Nokia E90, un Communicator pe cinste

07.11.2007
Nokia E90, un Communicator pe cinste
Communicator

Datorită modului de construcţie, E90 poate fi văzut şi folosit ca un laptop mai mic. Ridicarea părţii superioare, cu ecranul LCD, se face mai întâi până la 90 de grade. Între 90 şi 180 de grade ecranul poate fi lăsat la orice unghi de înclinare.

În stânga ecranului se găsesc cele două butoane pentru convorbiri, iar în dreapta tastele soft, pentru apelarea comenzilor de pe ecran. Cele două taste soft plasate partea mobilă a terminalului pot crea probleme. Dacă sunt apăsate pur şi simplu, în acelaşi timp va fi împins şi ecranul. De aceea, utilizarea acestor butoane presupune ţinerea unui deget pe spatele clapetei, pentru a contracara forţa prin care se apasă. Astfel, am ajuns la concluzia că cel mai simplu mod de folosire a acestor butoane fără a mişca ecranului, este ţinerea degetului arătător în spatele ecranului şi apăsarea cu degetul mare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru tastele dedicate convorbirilor, din stânga ecranului.

Nokia E90

În mod normal, când este închisă clapeta, tastatura normală (cea de telefon) este blocată automat. Acest fapt poate fi un inconvenient când vrei să foloseşti doar funcţiile de telefon după ce închizi clapeta. Însă sistemul de operare oferă opţiunea de a renunţa la blocarea automată a tastaturii odată cu închiderea clapetei.

Ca şi communicator, ecranul şi tastatura sunt aspecte esenţiale ce trebuie să fie de cea mai bună calitate pentru a-şi mulţumi proprietarul. Ecranul este într-adevăr impresionant. Rezoluţia de 800×352 pixeli vorbeşte de la sine despre calitatea acestuia. Imaginea este clară şi luminoasă, iar utilizatorul care trece de la un terminal obişnuit va trebui să se obişnuiască cu un ecran wide. În stânga ecranului este plasată camera foto secundară, pentru convorbirile 3G video.

Tastatura se dovedeşte uşor de folosit, iar viteza de scriere este foarte bună. Se poate scrie la fel de uşor cu degetele arătătoare, ca la calculator, sau cu degetele mari, cu terminalul ţinut în mână.

Nokia E90

Controller-ul este obşnuit, cu 5 direcţii. Enter şi Backspace sunt mai mari decât restul tastelor, ceea ce le face uşor de folosit. Deasupra tastalor normale se regăsesc 8 taste-funcţii care permit deshiderea directă a următoarelor aplicaţii: contacte, mesaje, browser Web, note, calendar, ecranul de standby şi meniul principal. Cea de-a opta tastă se numeşte My Own şi poate fi configurată de utilizator pentru a deshide orice alt program.

Un alt aspect care aduce cu laptopurile, este funcţia alternativă atribuită unora dintre taste. Aceasta este trecută cu albastru şi poate fi apelată prin apăsarea simultană a butonului respectiv şi a tastei Chr. În acest fel pot fi apelate diverse funcţii precum reglarea volumului şi a luminozităţii ecranului.

Telefon

Din cauză construcţiei de Communicator, Nokia E90 este greu (210 g) şi gros (20 mm). De aceea, pentru unii (printre care se numără şi subsemnatul) vorbirea la un astfel de telefon poate fi un pic stânjenitoare.

Dincolo de aceste aspecte, E90 arată ca majoritatea telefoanelor inteligente Nokia cu Symbian S60. Are blocul clasic de taste cu un controller cu 5 direcţii identic cu cel din cadrul tastaturii QWERTY. Ecranul extern are dimensiuni standard, oferind o rezoluţie de 240 x 320.

Nokia E90

Ceea ce scoate din tipar E90 pe partea de telefonie este sistemul de vibraţii: are cele mai puternice vibraţii pe care le-am întâlnit vreodată la un telefon mobil. Este posibil ca şi greutatea terminalului să amplifice senzaţia de vibraţii puternice.

Nokia E90

E90 are la bază sistemul de operare Symbian 9.2 S60 şi Feature Pack 1, la fel ca Nokia N95. De aceea, nu voi insista pe funcţiile multimedia, Web browsing, e-mail şi GPS, acestea fiind identice cu cele ale modelului amintit. Voi scote însă în evideţă faptul că sistemul de operare se mişcă foarte bine, graţie procesorului ARM, cu frecvenţa de 330 Mhz. Interfaţa sistemului şi a principalelor aplicaţii se adaptează la rezoluţia ecranelor. Dacă pe ecranul extern, acestea sunt afişate normal, pe ecranul interior acestea adoptă formatul Wide. De exemplu, managerul de fişiere multimedia, afişează în stânga lista cu fişiere, iar în dreapta preview-ul imaginilor.

Nokia E90

Camera foto de 3.2 MP realizează fotografii de o calitate medie. Cu cât nivelul de luminozitate scade, cu atât calitatea fotografiilor este mai slabă. Totodată, când cadrul nu este suficient de bine luminat, apar probleme de focus.

Baterie, concluzie

Baterie

Nokia E90 Communicator are o baterie standard Li-Ion de 1500 mAh. Durata de viaţă a acesteia variază în funcţie de aplicaţiile şi nivelul de folosire. Programele care afectează cel mai mult consumul de baterie sunt (în ordine descrescătoare): GPS, browser Web, muzică, convorbirile GSM. Bateria rezistă foarte bine la convorbirile GSM, chiar 4-5 zile, însă în condiţii de utilizare intensă a GPS-ului, browser-ului Web şi a player-ului MP3, bateria poate ţine mai puţin de o zi.

Nokia E90 este un Communicator pe cinste. Se scrie repede, sistemul de operare se mişcă rapid, oferă aplicaţii office de vizualizare şi editare a documentelor şi tabelelor, are funcţii complexe de gestionare a timpului, este 3G, dispune de un browser Web avansat şi multe altele.

Ca telefon, este o altă discuţie, dimensiunile mari fiind un impediment important în acest sens. Însă pentru cineva care foloseşte dispozitivul în primul rând ca mini-laptop şi doar ocazional ca telefon, compromisul e acceptabil. Acesta este de altfel şi targetul lui E90.

Plusuri:

[+] tastatură QWERTY excelentă
[+] ecran interior cu rezoluţie mare
[+] funcţii speciale
[+] viteză foarte bună a sistemului de operare
[+] ecranul interior poate fi înclinat la orice unghi între 90 şi 180 de grade

Minusuri:

[-] dificil de folosit ca telefon din cauza dimensiunilor mari
[-] camera foto mediocră

go4it

Pentru business

go4it Acum jumătate de an, mai precis pe 17 mai, la Jakarta se vindea primul exemplar de Nokia E90 Communicator, prin licitaţie. L-a costat pe cel care a câştigat licitaţia 5.000 de dolari. O sumă mare pentru dispozitiv care nu e de fiţe şi nu este decorat cu aur sau diamante. Dar cel puţin posesorul s-a putut lăuda, pentru câteva luni, că este singurul posesor de Nokia E90 Communicator. Acum, când terminalul cu pricina a ajuns şi în redacţia go4it.ro, diferenţierea în valoare de 5.000 de dolari a dispărut. Îl avem şi noi, pentru câteva zile şi chiar pe gratis.

Dispozitul a cărei livrare a fost întârziată din cauza unor probleme cu microfonul intern deschide a cincea generaţie din seria Communicator. Este primul terminal din această serie care are la bază a treia ediţie de Symbian OS, este primul cu suport HSDPA şi primul cu GPS.

Fiind un dispozitiv de tip Clamshell (care se deschide asemeni unui laptop), cu tastatură full QWERTY, E90 este dedicat utilizatorilor care scriu multe mesaje, e-mail-uri, documente etc. Primul cuvânt care mi-a venit în minte când am ţinut pentru prima oară E90 a fost "robust". Ştiu că este un termen perimat şi devalorizat, dar este cel care defineşte cel mai bine construcţia acestui terminal.

Nokia E90 Nokia E90
Nokia E90 Nokia E90

Caracterizarea şi aprecierea unui astfel de dispozitiv poate diferi de la utilizator la utilizator, în funcţie de aşteptările proprii de la E90. Cei care şi-l doresc pentru office vor avea numai elogii la adresa sa, pe când cei care nu vor decât un telefon obişnuit îl vor critica. Aceştia din urmă trebuie să ţină cont că, aşa cum sugerează şi numele, E90 Communicator este mai mult decât un simplu telefon. Este în primul rând un dispozitiv mobil dedicat utilizatorilor de business şi jurnaliştilor. Funcţia de telefon cade în plan secundar. Nu este un telefon cu funcţii avansate, ci este, mai degrabă, un mini-laptop cu funcţie GSM. Din aceste considerente voi analiza dispozitivul pe rând, mai întâi ca şi Communicator, iar apoi ca telefon.