Nokia 7310 Supernova – simplitate în haine trendy

25.08.2008
Nokia 7310 Supernova – simplitate în haine trendy
Performanţe

Ca orice telefon finlandez care se respectă, Nokia 7310 Supernova nu ridică probleme în utilizare şi se comportă decent, ţinând cont că se încadrează pe segmentul mainstream spre entry-level. Platforma de lucru este binecunoscuta Nokia Series 40 5th edition, remarcabilă prin meniul bine structurat şi accesul rapid la cele mai utilizate funcţii şi aplicaţii. Interfaţa grafică se întinde pe un ecran TFT cu 16 milioane culori, 2 inch şi 240 x 320 pixeli rezoluţie.

Din lista cu specificaţii tehnice, reiese că Nokia 7310 Supernova este un bun companion pentru melomani. Slot-ul microSD mascat de carcasă primeşte carduri de maximum 4 GB, iar player-ul multimedia recunoaşte o multitudine de formate, în special audio (MP3, WMA, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, XMF). Calitatea sunetului este decentă, dar se poate şi mai bine dacă te orientezi către nişte căşti performante, conectabile pe jack-ul de 2,5 mm sau prin tehnologia Stereo Bluetooth. Player-ul video redă clipuri 3GP, H.264/AVC şi MPEG-4. Cât despre calitatea înregistrărilor video, nu pot spune decât că se situează la limita inferioară: QCIF (176 x 144 pixeli rezoluţie), 15 fps.

Nokia 7310 Supernova

Nici camera foto nu este mai brează. Sub-mediocrul senzor CMOS de 2.0 MP surprinde nişte imagini lipsite de detaliu care te pun serios pe gânduri: oare senzorul chiar are 2 MP sau rezoluţia de 1600 x 1200 pixeli este obţinută prin interpolare? Ne place să credem că nu, însă repet, pozele sunt dezamăgitoare. Mai mult, salvarea unei imagini durează 15 secunde (cronometrate). Cred că este o premieră negativă, nu am mai avut ocazia să întâlnesc un dispozitiv de fotografiere care să aibă durate atât de mari de procesare. Şi avem de a face cu poze la 2 MP, nu 160 MP.

Noroc cu autonomia şi calitatea convorbirilor. Testul practic a demonstrat că bateria de 860 mAh face faţă cu brio unei utilizări intense, din partea unui angajat în rolul de dispecer. Cele mai accesate funcţii au fost clasicele apeluri (în medie cam 50 de minute/zi), poze şi jocuri JAVA. Muzică doar la radio şi MP3-uri doar cât să testez player-ul audio, din cauză că nu am avut card, iar memoria internă este de doar 30 MB. În aceste condiţii, telefonul a rezistat aproape patru zile. Nu s-a întâmplat să am parte de convorbiri întrerupte sau neclare – nota 10 la recepţia semnalului.

Telefonul Supernova include şi câteva aplicaţii cu potenţial de “entertainment”: Yahoo! Go, Voice recorder, Backgammon (table), Sudoku şi Minesweeper maritim.

Nokia 7310 Supernova Sample Photo Nokia 7310 Supernova Sample Photo

Nokia 7310 Supernova Sample Photo

Nokia 7310 Supernova Sample Photo

Accesorii. Plusuri şi minusuri. Concluzie

În pachetul sărăcăcios, alături de telefon, baterie şi încărcător, vei descoperi headset-ul stereo şi o carcasă Xpress On suplimentară. Cablul de date şi cardul de memorie trebuie să le achiziţionezi separat. Nu cred că te va deranja prea tare, ţinând cont că un card microSD de 4 GB costă 50 RON, iar cablul de date chiar mai puţin. Nokia 7310 Supernova se găseşte deja în magazine, la un preţ accesibil de aproximativ 500 RON.

Nokia 7310 Supernova

Plusuri şi minusuri

[+] Mic şi uşor;

[+] Carcase Xpress On;

[+] Suportă carduri de până la 4 GB;

[+] Semnal foarte bun;

[+] Preţ accesibil;

[-] Camera foto;

[-] Înregistrează QCIF;

[-] Ecranul cu efect de oglindă;

[-] Carcasa roz (părere subiectivă).

Concluzie: Nokia 7310 Supernova nu are facilităţile unui smartphone sau frumuseţea unui fashion, însă este foarte uşor de utilizat şi are acel ceva care te îndeamnă să-l descoperi din mulţimea de telefoane. Ce să fie acel ceva? Poate preţul sau chiar simplitatea în sine.

Prima impresie. Construcţie

Am aşteptat cu nerăbdare un telefon mobil Nokia din recent lansata serie Supernova. Alcătuită momentan din patru terminale (Nokia 7210, 7310, 7510 şi 7610 Supernova), noua gamă se pretează de minune tinerilor, dar şi persoanelor care vor să-şi însuşească un gadget remarcabil prin formă şi culoare. Modelul primit la teste, Nokia 7310 Supernova, iese în evidenţă mai ales prin culoare. Carcasele interschimbabile Xpress On îl fac un companion dedicat trup şi suflet stării tale de spirit. Eşti melancolic şi visător – alege rozul. Ai chef de distracţie: îmbracă-l în verde. Iar dacă eşti calm şi echilibrat, atunci albastrul te reprezintă cel mai bine.

Construcție

După cum spuneam, Nokia 7310 nu se remarcă prin formă. Construcţia tip candybar urmeazムîn mare clasicele linii drepte, doar colţurile fiind uşor curbate pentru a evita neplăcuta comparaţie cu o cărămidă. Sincer, nici nu mă gândeam la o asemenea insultă, dispozitivul fiind uşor şi destul de subţirel. Măsoară 106,5 x 45,4 x 12 mm şi cântăreşte 83 de grame.

Nokia 7310 Supernova

Simplitatea constructivă îl face un dispozitiv plăcut şi uşor de manevrat. Pe lateral se găsesc tastele de volum şi interfaţa pentru încărcare, iar deasupra avem ieşirea audio de 2,5 mm şi port-ul microUSB. Acesta din urmă, din motive de estetică, este acoperit cu un căpăcel. Partea frontală se evidenţiază printr-un aspect de oglindă specific telefoanelor fashion (vezi seria LG Shine). Responsabil este plasticul ce acoperă atât display-ul, cât şi tastatura. Însă în lumina puternică a soarelui, razele reflectate fac citirea ecranului extrem de dificilă. Spre exemplu, la capturarea imaginilor pe vreme însorită, îţi este practic imposibil să distingi ceva pe el.

Pentru că tot vorbeam de poze, să menţionez că spatele terminalului găzduieşte obiectivul camerei foto. Aceasta se prezintă drept una modestă, cu un senzor de 2 MP fără autofocus.

Nokia 7310 Supernova Nokia 7310 Supernova
Nokia 7310 Supernova Nokia 7310 Supernova