Nokia 9 PureView, telefonul cu cinci camere foto, obţine un scor dezamăgitor de la DxOMark

09.09.2019
Nokia 9 PureView, telefonul cu cinci camere foto, obţine un scor dezamăgitor de la DxOMark

Nokia 9 PureView nu este un smartphone tocmai nou, însă nici unul extrem de popular. Acesta a atras atenţia la momentul lansării prin integrarea anu mai puţin de cinci camere foto pe partea din spate, toate fiind folosite într-un singur scop: pentru a capta un singur cadru mult mai detaliat decât ceea ce poate oferi o cameră de smartphone „obişnuită”. Se pare însă că eforturile HMD Global de a inova în acest domeniu s-au dovedit a fi insuficiente, Nokia 9 PureView primind un scor foarte mic de la DxOMark, unul dintre cele mai mici din ultima perioadă.

Flagship-ul de la HMD Global a fost realizat în jurul ansamblului de cameră cu cinci senzori. Doi dintre aceştia sunt clor, iar trei sunt alb-negru, toţi fiind de aceeaşi dimensiune, oferind acceaşi rezoluţie şi echipaţi cu obiective identice cu diafragmă f/1.8. Din păcate însă, fotografiile rezultate din combinarea informaţiilor acestor senzori sunt similare cu ceea ce ofereau dispozitive de top din urmă cu 2 sau trei ani, precum iPhone 7, de exemplu.

În timp ce la capitolul fotografie, majoritatea scorurilor sunt scăzute, rezultatele nu sunt tocmai oribile. Avem de a face cu un zgomot de imagine destul de mic, detalii bine definite şi focalizare rapidă, însă modul auto nu expune corect, iar anumite fotografii ies cu o tentă roz. De asemenea, reproducerea culorilor nu este tocmai naturală. Telefonul nu beneficiază de o cameră cu zoom sau ultra-wide, ceea ce limitează cazurile de utilizare. Din fericire, există şi un aspect pozitiv: utilizarea mai multor camere pentru realizarea efectului Bokeh ajută la realizarea unor fotografii cu blur mai natural decât pe alte modele.

La capitolul video, situaţia nu este tocmai „roz”. Software-ul de cameră variază mult expunerea în filmare, iar culorile nu sunt bine captate. Chiar dacă vorbim despre un telefon care poate filma în rezoluţie 4K, detaliile nu sunt la nivelul aşteptărilor. Dispozitivul foloseşte o singură cameră color pentru filmare, iar în ciuda lipsei stabilizării optice, Acesta oferă o stabilizare decentă, spune DxOMark.

Scorul final agregat de 85 de puncte (88 foto/80 video) pune Nokia 9 PureView pe acelaşi nivel în topul DxOMark cu iPhone 7 din 2016 şi foarte puţin mai sus decât Nokia 8 Sirocco, precedentul flagship al companiei, lansat în primăvara anului trecut. Modele precum Galaxy S7 Edge de la Samsung, HTC U11 şi Asus ZenFone 5 sunt poziţionate mai sus în top. Inclusiv recentul Xperia 1, criticat pentru performanţa foto, este cu multe poziţii mai sus.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult