Nokia 6301, telefon mobil UMA

20.09.2007
Nokia 6301, telefon mobil UMA

Nokia 6301, noul telefon mobil al finladezilor, vine cu o siluetă zveltă, împrumutată de la modelul înrudit 6300, dar înglobează o nouă tehnologie: UMA.

Pentru cei ce nu cunosc acest termen, UMA (Unlicensed Mobile Access) permite simbioza telefoniei mobile şi a internetului wireless într-un singur aparat. Consumatorul va folosi telefonul prin intermediul reţelei GSM în mod curent, iar în momentul în care dispozitivul descoperă o reţea WLAN, va putea fi selectat care din cele două tipuri de conexiune sa fie utilizată. Care sunt avantajele? Îmbunătăţirea semnalului în zonele în care până acum acesta era foarte prost, cu ajutorul Internetului Wireless şi posibilitatea transformării telefonului mobil în telefon prin Internet(VoIP). În plus, tehnologia ajută la decongestionarea reţelelor GSM prin transferul serviciilor de date/voce pe WLAN.

Nokia 6301 Nokia 6301 este unul din puţinele gadgeturi ce utilizează tehnologia UMA. La baza sa stă modelul de succes Nokia 6300, ce se aseamănă foarte mult cu 6301, atât ca aspect dar şi ca funcţii.

Cu un corp subţire, din oţel inoxidabil, Nokia 6301 cântăreşte doar 93 de grame şi are o grosime de 13 mm, puţin mai mult decât 6300-le, din cauza introducerii modulului Wi-fi. În rest, întâlnim acelaşi ecran de 2″ cu rezoluţie QVGA, pe care imaginile arată grozav, chiar dacă mulţi vor strâmba din nas din cauza dimensiunii sale reduse, aceeaşi cameră foto de 2 Mpx cu zoom digital 8x, de calitate medie şi aceleaşi funcţii multimedia: MP3 player, radio FM.

Să revenim la ce aduce nou Nokia 6301. Pe lângă o capacitate a memoriei interne sporită, de 30 MB, principalul atu este includerea unui receptor Wi-Fi 802.11 b/g. Pentru a putea utiliza din plin tehnologia UMA de care am vorbit mai sus, desigur.

Nokia 6301 vine cu propriul Desk Stand, modelul DT-23, ideal pentru încărcarea bateriei telefonului şi pentru susţinerea gadgetului când este conectat la Internet. Că tot veni vorba de baterie, Nokia a anunţat că 6301 va beneficia de un timp de stand-by de până la 14 zile. Dar acelaşi lucru era anunţat şi pentru 6300, iar proba practică a evidenţiat şi mai mult că socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg, foarte mulţi posesori de Nokia 6300 plângându-se de autonomia redusă a bateriei (2-3 zile). Iar cum 6301 vine şi cu modul Wi-fi, avid de energie…

Nokia 6301

Nokia 6301 va fi disponibil spre sfârşitul acestui an la preţul de 230 euro, iar Orange va fi unul dintre primii ce îl va oferi. La noi în România există însă o mare problemă: lipsa unui operator care să ofere servicii UMA. Dar poate într-un viitor apropiat vom putea şi noi folosi un Nokia 6301

Urmărește Go4IT.ro pe Google News