Nokia E51, un telefon mic şi inteligent – test Nokia e51, poze

20.09.2007
Nokia E51, un telefon mic şi inteligent - test Nokia e51, poze

După zvonurile, bănuielile şi presupunerile de rigoare a venit şi vremea confirmării oficiale. Nokia a anunţat oficial un nou model al seriei E, şi anume E51.

În primul rând trebuie spus că avem de a face cu un smartphone deoarece E51 are la bază Symbian S60 3.1.

……………………………………………………………….

Alte materiale legate de Nokia E51:

……………………………………………………………….

Desing de business

E51 impresionează, la nivelul construcţiei, prin cei doar 12 mm grosime. Grosimea acestui model este mai puţin obişnuită printre telefoanele inteligente. Ca greutate, are doar 11 g mai mult decât Nokia 6120 Clasic, ajungând la 100 g. De vină pentru această mică diferentă de greutate poate fi chipul Wi-Fi pe care E51 îl conţine, spre deosebire de 6120.

Ca design, E51 are o formă clasică, serioasă, potrivită pentru un telefon business. Tastele sunt potrivite ca mărime şi, chiar dacă nu avem de-a face cu o tastatură QWERTY, viteza de scriere are de câştigat de pe urma dicţionarului T9 care include şi o versiune pentru limba română. Cei care folosesc în mod curent tehnologia bluetooth pentru diverse operaţiuni de transfer şi sincronizare vor aprecia noua funcţie de care E51 beneficază. Este vorba de tasta * care poate fi folosită pentru activarea/dezactivare conexiunii bluetooth. În acest fel este evitată calea lungă a meniului pentru accesarea setărilor corespunzătoare.

Nokia E51

Atuuri şi compromisuri

Alături de Wi-Fi, Nokia E51 se poate lăuda cu suportul GSM quadband şi 3,5G (HSDPA). Beneficiază, cum era de aşteptat şi de suport infraroşu, respectiv Bluetooth care include profilul A2DP pentru căşti stereo. Este de apreciat faptul că pentru conectarea căştilor şi la calculator au fost alese soluţiile standard: mufă de 2,5 mm respectiv miniUSB.

Ecranul nu este una din caracteristicile cu care acest model se poate lăuda. Numai 2 inch (240×320 pixeli rezoluţie) şi 16 milioane de culori. Dimensiunea redusă a ecranului face parte din compromisul pe care Nokia a trebuit să-l facă pentru a obţine un smartphone cât mai mic. Acest fapt nu trebuie văzut ca un defect al dispozitivului. Este alegerea producătorului de a comercializa un telefon care să reprezinte o alternativă la alte modele, cu ecran mare. Portofoliul companiei finlandeze este suficient de bogat pentru ca aceasta să-şi poată permite o specializare strictă a telefoanelor în funcţie de diverse caracteristici, în acest caz ecranul.

Nici camera foto cu cei doar 2 MP ai săi nu ne surprinde, ştim politica Nokia legată de camera foto a telefoanelor business. În schimb se poate lăuda, ca majoritatea telefoanelor inteligente Nokia, cu suportul VoIP pentru firme şi end-user. Programul de VoIP, Gizmo, nu este iniţial instalat, ci va trebui descărcat de pe site-ul Nokia.

Spaţiul de stocare se ridică la 130 MB memorie flash. Acesta poate fi extins prin intermediul cardurilor microSD cu dimensiuni de până la 4 GB.

Nokia E51

Nokia E51 va fi cu siguranţă un aşa-numit bestseller, cu toate compromisurile pe care le face, sau poate chiar datorită lor. Acest model este suficient de dezvoltat tehnologic pentru a mulţumi utilizatorul cunoscător, pretenţios (cu excepţia evidentă a celor care vor ecrane mari şi tastatură QWERTY), dar în acelaşi timp va fi apreciat şi de omul obişnuit care vrea un telefon suficient de mic şi de inteligent, chiar dacă probabil nu va folosi niciodată sistemul de operare al unui smartphone la adevăratul său potenţial.

Rămâne de văzut dacă şi preţul de 350 euro (fără abonament) anunţat în comunicatul oficial îl va ajuta. Bateria de 1070 mAh ar trebui să ţină, conform producătorului, 13 zile in standby sau 4,4 ore de convorbiri. Nokia E51 va putea fi găsit în magazine în ultimile luni ale acestui an, în trei culori: argintiu, negru şi maro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News