Nokia 8600 Luna, în compania unui fotomodel

15.08.2007
Nokia 8600 Luna, în compania unui fotomodel
Nokia 8600 la testul multimedia

Orice telefon actual ar trebui să aibă performanţe decente pe partea multimedia, iar Nokia 8600 face faţă cu brio acestei cerinţe minime. Nefiind însă un telefon multimedia ca Nokia N95 spre exemplu, el nu excelează.

camera foto Nokia 8600 este înzestrat cu o cameră foto de 2 Mpx. Cam puţin pentru standardele actuale, dar aceasta este oricum mai mult un accesoriu, calitatea imaginilor nefiind grozavă nici măcar în modul cel mai avansat de compresie a imaginii. Camera nu este înzestrată cu autofocus dar are zoom digital 8x, funcţie total nefolositoare din punctul meu de vedere. Nokia 8600 este capabilă să realizeze un instantaneu decent cu a sa cameră foto dar cam atât. Pe de altă parte, pe partea video, telefonul stă şi mai prost, putând înregistra în rezoluţia maximă de 176×144 (QCIF).

Atât în cazul clipurilor cât şi a fotografiilor, datele vor fi stocate în memoria internă de 128 MB, Nokia 8600 neputând fi echipat cu un card de memorie. Un slot microSD ar fi stricat atât de mult imaginea perfectă a acestui telefon? Se pare că Nokia aşa a considerat, dar noi vom califica această scăpare ca principalul neajuns al Nokia 8600.

Lipsa cardului face aproape inutil player-ul audio sau video al acetui telefon, în condiţiile în care în 128 MB putem stoca maxim 30-40 de melodii în cel mai bun caz. Aceste funcţii au fost considerate oricum nişte aplice necesare ale unui telefon lansat în anul 2007, lucru demonstrat şi de căştile din pachet, de o calitate slabă. Sunete fade, başi inexistenţi, ar fi doat câteva din caracteristicile lor. În plus, faptul că folosesc un jack de 2.5 mm în locul celui standard de 3,5 le fac destul de greu de înlocuit cu altele mai bune. Atât timp cât se utilizează un adaptor pentru a conecta căştile la telefon, nu pot înţelege de ce nu s-a optat pentru mufa clasică şi arhifolosită de 3,5 mm….

Nokia 8600

Pe lângă acestea, Radio-ul FM, fără cautare automată a posturilor însă, şi câteva joculeţe (la care se pot adăuga multe altele ulterior) sunt cam tot ce oferă Nokia 8600 pe partea multimedia. Telefonul pare să aibă tot ce e necesar, dar multe din aceste funcţii dau impresia că au fost puse doar pentru că trebuia şi nu neapărat pentru a fi folosite. Astfel, Nokia 8600 trece cu nota mică de testul multimedia.

Concluzii şi impresie generală

La un preţ cuprins între 2100 şi 2800 RON, în funcţie de magazin, Nokia 8600 poate fi achiziţionat şi în România. Mulţi vor considera telefonul prea scump. Ei bine, el nu se adresează lor. Nokia 8600 are un target restrâns, al celor ce iubesc frumosul şi doresc un telefon mobil special, care să arate incredibil, chiar dacă nu este cel mai dotat dispozitiv din gama sa. Fanii Nokia 8800 Sirocco sau de ce nu LG Prada se vor putea îndrepta spre Luna finlandeză, care se va dovedi un partener atât stilat dar şi fiabil în utilizarea zilnică. În plus, din impresia generală lasată, Nokia 8600 ar putea avea succes şi printre reprezentantele sexului frumos, cu a sa linie clasică dar totuşi suavă.

Nokia 8600

Aşadar, cum a fost întâlnirea cu Nokia 8600? A fost grozavă. Deşi nu este cel mai deştept telefon din lume, cu siguranţă este unul dintre cele mai uşor de îndrăgit.

Pro:

[+] aspect senzaţional
[+] construcţie foarte buna, cu materiale durabile şi calitative
[+] ecran mic dar cu rezoluţie bună, fapt ce se traduce în calitate bună a imaginilor afişate
[+] baterie decentă care se încarcă şi de la USB
[+] teme şi screensavers cu efecte interesante
[+] accesorii de calitate (toc piele, cureluşă de mână, piele de căprioară)
[+] meniul clasic nokia (oldies but goldies)
[+] interfaţă foarte rapidă

Contra :

[-] sistem de operare mai vechi, Symbian S40
[-]
parte multimedia destul de slabă: radio fără căutare automată a frecvenţelor, căşti slabe, cameră foto medie şi video slabă
[-]
memorie internă mică şi lipsă card
[-] ecranul se umple foarte rapid de amprente
şi trebuie sters cu bucăţica de piele
[-] nu e 3G
[-]
tastatură cu mici deficienţe de ergonomicitate din cauza slide-ului înălţat

Nokia 8600 în utilizarea de zi cu zi

Nokia 8600 este unul din acele telefoane ce poate fi utilizat cu uşurinţă în viaţa de zi cu zi. Fie că vorbim câteva ore, notăm programul zilnic, ne consultăm mail-ul sau ne relaxăm ascultând o piesă audio, telefonul se mişcă rapid şi răspunde excelent la comenzi, aceasta datorită sistemului de operare folosit,  S40 3rd edition. Fiind un smartphone, Nokia 8600 permite instalarea de diverse aplicaţii speciale pentru S40 sau teme grafice şi joculeţe, ce pot fi descărcate de pe site-ul Nokia sau instalate de pe calculator, conectând telefonul prin Bluetooth sau USB la acesta.

Bateria telefonului, Li-Pol 900 mAh, ar trebui să facă faţă unui timp de stand-by de până la 240 ore conform specificaţiilor. În realitate, în condiţiile unei utilizări medii, neavând activată funcţia de economisire a bateriei (ce nu mai permite clipirea tastelor prin geamul de sticlă când telefonul este închis sau nu mai afişează magnificele screensavers cu care este înzestrat gadgetul), Nokia 8600 are nevoie de o pauză de realimentare la fiecare 3 zile. Performanţă bună, situată îm media telefoanelor actuale. În plus, pe lângă încărcarea de la priză, telefonul se poate alimenta şi prin intermediul cablului USB, de la laptop.

Screesaver tastele interioare

Un lucru ar fi de comentat în ceea ce priveşte ergonomia telefonului. Tastele, deşi mari, sunt destul de greu de apăsat, în special cele aflate în apropierea marginilor. Aceasta deoarece accesul la ele este jenat de slide-ul înălţat al telefonului, fapt ce se transmite în obosirea rapidă a mâinii în cazul unei utilizări îndelungate (jucarea unui joc sau scrierea mai multor mesaje unul după altul). În timp, acest neajuns va fi eliminat, utilizatorul obişnuindu-se cu telefonul, dar la început el va fi chiar deranjant.

Deşi este un telefon fashion fără multe valenţe multimedia, Nokia 8600 poate deveni telefonul dumneavoastră de zi cu zi, fiind rapid, fiabil şi mai ales, atrăgător.

Nokia 8600 în faţa oglinzii

Nokia 8600 este ultimul telefon din seria fashion al finladezilor de la Nokia, adresată iubitorului de frumos şi de produse exclusiviste. Deşi nu este îmbogăţit cu haine de aur sau încrustrat cu diamante şi cristale, Nokia 8600 impresionează cu estetica sa desăvârşită, fiind cu adevărat un fotomodel în lumea telefoanelor mobile.

După cum v-am anunţat, Nokia 8600 a sosit în redacţia Go4it! săptămâna trecută. Cum a fost sa te plimbi pe stradă cu un telefon de multe sute de euro, ce ştie acesta să facă şi ce impresie ne-a lăsat veţi afla din rândurile următoare.

Nokia 8600 Luna

Nokia 8600 – imaginea pe primul plan

Încă de la prima vedere Nokia 8600 îţi dă impresia de lux. Carcasa din oţel inoxidabil, slide-ul din sticlă fumurie prin care se observă clipind tastele, elementele cromate de pe lateral, toate te prind, de aceea prima impresie la vederea acestui telefon a fost un simplu "Uau!".

Având dimensiuni asemănătoare cu ale lui Nokia 8800 Sirocco, alt membru a fashion-ului finlandez, Nokia 8600 nu este nici prea mare, nici prea mic. Şi, dacă nu ar fi greutatea puţin cam mare (aproape 150 de g), ce probabil va deranja pe o parte din potenţialii clienţi, am putea zice că este chiar perfect. Dar nu uitaţi, aceasta se datorează materialelor din care e construită carcasa, materiale ce fac din Nokia 8600 un telefon rezistent la şocuri şi zgârieturi. Din păcate nu şi la amprente şi praf, care se fac vizibile pe faţa superioară a telefonului încă de la prima atingere. Nu degeaba în pachet vom găsi şi propria piele de căprioară pentru curăţare, care va fi folosită din plin, mai ales în aceste zile călduroase de vară.

Nokia 8600 Luna

Un astfel de telefon nu poate sta desigur decât în propriul toc de piele, ce este oferit standard, împreună cu o cureluşă de mână deosebită, metalică, ce arată grozav şi oferă o senzaţie aparte la atingere.

Piele pentru curaţare Curelusa de mana

Ecranul cu diagonală de doar 2", completează alături de slide faţa frontală a telefonului. Cu toate că este mic, display-ul beneficiază de rezoluţia de 320 x 240 px, de aceea toate imaginile şi aplicaţiile se vor vedea foarte bine, dând impresia de calitate superioară. Slide-ul din sticlă permite vizulizarea tastelor de sub el şi în poziţia închis, dar este parcă puţin cam rigid, deşi e probabil cel mai eficace şi silenţios (spre deosebire de cel de la 8800) slide Nokia, care se ştie că nu au fost niciodată grozavi la acest capitol.

Un lucru este clar, Nokia 8600 excelează la capitolul estetic, rămâne însă de văzut cum se comportă şi din alte puncte de vedere.