Nokia 6555: un clamshell stilat

Nokia 6555: un clamshell stilat
Funcţii, autonomie, concluzii

Funcţii

Nokia 6555 nu iese în evidenţă prin funcţii, deşi dispune de ceva facilităţi. Dacă e să o luăm cu punctele forte, trebuie să-ţi spun că acest terminal oferă o calitate a convorbirilor impresionantă. Vocea de la celălalt capăt se aude natural, tare şi fără niciun fel de interferenţe. În rest, telefonul nu excelează la niciun capitol.

Camera foto este realmente dezastruoasă (lipsa autofocusului îşi spune cuvântul) – deşi are 1.3 MP, am văzut camere VGA mai capabile decât aceasta. Şi oricum, standardele actuale presupun prezenţa unei camere de măcar 2 MP pe un terminal destinat segmentului mediu (mainstream). Pozele de mai jos sunt edificatoare. Captura video se face la jenanta rezoluţie QCIF (176 x 144 pixeli), bună doar pentru a trimite MMS-uri.

Poza facuta cu Nokia 6555 Poza facuta cu Nokia 6555
Poza facuta cu Nokia 6555 Poza facuta cu Nokia 6555

Conectivitatea 3G permite doar accesul la Internet cu viteze de până la 384 kbps, nu şi efectuarea apelurilor video. Pentru o navigare optimă (încadrarea eficientă a paginilor şi economia de trafic), finlandezii au inclus browser-ul Opera Mini, cel mai potrivit pentru telefoanele fără sistem de operare dedicat. Tot la capitolul conexiuni menţionez tehnologia Bluetooth 2.0 Stereo (profil A2DP) care permite şi utilizarea unor căşti fără fir, în afară de binecunoscutul transfer de fişiere wireless.

Player-ul multimedia este foarte bine realizat – permite clasarea fişierelor în playlist-uri sau pe categorii (album, gen, artişti). Fişierele suportate sunt MP3, WMA, AAC şi 3gp. Nokia 6555 te lasă în compania artiştilor favoriţi chiar dacă te afli în avion, prin activarea opţiunii “Flight Mode”.

Autonomie

Bateria Li-Ion de 1020 mAh promite mult, face puţin. Nokia specifică un stand-by de până la 11 zile şi maximum 6 ore de taclale. Departe de adevăr. Practic, 40 de minute de convorbiri şi aproximativ două ore de butonare prin meniu şi aplicaţii au dat gata acumulatorul în două zile. Foarte puţin, dacă ţinem cont că avem de a face cu un telefon obişnuit, fără sistem de operare, GPS, ecran gigantic şi alte facilităţi specifice dispozitivelor mobile high-end.

Nokia 6555 Nokia 6555

Accesorii

Lipsă. Finlandezii nu s-au obosit să includă nici măcar un handsfree mono în pachet, ce să mai pomenesc de căşti stereo, cablu de date sau card de memorie. Pachetul conţine telefonul Nokia 6555, bateria şi încărcătorul. Asta îmi aduce aminte de vremurile în care băieţii cu spirit business vindeau telefoane la preţuri imbatabile în “configuraţii” asemănătoare. De fapt, în cazul lor vorbeam deja de accesorii complete.

Disponibilitate

Nokia 6555 se găseşte în majoritatea magazinelor GSM din România la preţuri ce variază între 750 RON şi 1050 RON.

Plusuri şi minusuri

[+] Calitate foarte bună a convorbirilor;
[+] Ecran cu 16 milioane culori şi 240 x 320 pixeli rezoluţie;
[+] Tastatura confortabilă;
[+] Stereo Bluetooth;
[+] Aspect general plăcut;

[-] Lipsă hot-swap ;
[-] Cameră foto/video sub nivelul mediocru;
[-] Lipsă accesorii;
[-] Nu suportă apeluri video;
[-] Autonomie dezamăgitoare.

Nokia 6555

Verdict: fără să aducă ceva revoluţionar, Nokia 6555 este un telefon atractiv, înzestrat de aşa natură încât să mulţumească persoanele cu pretenţii nu foarte mari, dar care doresc ca pe lângă obişnuitele apeluri şi mesaje scrise să beneficieze şi de ceva funcţii multimedia.

Construcţie şi interfaţă grafică

După atâtea teste cu terminale high-end, a venit şi vremea să aflăm ce se mai întâmplă la nivelurile inferioare, în cazul de faţă mainstream. Nokia 6555 este genul de telefon care te ademeneşte cu exteriorul stilat, dar te linişteşte imediat ce îl deschizi. Personal, îl văd ca o soluţie de “avarie” într-o situaţie descrisă după cum urmează.

Intru într-un magazin GSM să-mi iau telefon, dar nu sunt deloc hotărât. După ce scanez vitrina şi ofertele promoţionale, găsesc un terminal pe placul meu şi scot banii din buzunar să-l plătesc. Vânzătorul mă informează că produsul cu pricina nu e pe stoc. Mă enervez şi încep să caut alternative: răsfoiesc rapid paginile cu zeci de telefoane, mă uit cu un ochi în vitrină, iar cu celălalt lăcrimez la persoanele care butonează satisfăcute nişte modele de peste 2000 RON. Între timp, consultantul scoate de sub tejghea o cutie mică pe care scrie Nokia 6555. “Uite un telefon cochet cu funcţii decente şi la un preţ excelent: 800 RON. Te interesează?” Eu zic că da.

Nokia 6555

Construcţie

Ai în faţă un clamshell a cărui carcasă din plastic are un finisaj exterior lucios şi foarte prietenos cu amprentele. Dimensiunile se încadrează în limitele normale: 99.6 x 44.3 x 19.6 mm şi 97 grame.

Partea frontală găzduieşte un ecran LCD de 128×160 pixeli rezoluţie, util să afli ora, cine ţi-a dat mesaje şi cine te-a sunat. Deasupra lui se află camera foto de 1.3 MP, uşor ieşită în relief, iar dedesubt difuzorul extern. Toate aceste elemente sunt încadrate de o linie argintie cu aspect metalic care se continuă pe spatele telefonului rezultând un design agresiv, în special dacă terminalul este negru, precum cel sosit la teste.

Nokia 6555

Partea lateral-stângă îţi pune la dispoziţie port-ul microUSB, butonul de pornire a camerei şi două taste cu multiple întrebuinţări: activare mod silenţios la apel, respingere apel, zoom digital (în modul foto) şi control volum. În dreapta ai mufa pentru căşti de 2.5 mm şi cea de încărcare. Slotul microSD nu se află la vedere precum probabil te aştepţi ci se găseşte ascuns sub baterie, deci hot-swap-ul nu este posibil în cazul acestui terminal.

Deschid clapeta. Observ ecranul principal şi tastatura specifică telefoanelor Nokia fără sistem de operare Symbian – simplă, confortabilă şi bine iluminată. Mă uit pe specificaţii şi aflu că display-ul are o rezoluţie excelentă (240×320 pixeli) pentru cei 2 inch cât măsoară diagonala. Toate bune şi frumoase, acum însă e timpul să vedem ce ştie şi cum îşi îndeplineşte sarcinile.

Interfaţa

Interfaţa grafică este cunoscuta Series 40 (ediţia a cincea), prezentă şi pe terminalele Nokia 6500 Classic şi Slide. Meniul se desfăşoară plăcut pe ecranul de foarte bună calitate şi nu ridică niciun semn de întrebare – structura specifică S40 UI este foarte intuitivă.

Ecranul de stand-by activ merge personalizat în stilul celor de pe telefoanele cu sistem Symbian S60, cu derularea principalelor funcţii pe o bară orizontală şi imediat sub ea prezenţa altor facilităţi, la alegere. În mod normal, sunt afişate player-ul MP3 şi organizatorul (calendar, notes).

Nokia 6555 poate fi asortat cu starea ta de spirit. Ai la dispoziţie câteva teme grafice presetate destul de anoste, dar poţi descărca de pe Internet o mulţime de teme reprezentative, pe gustul tău. Nu în ultimul rând, telefonul poate fi utilizat şi în lipsa cartelei SIM.

Nokia 6555

Urmărește Go4IT.ro pe Google News