Nokia E90, un Communicator pe cinste

07.11.2007
Nokia E90, un Communicator pe cinste
Communicator

Datorită modului de construcţie, E90 poate fi văzut şi folosit ca un laptop mai mic. Ridicarea părţii superioare, cu ecranul LCD, se face mai întâi până la 90 de grade. Între 90 şi 180 de grade ecranul poate fi lăsat la orice unghi de înclinare.

În stânga ecranului se găsesc cele două butoane pentru convorbiri, iar în dreapta tastele soft, pentru apelarea comenzilor de pe ecran. Cele două taste soft plasate partea mobilă a terminalului pot crea probleme. Dacă sunt apăsate pur şi simplu, în acelaşi timp va fi împins şi ecranul. De aceea, utilizarea acestor butoane presupune ţinerea unui deget pe spatele clapetei, pentru a contracara forţa prin care se apasă. Astfel, am ajuns la concluzia că cel mai simplu mod de folosire a acestor butoane fără a mişca ecranului, este ţinerea degetului arătător în spatele ecranului şi apăsarea cu degetul mare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru tastele dedicate convorbirilor, din stânga ecranului.

Nokia E90

În mod normal, când este închisă clapeta, tastatura normală (cea de telefon) este blocată automat. Acest fapt poate fi un inconvenient când vrei să foloseşti doar funcţiile de telefon după ce închizi clapeta. Însă sistemul de operare oferă opţiunea de a renunţa la blocarea automată a tastaturii odată cu închiderea clapetei.

Ca şi communicator, ecranul şi tastatura sunt aspecte esenţiale ce trebuie să fie de cea mai bună calitate pentru a-şi mulţumi proprietarul. Ecranul este într-adevăr impresionant. Rezoluţia de 800×352 pixeli vorbeşte de la sine despre calitatea acestuia. Imaginea este clară şi luminoasă, iar utilizatorul care trece de la un terminal obişnuit va trebui să se obişnuiască cu un ecran wide. În stânga ecranului este plasată camera foto secundară, pentru convorbirile 3G video.

Tastatura se dovedeşte uşor de folosit, iar viteza de scriere este foarte bună. Se poate scrie la fel de uşor cu degetele arătătoare, ca la calculator, sau cu degetele mari, cu terminalul ţinut în mână.

Nokia E90

Controller-ul este obşnuit, cu 5 direcţii. Enter şi Backspace sunt mai mari decât restul tastelor, ceea ce le face uşor de folosit. Deasupra tastalor normale se regăsesc 8 taste-funcţii care permit deshiderea directă a următoarelor aplicaţii: contacte, mesaje, browser Web, note, calendar, ecranul de standby şi meniul principal. Cea de-a opta tastă se numeşte My Own şi poate fi configurată de utilizator pentru a deshide orice alt program.

Un alt aspect care aduce cu laptopurile, este funcţia alternativă atribuită unora dintre taste. Aceasta este trecută cu albastru şi poate fi apelată prin apăsarea simultană a butonului respectiv şi a tastei Chr. În acest fel pot fi apelate diverse funcţii precum reglarea volumului şi a luminozităţii ecranului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News