Nokia 500 – Symbian Belle la un preţ accesibil

16.02.2012
Nokia 500 - Symbian Belle la un preţ accesibil

Vă mai aduceţi aminte de Nokia 5230? Acum doi ani era cel mai accesibil smartphone cu touchscreen al producătorului finlandez. Nokia 500 este urmaşul său. Preţul a rămas relativ accesibil, însă dotările au crescut. Mai mult, smartphone-ul poate primi acum upgrade la cea mai performantă versiune sistemului de operare Symbian, Belle. Vom încerca să vedem în continuare dacă Nokia 500 este o opţiune viabilă faţă de telefoanele accesibile cu Android.

Nokia 500 - smartphone-ul accesibil

Construcţie solidă

Fiind un smartphone accesibil, Nokia 500 este construit din plastic. Acesta nu are un aspect ieftin, în ciuda faptului că partea neagră a carcasei este lucioasă. Capacul se desface relativ uşor, este mat şi poate fi schimbat cu altul din cutie. Versiunea neagră testată de noi a venit cu un capac negru, unul albastru deschis şi unul roşu. Nokia 500 este disponibil şi pe alb.

Cele trei butoane de sub ecran nu mai sunt în relief ca la Nokia 5230, ci sunt la acelaşi nivel cu ecranul, integrate într-o singură bucată de plastic. Deasupra ecranului găsim casca, senzorul de proximitate şi senzorul de luminozitate. Celelalte trei butoane ale telefonului se găsesc pe latura dreaptă. Butonul slider pentru blocarea/deblocarea ecranului a fost înlocuit cu un buton simplu. Pentru a debloca telefonul, trebuiesc apăsate butonul menţionat şi o zonă indicată de pe ecran. În plus, pot fi folosite oricare din cele trei butoane de la baza ecranului în locul celui lateral.

Nokia 500 - profil de 14 mm

Pe capacul din spate al lui Nokia 500 sunt vizibile orificiile pentru camera foto şi difuzor. Bateria acoperă atât cardul SIM, cât şi pe cel microSD, aşa că nu putem vorbi de hotswap. Pe latura superioară a smartphone-ului găsim conectorii. Avem un jack de 3,5 mm, mufa microUSB şi mufa de alimentare de 2 mm. Dacă Nokia 5230 se încărca doar prin mufa dedicată, Nokia 500 se încarcă şi prin mufa microUSB.

În pachet

Producătorul finlandez oferă pentru Nokia 500 un încărcător standard cu mufă de 2 mm, un cablu microUSB foarte scurt şi un headset ieftin. Calitatea acestuia din urmă este slabă şi recomandăm o pereche de căşti mai bună celor ce doresc să asculte muzică de pe telefon.

Nokia 500, cu carcasă albă

Specificaţii

  • Ecran: 3.2″, 360×640, TFT, capacitiv
  • Sistem de operare: Symbian Anna, upgrade la Belle
  • Procesor: 1 GHz, ARM 11
  • RAM: 256 MB
  • Memorie: 2 GB
  • Card: microSD
  • 3G: 14,4 Mbps
  • WiFi: 802.11b/g
  • Bluetooth: 2.1 cu A2DP şi EDR
  • GPS: Da, cu A-GPS
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 5 MP
  • Filmare video: VGA, 15 fps
  • Cameră video secundară:
  • Baterie: Li-ion, 1.110 mAh, BL-4U
  • Dimensiuni: 111 x 54 x 14,1 mm
  • Greutate: 93 g

Ecranul

Nokia 500 are un ecran decent. Unghiurile de vizibilitate sunt bune, iar culorile sunt bine redate. Din păcate, luminozitatea este scăzută. În timpul testului am folosit luminozitatea maximă a ecranului. Chiar şi aşa, ea este ajustată automat de un senzor de deasupra ecranului. Vizibilitatea în soare puternic este acceptabilă. Sistemul touch este precis şi telefonul răspunde foarte bine la apăsarea butoanelor virtuale.

Sistemul de operare

Când am primit Nokia 500 în teste, el rula sistemul de operare iniţial, Symbian Anna. Coincidenţă sau nu, în ziua publicării acestui articol, telefonul a primit din partea producătorului update-ul la Symbian Belle. Dacă Anna aduce un suflu proaspăt faţă de vechiul S60 gen.5, Belle parcă schimbă total total telefonul. Chiar dacă este un sistem de operare considerat ca fiind pe moarte, pentru un utilizator care trece de la un feature phone la un smartphone el este excepţional.

Nokia 500 - carcasă interschimbabilă

Nokia 500, cu update-ul la Symbian Belle, primeşte patru ecrane principale. Pe acestea pot fi plasate widget-uri şi aplicaţii. De asemenea, sistemul de operare are acum un fel de status bar, similar cu cel al sistemului de operare Android. El se deschide din partea de sus a ecranului, oferă acces rapid la câteva setări şi prezintă notificări utilizatorului. La baza ecranului se găseşte o bară cu trei butoane virtuale, ale căror funcţii se schimbă în funcţie de conţinutul de deasupra lor. În meniuri şi în anumite aplicaţii este prezentă săgeata pentru Back.

Tastatura de pe ecranul lui Nokia 500 este acum de tip QWERTY, indiferent de orientarea telefonului. Din nefericire, selectarea limbii române ca limbă standard are ca efect apariţia unui nou rând vertical de taste cu diacritice. În modul portret, tastatura QWERTY devine foarte înghesuită. Cu limba engleză selectată implicit, butoanele sunt ceva mai mari.

Camera foto şi playerul audio sunt printre aplicaţiile care primesc update-uri odată cu schimbarea sistemului de operare. Dacă veţi achiziţiona Nokia 500 în viitorul foarte apropiat, este foarte posibil ca să-l primiţi cu Symbian Anna. Instalaţi aplicaţia Nokia Suite de pe site-ul oficial şi faceţi cu ajutorul ei upgrade-ul la Symbian Belle.

Nokia 500 - cei trei conectori

Browser-ul

Această aplicaţie de bază a telefonului a primit un update. Ea suportă navigare cu ajutorul tab-urilor şi Flash Lite 4.0, putând fi rulate clipuri ZouTube 360p direct în pagină. Navigarea în pagină este puţin cam lentă, datorită faptului că Nokia 500 nu vine cu un chipset dedicat procesării video.

Multimedia

Playerul audio al lui Nokia 500, cu Belle instalat, arată destul de bine şi are multe funcţii uşor accesibile în modul de redare. Din păcate, el vine cu doar cinci presetări pentru egalizator şi nu oferă utilizatorului posibilitatea de-a personaliza una din ele. Calitatea ieşirii audio este foarte bună şi un utilizator pretenţios o va aprecia cu o pereche de căşti pe măsură. Playerul video este limitat la suportul pentru DivX, XviD şi MP4 şi nu poate reda clipuri HD.

Camera foto

Trecerea de la cei 2 MP ai lui Nokia 5230 la 5 MP ai lui Nokia 500 părea promiţătoare. În condiţii de lumină bună, imaginea este mai mult decât acceptabilă. Când lumina este slabă, calitatea pozelor scade foarte mult. Lipsa unui LED pentru iluminare reduce şi mai mult utilitatea ei. Un senzor de 5 MP, împreună cu un procesor de 1 GHz ar putea face posibilă filmarea 720p. Nokia a decis însă că modelul 500 trebuie să aibă facilităţi entry level. Filmarea la rezoluţie VGA cu 15 cadre pe secundă are o calitate slabă.

Poză test Poză test

Clip video filmat cu Nokia 500.

Autonomia

Smartphone-urile cu Symbian încă mai au un avantaj la acest capitol faţă de cele cu Android sau Windows Phone 7. Nokia 500 oferă o autonomie de patru zile, în condiţiile în care a fost folosit o oră şi jumătate pentru convorbiri, 45 de minute pentru navigare pe Internet şi două ore pentru redarea muzicii. Placa de reţea wireless a fost utilizată acolo unde a fost posibil.

Nokia 500 - butoanele de la baza ecranului nu sunt în relief

Symbian Belle sau Android?

La acest nivel de preţ, întrebarea poate fi justificată. Din păcate, niciun telefon cu Android al unui producător recunoscut nu poate să ofere combinaţia de facilităţi a lui Nokia 500. Ecranul cu 360×640 pixeli arată mult mai bine decât cel cu 320×480 pixeli al lui HTC Explorer. De fapt, acesta pare să fie singurul competitor serios la acest nivel de preţ. Sony Ericsson Xperia mini şi HTC Wildfire S sunt mai scumpe. Telefoanele cu Android oferă acces la un număr mai mare de aplicaţii şi au o integrare mai bună cu site-urile de socializare. Din păcate, autonomia este cu mult sub cea oferită de Nokia 500.

Preţ şi disponibilitate

Nokia 500 este disponibil pe piaţa românească, fiind inclus chiar în oferta unor operatori de telefonie mobilă. Preţul său la liber este de aproximativ 700 lei.

Nokia 500 - accesibil, cu Symbian Belle

Concluzie

Nokia 500, cu update-ul sistemului de operare, este un smartphone entry level foarte interesant. Construcţia solidă, lista completă de dotări şi autonomia sunt plusuri greu de trecut cu vedere. Din păcate, Nokia nu mai promovează foarte mult Symbian-ul şi cum Android a ajuns foarte popular, mulţi se vor întreba dacă Belle merită deranjul. Cei care-i vor acorda o şansă lui Nokia 500 vor găsi un telefon robust, cu multe facilităţi atrăgătoare.

Plusuri şi minusuri:

[+] telefon robust, bine construit
[+] update la Symbian Belle disponibil
[+] capace colorate
[+] preţ accesibil
[+] încărcare prin USB sau încărcător dedicat
[+] ieşire audio de calitate
[-] cameră foto limitată
[-] browser-ul integrat este lent
[-] card microSD sub baterie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News