhattan 3.1 192,6 frames
A1SD (Internal Memory)

Read: 23,95 MB/s

Write: 79,25 MB/s

 

Autonomie

Din păcate, autonomia este o problemă în cazul lui Nokia 3. În ciuda faptului că beneficiază de un acumulator de capacitate considerabilă, având în vedere dimensiunile fizice ale telefonului, acesta nu reuşeşte să ofere mai mult de o zi de utilizare normală. Motivul pentru consumul ridicat de energie pare să fie chipset-ul MediaTek, care consumă foarte mult în comparaţie cu performanţa oferită. Având în vedere că dispozitivele high-end de pe piaţă echipate cu acumulatori similari vin cu display-uri mai performante, chipset-uri de top şi camere mai puternice oferă performanţă aproape dublă, este posibil să avem de a face şi cu o slabă optimizare software. 

Software, cameră foto şi concluzii

Software

La capitolul software nu sunt foarte multe de zis. Avem de a face cu Android 7.0 curat, fără modificări şi fără bloatware. Toate meniurile şi opţiunile sunt exact în locul în care ne-am aştepta, sertarul de aplicaţii se accesează prin glisare de jos în sus pe ecranul principal, iar meniul de setări nu vine cu noi opţiuni în plus faţă de cele standard.

HMD Global promite actualizări rapide şi lipsa modificărilor majore în sistemul de operare, iar până acum, acest angajament nu poate fi testat. Deşi există pe piaţă Android 7.1, Nokia 3 nu beneficiază încă de actualizare, însă testul suprem pentru această promisiune va fi în perioada imediată lansării lui Android O.

Camera foto

În categoria de preţ în care se încadrează Nokia 3, performanţa foto este pe plan secundar pentru utilizatori. Se pare că şi HMD Global a fost de aceeaşi părere, integrând doar un senzor de 8 megapixeli, modest în capabilităţi. Nu putem vorbi despre stabilizare optică sau plajă dinamică mare, ci doar despre o cameră decentă pentru fotografii rapide, pentru publicat pe reţele de socializare.

Pe timp de zi, acestea pot fi puţin „arse” din cauza ajustării incorecte a timpului de expunere, în timp ce noaptea imaginile sunt pline de „zgomot” şi ies de multe ori mişcate din cauza lipsei stabilizării optice.

Cu toate acestea, blitz-ul poate să ajute în anumite situaţii, chiar şi pe lumină, iar funcţia de HDR ar putea salva fotografiile realizate ziua. Singurul dezavantaj la fotografia cu HDR activ este că trebuie să ţii telefonul nemişcat puţin mai mult, întrucât chipset-ul nu poate procesa mai multe fotografii simultan.

Deşi senzorul ar putea filma la rezoluţii înalte, chipset-ul limitează filmările la doar 720p, de ajuns pentru Facebook şi Instagram, însă deloc plăcute vederii pe servicii mai avansate sau pe computer şi televizor.

Concluzii

Nokia 3 este un telefon decent pentru preţul pe care îl are, însă chiar şi aşa, puteau fi făcute mici eforturi pentru a oferi un pachet mai complet. De exemplu, un senzor de amprentă nu ar fi crescut cu mult costurile de producţie şi ar fi asigurat o experienţă plăcută de utilizare, în timp ce butoanele de volum si power puteau fi poziţionate puţin mai jos, cu butonul power puţin mai mare. De asemenea, spatele din policarbonat nu este inestetic, însă pare ieftin la atingere, chiar dacă ajută la utilizarea în condiţii de siguranţă a dispozitivului.

Cert este că Nokia s-a întors, iar cel mai ieftin model al său nu este deloc unul pe care să îl ignori atunci când cauţi un dispozitiv cu Android ieftin. Într-un segment de piaţă dominat de producători chinezi care nu oferă suport software după lansare sau nu asigură o construcţie solidă, Nokia 3 este o alternativă bine venită, în special pentru cei care nu se pricep atât de bine la tehnologie. Faptul că acest dispozitiv este atât de ieftin va asigura prin brandul Nokia că cei mai puţin familiarizaţi cu piaţa de smartphone-uri vor putea alege fără frică un model calitativ, doar prin asocierea numelui cu vechile telefoane de la începuturile anilor 2000.

Părţi pozitive

Construcţie solidă
Design plăcut
Preţ accesibil
Suportă două cartele SIM şi card microSD în acelaşi timp

Părţi negative

Performanţă slabă
Cameră cu funcţionalitate de bază
Amplasarea butoanelor Power şi volum şi lipsa iluminării butoanelor capacitive
Lipsa senzorului de amprentă