Nokia 701: smartphone solid cu Symbian Belle

Nokia 701: smartphone solid cu Symbian Belle

Nokia 701 este un telefon căruia cu greu îi putem găsi publicul ţintă. De fapt, dacă ar fi să o spunem pe cinstite, el este mai mult pentru susţinătorii vechii gărzi Nokia + Symbian S60, susţinători care sunt pe cale de dispariţie.

Smartphone-ul rulează ultima iteraţie de Symbian (Symbian Belle), iar aceasta aduce nişte retuşări ale interfeţei de Symbian Anna şi câteva adaosuri inspirate într-un mod cât se poate de evident de la Android. Prin prisma suportului pentru aplicaţii însă, Nokia 701 nu poate concura cu dispozitivele Android.

Nokia 701

Construcţie şi dotări

Totuşi, pentru cei care se mulţumesc cu ce găsesc în telefon, Nokia 701 le-ar putea surâde. Dispozitivul are parte de o construcţie solidă şi de materiale de calitate (metal şi plastic premium), dar şi un raport dimensiuni/greutate (117.2  x 56.8 x 11 mm; 131 de grame)  care îl face comod de ţinut la ureche sau de utilizat.

Modul de utilizare este potrivit şi celor de modă veche, care preferă butoanele fizice în locul controlului full touch. Nokia 701 are nu mai puţin de nouă taste fizice (butonul de power / selectare profil, două pentru volum, una pentru comenzi vocale, una pentru deblocare, buton dedicat camerei foto şi cele trei taste frontale pentru apelare şi meniu).

Nokia 701

Ecranul capacitiv are o dimensiune de 3.5 inch şi 360 x 640 pixeli rezoluţie. Tehnologia Clear Black presupune afişarea unui negru intens, dar luminozitatea puternică alături de un contrast nu tocmai grozav ne face să percepem un negru cu uşoare nuanţe de gri.

Camera, în ciuda senzorului capabil de capturi foto la 8 MP şi video HD 720p, nu dispune de autofocus. Pentru apeluri video, există şi o cameră secundară VGA, amplasată aproape de colţul din dreapta al carcasei.

Nokia 701

Restul specificaţiilor includ:

  • Procesor single core 1 GHz;
  • 512 MB RAM;
  • 8 GB memorie internă, slot microSD;
  • HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth 3.0 A2DP;
  • Tehnologie NFC (Near Field Communication);
  • Receptor GPS;
  • Transmiţător FM;
  • Jack de 3,5 mm şi difuzoare stereo;
  • Baterie Li-Ion 1300 mAh.

Din punct de vedere al hardware-ului, Nokia 701 se plasează pe segmentul de mijloc (mainstream). Problema în a concura cu alte smartphone-uri din această categorie ţine de platforma software cu un suport inferior pentru aplicaţii şi widget-uri.

Nokia 701

Interfaţă şi navigare prin opţiuni

Altfel, Symbian Belle oferă un nivel de personalizare apropiat de Android Gingerbread. Iar navigarea se face şi ea similar. Avem la dispoziţie până la şase desktop-uri virtuale pe care putem plasa shortcut-uri şi widget-uri. Fiecărui desktop îi putem asocia o imagine de fundal.

Vizualizarea meniului principal se poate face în două moduri: grilă (ca o matrice) sau listă. Notificările şi accesarea unor funcţii rapide precum activarea Wi-Fi sau trecerea în mod silenţios se fac exact ca la Android, prin trasarea cu degetul pe ecran din partea superioară către marginea din jos.

Nokia 701

Până aici, Symbian Belle se prezintă excelent. Lacunele apar însă când dorim să efectuăm diverse operaţii şi ne lovim de nişte limitări inexplicabile. Spre exemplu, când dăm adăugare contact de pe homescreen iar agenda este goală, suntem doar informaţi cu privire la faptul că nu avem niciun contact, nu avem şi posibilitatea să adăugam unul. Pentru asta, trebuie să mergem în meniul „Contacts” şi să selectăm de acolo adăugarea unui nou contact.

Deşi navigarea se face fluent, există câteva situaţii în care durata de aşteptare este mare – spre exemplu când intrăm în meniul Settings. Iar acest lucru se întâmplă de fiecare dată, chiar şi când ieşim şi reintrăm imediat, semn că nu se creează niciodată un cache. În mod bizar, la precedenta versiune de Symbian nu apare acest inconvenient.

Nokia 701

Tastatura virtuală – o problemă

Tastatura virtuală este extrem de enervantă. Trecerea de la o tastatură de Android la cea implementată în Symbian Anna aduce cu sine un şoc în adevăratul sens al cuvântului. Pentru moment, am crezut că mi-am pierdut subit îndemânarea şi nu mai ştiu să tastez. Apoi am realizat că imprecizia ţine de tastele virtuale cu zone foarte limitate de responsivitate. Concret, trebui să atingi fix pe centru pentru a introduce caracterul dorit. Orice abatere, oricât de mică, face să se afişeze caracterul de sus, jos, din stânga sau din dreapta.

Gestionare resurse şi autonomie

Ca de obicei, punctul forte al Symbian-ului rămâne modul de gestionare a aplicaţiilor. Utilizatorul are un control facil şi deplin asupra programelor care rulează în background. Consumul de energie este în acest fel bine optimizat, iar durata autonomiei este satisfăcătoare: trei zile în care intri pe net cam 30 de minute pe zi, asculţi muzică în drum spre serviciu (30 de minute – o oră) şi vorbeşti fără să încingi reţeaua (tot cam 30 de minute zilnic). Plus butonatul de rigoare.

Nokia 701

Multimedia

Camera foto, cum spuneam, nu are autofocus. Aşadar, ea este potrivită mai mult fotografierii de peisaje sau persoane într-un plan general, fără detalii specifice modului macro. La fel şi în cazul filmărilor, nu ne putem apropia prea mult de subiect deoarece imaginea va apărea înceţoşată. Pozele de ansamblu se prezintă totuşi decent dacă sunt efectuate în condiţii bune de iluminare. Muzica nu se ridică la nivelul calitativ oferit de un iPod, dar se aude totuşi foarte bine. Majoritatea utilizatorilor se vor declara încântaţi.

Plusuri şi minusuri

[+] Telefon solid, bine construit, stă bine în palma unui bărbat;

[+] Memorie internă generoasă + slot microSD;

[+] Video HD;

[+] Autonomie bună.


[-] Este un smartphone Symbian pe care nu prea îl mai vrea aproape nimeni;

[-] Cameră fără autofocus.

Concluzie

Una peste alta, Nokia 701 este un telefon decent de la care, să recunoaştem, nici nu aveam aşteptări extraordinare. Mai ales prin prisma OS-ului aproape abandonat. Acum dezvoltatorii third party sunt interesaţi de iOS, Android şi, încet dar sigur, de Windows Phone. Problema este preţul destul de piperat al telefonului (peste 1000 de lei), motiv pentru care cei mai mulţi vor prefera alternative cu Android.
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News