Nokia 6500 classic, un Nokia 6500 slide devenit candybar

23.10.2007
Nokia 6500 classic, un Nokia 6500 slide devenit candybar
Functii software

6500 clasic nu este un smartphone, chiar dacă interfaţa sistemului Nokia S40 5th Edition de care dispune aduce într-o bună musură cu Symbian S60, din punct de vedere grafic. Ceea ce diferenţiază în principal un smartphone de acest S40 sunt multitasking-ul (rularea în paralel a mai multor funcţii/programe) şi codul API nativ care permite instalarea aplicaţiilor şi programelor dezvoltate de alţi producători, la fel ca pe sistemele de operare de desktop.

Nokia 6500 classic se aliniază şi el curentului cu 3 funcţii soft. Dacă până nu de mult eram obişnuiţi cu doar două astfel de funcţii (stânga şi dreapta), acum avem o a treia funcţie soft pe mijlocul interfeţei. Aceasta este atribuită butonului din centrul controller-ului. Fiind obişnuit cu două taste soft, trecerea la nou sistem poate crea confuzie la început. Însă cu timpul, utilizatorul realizează că o tastă în plus se traduce printr-un acces mai rapid la funcţii.

Meniul principal

Meniul principal îl reproduce într-o oarecare măsură pe cel de Symbian. Acesta include 9 pictograme, plus cea adăugată de operator: mesaje, contacte, log, galerie (manager de fişiere), media, organizator, aplicaţii şi jocuri, browser web şi setări. Utilizatorul are libertatea de a ordona după propriile preferinţe pictogramele meniului principal.

De asemenea, elementele meniului pot fi afişate în 4 moduri: listă, pictograme fără titlu, pictograme cu titlu şi taburi. Aceasta din urmă este o modalitate de afişare ceva mai ieşită din comun. Elementele meniului sunt aliniate sus pe orizintală, iar dedesubt apar subgategoriile fiecăruia. Apăsarea controller-ului stânga-dreapta face trecerea de la un element la altul, iar apăsarea sus şi jos realizează navigarea în cadrul subgategoriilor.

Multimedia

Chiar dacă nu se ridică la nivelul aplicaţiilor similare ale telefoanelor specializate în redarea conţinutului multimedia, player-ul MP3 este uşor de folosit şi include funcţiile de bază. Printre acestea se numără: crearea listelor de melodii, egalizatorul grafic cu 5 preset-uri (Normal, Pop, Rock, Jazz şi Classical) plus două personalizabile, efectul 3D, redarea aleatorie a melodiilor şi repetarea unei melodii sau a întregii liste.

Interfaţa player-ului MP3 poate fi schimbată prin intermediul temelor, telefonul incluzând 4 astfel de teme. Spuneam că este foarte uşor de folosit în principal datorită faptului că funcţiile de bază (trecerea la melodia următoare/precendentă şi reglarea volumului) sunt realizate doar cu ajutorul controller-ului: stânga dreapta pentru trecerea de la o melodie la alta, sus şi jos pentru reglarea volumului.

Calitatea sunetului nu tocmai excelentă, poate fi şi din cauza căştilor care lasă de dorit din acest punct de vedere.

Organizer

Secţiunea Organizer include mai multe programe pentru gestionarea timpului: alarmă, calendar, sarcini, notiţe, calculator, timer şi cronomentru. Toate includ funcţiile standar, nu numai pentru telefoanele Nokia, ci pentru majoritatea telefoanelor non-smartphone. Pot fi adăugate 5 tipuri de însemnări în calendar: reminder, meeting, call, birthday şi memo. Fiecare din cele 5 includ un set specific de câmpuri.

Internet

Browser-ul Web nu rupe gura târgului, însă oferă opţiunile elementare şi profită din plin din de 3G. Se pot bloca anumite tipuri de elemente precum imagini, cookie-uri sau script-uri Java.

Camera foto

Nokia 6500 classic include o cameră foto de 2 MP identică cu cea a modelului Nokia 6300. Utilizatorul poate opta pentru una din cele 6 rezoluţii puse la dispoziţie pentru realizarea fotografiilor: 1600×1200, 1280×960, 1152×864, 800×600, 640×480, 320×240 şi 160×120. Pe de altă parte, filmele realizate în format 3GP au ca rezoluţie maximă numai 176×144 pixeli, alternativa fiind 128×96 pixeli. Calitatea fotografiilor se situează şi ea la nivelul lui Nokia 6300, adică standard pentru camerele de 2 MP: calitate medie la lumină şi proastă în condiţii de luminozitate redusă. Mai deranjant este faptul că salvarea fotografiilor durează uneori chiar 4-5 secunde.

Baterie, concluzie

Bateria

Nokia 6500 classic are o baterie Li-Pol 830 mAh. Producătorul promite o durată de viaţă de până la 300 de ore în standby şi până la 5 ore şi 30 minute de convorbiri. Însă ştim cu toţii că ceea ce specifică producătorul nu coincide cu situaţia reală. În plus, calcularea duratei de viaţă a bateriei pentru convorbiri şi standby este depăşită de mult, de când telefonul mobil a încetat să fie un simplu dispozitiv mobil de comunicare. Pentru a fi credibilă, estimarea vieţii bateriei ar trebui să ia în calcul toate funcţiile care o influenţează, precum camera foto, player-ul MP3 şi navigarea pe Internet.

Timpul în care am avut telefonul la dispoziţie nu a fost suficient pentru a ne face o părere clară despre durata de viaţă a bateriei. Cert este că, în urma unei încărări complete pe USB, bateria a rezistat 2 zile şi jumătate într-un regim mediu de folosire a funcţiilor multimedia şi office, plus aproximativ 20 minute de convorbiri.

Concluzie

Trebuie să recunosc că în momentul în care am scos pentru prima oară telefonul din cutie am fost destul de contrariat de designul gen candybar. Mai exact, nu mi-a plăcut. Însă în cele câteva zile în care l-am folosit pot să spun că m-am obişnuit cu el şi mi-a şters impresia de telecomandă de sistem audio.

Dacă eşti adeptul dispozitivelor ultraslim, atunci te vei înţelege bine cu Nokia 6500 classic pentru că vei fi mulţumit şi în ceea ce priveşte funcţiile software. Însă dacă vrei un telefon cu o cameră foto mai bună, atunci va trebui să te orientezi către un alt telefon, precum N95.

Plusuri:

[+] 1GB spaţiu de stocare
[+] grad ridicat de configurare a meniului
[+] controller ergonomic
[+] poate fi încărcat de la portul USB al calculatorului

Minusuri:

[-] nu are slot pentru card de memorie
[-] durata de viaţă a bateriei
[-] camera foto
[-] căşti de calitate medie

Elemente de construcţie

Producătorii importanţi de telefoane mobile îşi permit să facă experimente sau se abată mai mult sau mai puţin de la o anumită linie. Aceste este şi cazul celor de la Nokia, chiar cel mai important producător din această industrie. Finlandezii de la Nokia au cel mai bogat portofoliu de telefoane, unde alături de terminale aşa-zis normale ca design, îşi fac locul o serie de dispozitive deosebite din punctul de vedere al construcţiei.

Nokia 6500 classic, nu este tocmai un telefon clasic, chiar dacă se numeşte aşa. Grosimea, sau mai bine spus subţirimea este primul aspect care îl scoate din sfera terminalelor clasice. Are mai puţin de 1 cm grosime, mai exact 9.5 mm. Este ceea ce vorbitorii de engleză numesc un candybar. Când îl ţii în mână la început ai impresia că ai de a face cu o telecomandă pentru un sistem audio. Tot atunci realizezi că este mai greu decât pare: 94 de grame.

Chiar dacă nu am fost niciodată fanul dispozitivelor mobile ultraslim, trebuie să recunosc că i-am descoperit avantajele chiar din prima zi de testare: stă foarte bine în buzunar. Ba chiar pot să spun că, fiind obişnut cu telefonul meu care are 2 cm grosime, de multe ori eram tentat să verific dacă mai am telefonul în buzunar.

Nokia 6500 classic

Nokia 6500 classic

Tastatura, bat-o vina

În ceea ce priveşte tastatura, pot să spun că nu a fost deloc dragoste la prima vedere. Ba din contră. Cele 12 taste alfa-numerice, chiar dacă ocupă cam un sfert din telefon, par înguste şi greu de folosit. Iar de vină pentru asta sunt plăcuţele metalice ataşate fiecărei taste, în partea de jos. La început, plăcuţele metalice crează confuzie, nu ştii exact dacă sunt plasate între taste pentru a le delimita sau dacă fac parte din ele. Iar asta crează dificultăţii de folosire, cel puţin la început. Şi după 2-3 zile de folosire, mai scap erori de tastare din această cauză.

Nokia 6500 classic

În schimb, controller-ul cu 5 direcţii este cât se poate de ergonomic şi uşor de folosit. Chiar dacă în general prefer joystick-ul, pot să spun că m-am descurcat de minune cu acest controller, care este suficient înălţat deasupra tastelor, pentru a putea fi folosit cu uşurinţă. În ecranul de standby, acesta poate fi configurat să deschidă anumite programe sau funcţii ale telefonului. Fiecăreia din cele patru laturi ale controller-ului, le poate fi atribuit câte un program care să poată fi deschis direct din ecranul de standby.

Cine a ascuns butoanele

Nokia 6500 classic nu are niciun un buton extern. Ar fi fost şi greu probabil să se pună butoane pe o latură care are mai puţin de 1 cm grosime şi care pe deasupra mai este şi rotunjită. Nu are nici clasicul buton de pornire/oprire, această funcţie revenind butonului de terminare a convorbirilor. Singurul element extern este mufa microUSB plasată pe latura de sus. Aceasta va fi folosită pentru toate cele trei tipuri de conexiuni: căşti, alimentare şi cablu de date.

Nokia 6500 classic

Încărcarea bateriei se poate face şi prin conectarea la USB-ul calculatorului. În general, încărcarea prin USB ţine mai mult decât cea de la priză. Nu este cazul acestui model însă, încărcarea prin USB durând aproximativ 2 ore, la fel ca alimentarea de la priză.

În fine, ultimul aspect pe care vreu să-l scot în evindenţă în ceea ce priveşte construcţia telefonului este capacul atipic de pe spate. Acesta cuprinde atât laturile telefonului cât şi o mică parte din faţă. Asta îl face destul de greu de scos. Însă banuiesc că a fost un compromis făcut în cazul unui telefon atât de subţire.