Nokia 6210 Navigator are câte puţin din toate

28.08.2008
Nokia 6210 Navigator are câte puţin din toate
Exterior

Slider bine realizat

Nu o singură dată am observat probleme cu mecanismul de sliding la acest tip de telefoane. Din fericire, Nokia 6210 Navigator nu are niciun de stres din acest punct de vedere. Mecanismul este solid, uşor de declanşat şi la fel de uşor de închis.

Singura mică problemă este că în momentul deschiderii slider-ului există riscul de a apăsa din greşeală butonul de Nokia Maps şi a deschide accidental acest program. Asta dacă tastele sunt deblocate. Dar, de obicei, când slider-ul este închis, tastatura este blocată, eliminându-se această posibilitate.

Nokia 6210 Navigator

Ecran excelent

Ecranul nu este foarte mare, are 2.4 inch. Culorile sunt foarte bune, vizibilitatea în afară este şi ea bună. Per total, calitatea ecranului este foarte bună.

Tastatura şi alte butoane

Nokia 6210 Navigator are o tastatură alfanumerică standard. Tastele sunt suficient de mari pentru a fi uşor de folosit şi sunt iluminate cu un albastru plăcut. Singura problemă, ca la mai toate sliderele vizează primul rând de taste. Acesta este lipit de partea superioară a mecanismului de sliding, ceea ce face – la început – dificilă apăsarea tastelor din primul rând.

Sub ecran, are 6 butoane: două pentru convorbiri, două pentru funcţiile de pe ecran, una pentru meniu / stand by şi alta pentru şters / cancel. În centrul acestora tronează un controller clasic cu 5 direcţii, suficient de mare şi de ieşit în evidenţă pentru a fi foarte uşor de folosit.

Nokia 6210 Navigator

Sub aceste butoane se află steluţa atribuită aplicaţiei Nokia Maps. Aceasta este transparentă şi luminează în momentul în care este folosit sistemul de navigaţie. Este, în opinia mea, călcâiul lui Ahile, în ceea ce priveşte designul lui Nokia 6210 Navigator. Această steluţă nu arată nici bine şi nici nu se încadrează în peisaj.

Pe margini avem volumul şi butonul pentru camera foto în dreapta, respectiv slotul microSD (în pachet este inclus un card de 1 GB) şi intrarea pentru microUSB în stânga. Acest model nu are buton de Power dedicat, funcţia fiind preluată de tasta de închidere a convorbirilor.

Sistemul de prindere a capacului de pe spate nu este cel mai inspirat cu putinţă. Scoaterea şi punerea la loc a capacului este puţin dificilă, dar acesta nu se mişcă, stă cât se poate de fix. Camera foto de pe spate nu are niciun căpăcel care să o protejeze însă este puţin împinsă în interior, ceea ce scade riscul zgârierii.

Software, autonomie, concluzie

Nokia 6210 Navigator are la bază sistemul de operare Symbian S60 cu Feature Pack 2. Deşi are la bază doar 64 MB RAM, sistemul de operare se mişcă foarte bine. Navigarea în cadrul meniurilor este foarte rapidă, la fel şi deschiderea respectiv utilizarea aplicaţiilor.

Caracteristicile sistemului de operare sunt aceleaşi ca şi la alte telefone inteligente Nokia testate recent, motiv pentru care nu voi mai insista asupra acestora. Chiar şi camera foto se încadrează în aceeşi notă. Fotografiile realizate cu aceasta sunt slăbuţe. Cele făcute afară sunt acceptabile, iar cele făcute în interior lasă mult de dorit.

Nokia 6210 Navigator

Nokia 6210 Navigator

Accelerometru

Nokia 6210 Navigator dispune de un accelerometru responsabil de două funcţii: rotirea automată cu 90 de grade a ecranului şi oprirea soneriei respectiv a alarmelor prin întoarcerea cu faţa în jos a telefonului. Când vine vorba de rotirea automată a ecranului sunt mici probleme.

Accelerometrul nu detectează întotdeauna foarte bine poziţia telefonului. Uneori nu este detectată revenirea telefonului în poziţia normală, cea verticală, ecranul rămânând orientat pe orizontală. În operarea accelerometrului nu contează doar poziţia pe orizontală sau evrticală a telefonului, ci şi unghiul de înclinare. Când unghiul de înclinare este mai mic, fidelitatea accelerometrului are de suferit.

Nokia 6210 Navigator

Baterie

Nokia 6210 Navigator foloseşte o baterie nu tocmai grozavă, Li-Ion de 950 mAh, iar acest fapt se este reflectat de autonomia nu tocmai grozavă a dispozitivului. În medie, 2 zile sunt suficiente pentru stoarcerea ultimei picături de energie din baterie, în condiţii de utilizare medie. Dacă se abuzează de Internet, convorbiri şi muzică poate ţine şi mai puţin de 2 zile.

Un lucru e clar: Nokia 6210 Navigator nu este telefonul perfect dar la un preţ decent poate fi o alegere bună. Principalul său atuu este sistemul de operare Symbian. Acestuia i se adaugă construcţia bună şi designul plăcut. Este un telefon smartphone elegant cu bune şi mai puţin bune care îşi poate atrage de partea sa un nucleu dur de adepţi.

Plusuri:

[+]construcţie, design
[+] ecran
[+]Symbian S60 cu Feature Pack 2
[+]foarte rapid
[+]GPS asistat, Nokia Maps 2.0
[+] accelerometru

 

Minusuri:

[-]sistemul de navigaţie nu este întotdeauna de încredere
[-]accelerometrul devine confuz uneori
[-]nu are Wi-Fi

Navigaţie

Nokia ne-a cam bombardat în ultima vreme cu telefoane. Şi pe noi, go4it.ro în special (nu mai târziu de săptămâna trecută am testat Nokia E71) şi întreaga piaţă de telefonie mobilă. Săptămâna aceasta au anunţat modelele N79 şi N85. Nu că ar fi un lucru rău această inflaţie de telefoane finlandeze, cu cât mai multe modele noi cu atât mai bine pentru toţi cei implicaţi în acest domeniu de la pasionaţi la producători.

După lansarea lui E71 şi până la intrarea pe piaţă a lui N79 şi N85 a rămas să ne delectăm cu un telefon cel puţin interesant: Nokia 6210 Navigator.

De ce Navigator?

Pentru a poziţiona mai bine acest model pe piaţă şi a-l diferenţia de alte telefoane, Nokia l-a botezat Navigator. Este evident că numele de Navigator i se trage de la faptul că are GPS şi aplicaţia Nokia Maps. Dar nu este singurul. Şi E71 pe care l-am testat recent avea aceste două funcţii (şi multe altele în plus) şi nu se numea Navigator.

Nokia 6210 Navigator

Este o denumire puţin forţată. Dacă ar fi fost singurul telefon, sau o singură serie de telefoane cu aceste facilităţi, brandul Navigator ar fi fost cât se poate de natural. Aşa, este o etichetă puţin forţată. Este adevărat că are un buton, mai precis o steluţă, care facilitează deschiderea programului Nokia Maps, dar nu este suficient pentru a justifica brandul Navigator.

Una peste alta, GPS-ul este binevenit. Chiar dacă nu este la fel de practic precum un sistem de navigaţie dedicat, este o funcţie care adaugă valoare unui telefon bun la mai multe.

Nokia Maps

Aplicaţia principală a funcţiei de navigaţie este Nokia Maps. Aceasta face uz atât de chipul GPS, cât şi de conexiunea la Internet pentru a afişa hărţile şi poziţionarea în spaţiu. Uneori se conectează ceva mai greu la satelit (5, chiar 10 minute). Alteori se conectează foarte repede. Aceeaşi inconsecvenţă este valabilă şi pentru localizare. Sunt zone recunoscute şi indicate corect şi zone care nu corespund realităţii din teren.

Nokia 6210 Navigator

Nokia Maps oferă mai multe moduri de vizualizare: hartă normală, hartă 3D, satelit şi mod hibrid (hartă plus satelit). Nu lipsesc nici punctele de interes, nu foarte multe pentru Bucureşti. O problemă cu acestea este funcţionarea greoaie a programului în momentul în care se optează pentru afişarea mai multor categorii de puncte de interes.

Funcţia la care GPS-ul lui 6210 Navigator se poate dovedi foarte practic este aşa-numita pedestrian guidance. În Nokia Maps există o funcţie numită My position. Aceasta va indica poziţia exactă, actualizată în timp real, pe parcursul deplasării. Foarte utilă pentru cei care merg pe jos şi caută o anumită adresă. Asta în teorie, pentru că în practică nu este la fel de roz. Localizarea nu este întotdeauna corectă. S-a întâmplat să detecteze incorect zona şi s-a mai întâmplat să detecteze incorect direcţia. Adică, deşi a localizat corect până la nivel de stradă, indica direcţia opusă de deplasare celei reale.