Nokia 5: mid-range fără pretenţii [REVIEW]

22.08.2017
Nokia 5: mid-range fără pretenţii [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

Dintre cele trei smartphone-uri Nokia lansate de HMD până în prezent, modelul Nokia 5 pare să fie cel mai echilibrat. Acesta vine cu hardware atractiv şi o construcţie de calitate, însă şi cu un preţ accesibil multor dintre cei interesaţi de un smartphone mid-range. Acesta pare să aibă toate atuurile pentru a deveni un dispozitiv de succes în segmentul său de piaţă, însă întrebarea care stă pe limba tuturor rămâne aceasta: „este brandul Nokia de pe carcasă de ajuns pentru a propulsa Nokia 5 în topurile de vânzări?”.

Construcţie, design şi ergonomie

Spre diferenţă de Nokia 3, unde HMD a ales să folosească plastic pentru partea din spate a telefonului alături de o ramă metalică, Nokia 5 este un dispozitiv construit aproape exclusiv din aluminiu şi sticlă. Partea din spate este realizată dintr-o bucată continuă de aluminiu decorată la capete cu plastic pentru a facilita trecerea undelor radio ale antenelor. Această soluţie pare să fie mai eficientă din punct de vedere al designului faţă de celebrele dungi orizontale de pe dispozitivele din ultimii câţiva ani.

Camera foto este încadrată într-un suport care pare să fie puţin cam mare pentru singurul senzor pe care îl vedem pe Nokia 5, însă acest design este refolosit şi pentru modele superioare cu sisteme dual-camera, HMD păstrând liniile de design ca o semnătură a brandului. Pe lateralele telefonului găsim butoanele power şi volum pe partea dreaptă, o poziţie oarecum ciudată, dar puţin mai bună decât în cazul Nokia 3. Butonul Power este în continuare cam mic în comparaţie cu cele de pe alte dispozitive.

Display-ul este protejat de sticlă Gorilla de la Corning, însă în afară de butoanele capacitive (care de data aceasta se şi aprind), camera frontală şi difuzorul pentru apeluri, găsim acum şi un senzor de amprentă integrat în butonul Home. Acesta din urmă este de formă dreptunghiulară, uşor de accesat şi pare să beneficieze de un cititor de calitate, care răspunde rapid comenzilor.

În ciuda faptului că vorbim despre un smartphone lansat în 2017 încadrat în gama mid-range, Nokia 5 beneficiază doar de un port microUSB, nu de noul standard USB Type-C, însă telefonul este în continuare echipat cu un jack audio, poziţionat în partea de sus. Pe laterala stângă, telefonul beneficiază de două tăviţe, una pentru două cartele nano-SIM şi una pentru un card microSD.

Fiind un smartphone cu display de dimensiuni medii, acesta este uşor de folosit cu o singură mână, chiar şi de către cei cu mâini mai mici, iar marginile rotunjite nu sunt şi lucioase, deci nu există un risc ridicat de alunecare în timpul utilizării.

Specificaţii tehnice

 • Ecran: 5,2”, IPS, 1280 x 720 pixeli, Gorilla Glass
 • Sistem de operare: Android 7.1.1 (AOSP)
 • Chipset: Snapdragon 430
 • Procesor: octa-core (8 x 1,4 GHz Cortex-A53)
 • Procesor grafic: Adreno 505
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: microSD, 256 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: 4.1
 • USB: micro-USB
 • Cameră foto: 13 MP, f/2.0, detecţie de fază, blitz LED dual-tone
 • Filmare video: 1920 x 1080 pixeli @ 30 FPS
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.0
 • Baterie: 3.000 mAh
 • Dimensiuni: 149.7 x 72.5 x 8 mm
 • Greutate: 160 grame
 • Altele: FM Radio, NFC, Wi-Fi Direct, Dual SIM, senzor de amprentă
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

În segmentul de piaţă şi în gama de preţ în care este integrat Nokia 5, ecranul de 5,2” cu rezoluţie HD nu este tocmai nemaivăzut, însă în ultimii câţiva ani, chiar şi modelele ieftine au început să fie livrate cu display-uri Full HD. În ciuda rezoluţiei scăzute, ecranul este calitativ, fiind realizat folosind un panou IPS cu luminozitate decentă pentru a putea fi folosit în marjoritatea situaţiilor. Spre diferenţă de alţi producători, HMD Global a ales să nu suprasatureze culorile.

Performanţă

Lista de componente hardware sugerează că avem de a face cu un dispozitiv de medie, care în teorie poate să îndeplinească majoritatea funcţiilor de bază ale unui smartphone, fără prea multe bătăi de cap. În practică, acest lucru este în mare parte adevărat, chipset-ul Snapdragon 430 fiind destul de puternic pentru a oferi o performanţă decentă în majoritatea scenariilor.

Jocurile 3D ar putea să îngreuneze puţin performanţa telefonului şi rularea de aplicaţii multiple simultan este limitată de cei 2 GB memorie RAM. Deşi în majoritatea cazurilor, Nokia 5 se comportă exemplar, atunci când nivelul bateriei scade sub 15%, acesta intră într-un mod de funcţionare economic. Atunci când se întâmplă acest lucru, performanţa este sensibil afectată, chiar şi simpla navigare prin aplicaţia de Facebook suferind sacădări în utilizare.

Test Scor
AnTuTu 43.022 puncte
Geekbench
Single-Core: 668 puncte
 
Multi-Core: 2.839 puncte
3DMark Sligshot  578 puncte
3DMark IceStorm 9.496 puncte
PCMark Work 3.778 puncte
BaseMark (medium) 15.522 puncte
GFXBench Car Chase 307,2 frames
A1SD (Internal Memory)

Read: 127,93 MB/s

Write: 43,90 MB/s

Autonomie

Faptul că Nokia 5 beneficiază de un display HD este însă un avantaj atunci când intră în discuţie autonomia dispozitivului. În utilizare normală, cu conturi de social media şi mai multe adrese de e-mail conectate, cu 4G şi Bluetooth active şi utilizare directă timp de 4-5 ore (screen time), telefonul a reuşit să funcţioneze pentru aproximativ 35 de ore la o singură încărcare, adică două zile de lucru de dimineată până seara. Având în vedere că telefoanele mid-range în general nu beneficiază de autonomie atât de bună, acesta este cu siguranţă un atu al lui Nokia 5.

Software, camera foto şi concluzii

Software

HMD Global insistă să folosească versiunea originală de Android, fără modificări, deci sunt puţine lucruri noi de spus despre software-ul lui Nokia 5. Acesta este identic cu cel de pe Nokia 3 şi pare să fie foarte bine optimizat pentru hardware-ul inclus. Un avantaj al acestor dispozitive Nokia este faptul că primesc actualizări software la timp, fiind printre primele dispozitive de pe piaţă, alături de seriile Nexus şi Pixel, care pot fi aduse la cea mai nouă versiune de Android.

Spre diferenţă de Nokia 3, modelul „5” beneficiază şi de un senzor de amprentă. Acesta este foarte sensibil la atingere, deblocarea fiind realizată instant. În ciuda faptului că alţi producători au început să integreze mai multe funcţii în senzorul de amprentă precum control prin intermediul gesturilor, butonul de pe Nokia 5 serveşte doar două roluri: home şi autentificare.

Camera foto

Performanţa foto a devenit foarte importantă pentru smartphone-urile din prezent, explozia reţelelor de socializare din ultimii câţiva ani aducând în prim plan funcţiile de captură pentru mobile. Desigur, senzorii foto de calitate şi optica necesară pentru fotografii mai bune costă în plus. Pentru un smartphone cu preţ de pornire de aproximativ 950 lei, este destul de clar că au fost făcute câteva compromisuri în cazul lui Nokia 5.

În ciuda aşteptărilor scăzute, Nokia 5 reuşeşte din când în când să impresioneze la capitolul foto. Da, dinamica şi contrastul puteau fi mai bune, întrucât în cazul anumitor fotografii umbrele sunt mult prea pronunţate, însă acestea pot fi corectate folosind funcţia HDR în majoritatea cazurilor. Problemele adevărate apar în cazul focalizării, care este destul de lentă, şi în cazul timpului de expunere, care nu este de fiecare dată setat corect pe modul auto. În lumină foarte puternică, zonele deschise la culoare pot apărea „arse”, în timp ce focalizarea nu acţionează foarte bine pentru subiecţi în mişcare. Nivelul de detalii pe care senzorul reuşeşte să îl capteze este neaşteptat de mare, însă imaginile de acest gen pot fi realizate doar ziua, în lumină naturală. 

Imaginile realizate cu Nokia 5 pe timp de zi vor fi cu siguranţă destul de bune pentru publicarea lor pe Facebook şi alte reţele de socializare (deşi pentru Instagram, calitatea imaginilor aşteptate de către utilizatori a crescut în ultimii ani). Din păcate, Nokia 5 nu poate fi recomandat pentru fotografii de vacanţă, întrucât camera nu este destul de rapidă pentru a prinde momente inedite, iar necesitatea de a focaliza manual pe subiecţi statici şi faptul că timpul de expunere nu este întotdeauna setat corect, ar putea oferi o experienţă neplăcută. 

Concluzii

Nokia 5 este un smartphone mid-range foarte interesant, în special pentru cei care au nevoie de un smartphone pe care să îşi poată desfăşura activităţile zilnice de comunicare. 

Părţi pozitive

Design plăcut
Construit din materiale de calitate
Preţ foarte bun
Vine cu Android 7.1.1

Părţi negative

Software-ul camerei foto putea fi mai bun
Display-ul vine doar cu rezoluţie HD
Modul economic limitează foarte mult performanţa