Nokia 8800 Sapphire Arte – companionul oamenilor de succes

17.07.2008
Nokia 8800 Sapphire Arte – companionul oamenilor de succes
Ce oferă Nokia 8800 Sapphire Arte?

Elemente mai rar întâlnite

Bijuteria finlandeză are o funcţie foarte utilă (Turn to mute), care se foloseşte de accelerometru. Atunci când telefonul sună şi din diverse motive nu poţi să răspunzi, este de ajuns să-l întorci cu faţa în jos, iar acesta se va comuta automat pe silenţios.

Tot accelerometrului trebuie să-i mulţumeşti şi în dimineţile în care, cu ochii împăienjeniţi de somn, cauţi să opreşti alarma. Fă aceeaşi mişcare descrisă în paragraful de mai sus şi prelungeşte-ţi încă un pic starea de visare.

Cât despre calitatea convorbirilor, jos pălăria. De altfel, nici nu mă gândeam ca un astfel de terminal să nu ofere un sunet puternic chiar şi în medii zgomotoase, alături de o fidelitate a vocii excelentă. Din păcate, lucrurile bune cam pe aici se opresc.

Nokia 8800 Sapphire Arte Nokia 8800 Sapphire Arte

Specificaţii

Memoria internă, deşi generoasă (1 GB), nu poate fi expandată. Slotul pentru carduri lipseşte cu desăvârşire. Oare de ce Sapphire Arte ar face excepţie de la regulă? Niciun terminal din seria luxoasă Nokia nu dispune de aşa ceva. Apoi, deşi avem la dispoziţie conectivitatea 3G, nu putem efectua apeluri video. Iar să stai pe Internet în faţa unui ecran de doar 2 inch nu este chiar cel mai plăcut lucru. În vederea accesului la Internet cât mai facil, Nokia 8800 Sapphire Arte vine cu browser-ul Opera Mini preinstalat.

Imaginile afişate pe ecranul OLED sunt totuşi clare, mulţumită rezoluţiei QVGA (240 x 320 pixeli). Dar şi aici am găsit ceva de criticat: în soare, display-ul devine aproape indescifrabil. Va fi necesar să realizezi un fel de paravan cu mâna pentru a putea citi un mesaj, spre exemplu.

Nokia 8800 Sapphire Arte Nokia 8800 Sapphire Arte

Multimedia

Fotografiile, realizate cu camera foto de 3.15 MP înzestrată cu autofocus, nu încântă deloc privirea, ba chiar o bruiază, zgomotul din imagine fiind mult prea mare. Chiar şi cei mai aprigi fani Nokia vor fi nevoiţi să recunoască înfrângerea luxosului terminal la acest capitol. Până şi un telefon cu cameră de 2 MP fără autofocus (vezi Sony Ericsson G502) face poze mai reuşite. Un alt aspect neplăcut este lipsa unui buton dedicat camerei foto – focusul cu ajutorul tastei de confirmare (safirul) se face destul de greoi şi oarecum ciudat – pentru a focusa nu mai faci mişcarea din doi paşi (apeşi uşor până la jumătate, iar după focusare apeşi butonul până la capăt) ci ţii apăsat total până focusezi, iar apoi eliberezi butonul. Nokia 8800 Sapphire Arte recuperează în schimb la înregistrarea video – filmează la rezoluţie VGA şi 15 cadre pe secundă.

Player-ul multimedia este specific telefoanelor Nokia cu sistem S40 Series 5th Edition (exemplu Nokia 6500 Classic), la fel ca şi interfaţa grafică şi meniul per ansamblu. Temele, atât cele generale cât şi skin-urile player-ului pot schimbate. Prezenţa radioului FM ar fi fost binevenită, mai ales că piesele audio pot fi stocate pe maximum 1 GB de memorie. Pentru ascultarea pieselor MP3 merg şi căştile Stereo Bluetooth, nu doar cele cu fir.

Autonomie

Autonomia medie (până la patru zile în condiţii de utilizare normală) nu îl scoate în evidenţă. Majoritatea utilizatorilor vor fi mulţumiţi de durata pe care o vor petrece alături de companionul luxos, până la următoarea încărcare.

Fotografii realizate cu Nokia 8800 Sapphire Arte

Nokia 8800 Sapphire Arte sample photo Nokia 8800 Sapphire Arte sample photo

Nokia 8800 Sapphire Arte sample photo

Nokia 8800 Sapphire Arte sample photo

Nokia 8800 Sapphire Arte sample photo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News