Nokia Lumia 1020 – o cameră foto excelentă, PureView şi Windows Phone 8

Nokia Lumia 1020 - o cameră foto excelentă, PureView şi Windows Phone 8

Acum mai bine de un an, când am testat terminalul Nokia 808 PureView, am descoperit cea mai bună cameră foto care a fost implementata vreodată pe un telefon mobil. Din păcate, aceasta a fost împerecheată cu un telefon mare, greu şi depăşit, iar speranţele că ne vom reîntâlni cu această tehnologie foto nu au murit niciodată. După mai bine de un an, Nokia a anunţat Lumia 1020, iar acest telefon oferă ce ne-am fi dorit de la bun început: un ecran mai mare, un procesor mai bun, un sistem de operare modern şi fuziunea tehnologiilor foto din 808 PureView şi Lumia 920.

Construcţie, design, ergonomie

Nokia a experimentat cu un design şi cu materiale noi în procesul creaţiei telefonului Lumia 925, însă Lumia 1020 se întoarce la forma şi materialele care au devenit un blazon al firmei începând cu modelul N9. Ca şi acesta, sau ca modelele ulterioare Lumia 800, 900 sau 920, noul Lumia 1020 foloseşte o carcasă monobloc fabricată din policarbonat dur. Acesta păstrează aceeaşi formă cu muchii rotunjite şi capetele tăiate drept, aceleaşi finisaje excelente şi aceleaşi culori vii care fac gama Lumia atât de uşor de recunoscut .

Deoarece spatele terminalului este plat, Lumia 1020 aduce mai degrabă cu modelele Lumia 800 sau 900 decât cu ceva mai rotundul Lumia 920. Dimensiunile frontale de 130.4 x 71.4 mm sunt obişnuite pentru clasa telefoanelor cu ecran de 4,5”, însă grosimea de 10,4 milimetri a terminalului este încă mare, mai ales dacă ţinem cont şi de protuberanţa suplimentară a camerei. Nu trebuie să uităm însă natura specială a terminalului, deoarece camera foto consumă un volum semnificativ din carcasă iar Lumia 1020 este mult mai subţire decât 808 PureView, celălalt model cu senzor de 41 MP.

Cum Lumia 1020 preia tehnologiile foto atât de la 808 PureView şi Lumia 920, ne putem consola cu ideea că noul model Nokia este mai subţire şi mai uşor decât ambele modele, parametrii săi fizici marcând un progres chiar dacă terminalul nu reuşeşte să ajungă din urmă alte modele de vârf contemporane obişnuite. Aşa cum era de aşteptat, carcasa din policarbonat masiv este extrem de solidă, neavând zone sensibile care flexează sau care emit zgomote.

La fel ca modelele superioare precedente din familia Lumia, detaliile carcasei sunt minimaliste. Partea frontală este acoperită integral de stratul protector Gorilla Glass 3, acesta protejând camera şi senzorii frontali, ecranul şi cele trei butoane capacitive cu iluminare, şi având o mică tăietură în partea superioară unde este amplasată casca.

Partea superioară oferă conectorul audio jack de 3,5 mm, locaşul Micro SIM şi fanta microfonului secundar, în timp ca capătul opus oferă un difuzor de mari dimensiuni şi conectorul MicroUSB. Toate butoanele sunt amplasate pe marginea laterală dreaptă, acestea fiind fabricate acum din aluminiu eloxat şi nu din materialul ceramic văzut la Lumia 920.

Spatele terminalului aduce cele mai mari schimbări, acesta oferind protuberanţa de mari dimensiuni a camerei foto. Fabricată tot din aluminiu negru eloxat, aceasta are o înălţime de circa 4 milimetri şi găzduieşte obiectivul, lampa cu xenon a bliţului şi un LED puternic care este folosit atât pentru asistarea focalizării cât şi pentru iluminarea în cursul filmărilor video.

Deoarece Lumia 1020 nu mai include o bobină de inducţie pentru încărcarea wireless, Nokia a implementat pe partea din spate un conector cu doi pini pentru capacele adiţionale care aduc această facilitate.

În ciuda grosimii şi greutăţii cam mari, ergonomia Lumia 1020 este satisfăcătoare. Deşi muchiile inferioare sunt perfect drepte, capetele uşor teşite şi muchiile laterale semicilindrice asigură o priză bună în mână, un plus de siguranţă aducând şi înlocuirea finisajului lucios şi alunecos de la Lumia 920 cu unul semi-mat. Carcasa metalică a camerei destabilizează într-o oarecare măsură echilibrul în mână deoarece centrul de greutate al terminalului este prea sus.

Terminalul atinge grosimea maximă în partea superioară, acolo unde este amplasată camera, însă această zonă este atinsă doar de degetele arătător şi mijlociu şi este mai degrabă un punct de sprijin adiţional decât un detaliu constructiv cu adevărat deranjant. Evident, Lumia 1020 este departe de supleţea unor produse precum Xperia Z, One sau Galaxy S 4, însă trebuie să plătim şi un preţ pentru o cameră foto de excepţie.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Limitat de specificaţiile impuse de Microsoft până la Windows Phone 8 GDR2, ecranul de 4,5” oferit de Lumia 1020 are o rezoluţie de 1280 x 768 pixeli. Densitatea de 334 pixeli nu este deloc deranjantă iar calitatea afişării textului este bună, însă telefonul este în mod vădit dezavantajat la acest capitol în faţa rivalilor Android care au trecut de densităţi de 400 ppi.

În mod curios pentru un terminal dedicat capturii foto, Nokia a ales un panoul AMOLED. Aşa cum era de aşteptat în cazul unei companii care se poate lăuda cu unele dintre cele mai bune implementări ale acestei tehnologii, nivelul de negru este excelent, unghiurile de vizualizare sunt ample, contrastul este ridicat iar luminozitatea este foarte bună. În plus, acest panou foloseşte tehnologia PureMotion HD care a debutat împreună cu Lumia 920, încorporând o tehnologie proprietară de overdrive pentru obţinerea unor timpi de răspuns mai mici şi a unei rate de refresh de 60 de cadre pe secundă fără ghosting vizibil.

Caracteristic acestui tip de panou însă, culorile au o saturaţie cam mare. Aceasta nu ar fi în mod normal o problemă decât pentru utilizatorii foarte exigenţi, dar am fi preferat ca Nokia să folosească panoul IPS pe care l-a implementat pe Lumia 920 deoarece rostul acestui telefon este captura foto, iar un ecran cu culori naturale ar fi afişat o imagine mai apropiată de realitatea imortalizată în fişierele JPG. Este drept, software-ul oferă opţiuni pentru ajustarea temperaturii şi saturaţiei ecranului, însă acurateţea nu este la nivelul pe care l-am fi dorit.

Stratul protector Gorilla Glass 3 este secondat de un strat capacitiv tactil care permite controlul cu mănuşi sau obiecte metalice conductive, filtrul de polarizare ClearBlack având şi el un comportament suficient de bun în lumina solară puternică.

La fel ca ecranul, alegerea platformei hardware a fost şi ea limitată de specificaţiile platformei software Microsoft. Soluţia aleasă de Nokia este un banal Qualcomm MSM8960, o soluţie Krait dual-core secondată de un procesor grafic Adreno 225, aceasta fiind în vogă acum un an şi jumătate şi fiind folosită de Nokia încă de la modelul Lumia 920. Performanţele software sunt foarte bune, Windows Phone 8 arătând că poate funcţiona fluid pe configuraţii hardware mult mai slabe, însă nu putem nega că dorim să vedem cât mai repede posibil primele terminale Windows Phone 8 cu Snapdragon 800, care vor permite celor de la Nokia să ofere produse la fel de puternice precum cele Android.

Spre deosebire de modelele anterioare Nokia, Lumia 1020 este primul telefon Windows Phone care oferă 2 GB de memorie RAM, aceştia fiind necesari pentru manevrarea cantităţilor mari de date furnizate de senzorul foto de 41 MP.

  • Ecran: 4,5”, AMOLED, 1280 x 768 pixeli, LED, Gorilla Glass 3, ClearBlack, PureMotion HD
  • Sistem de operare: Windows Phone 8
  • Chipset: Qualcomm MSM8960
  • Procesor: Krait, dual-core, 1,5 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 225
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 32 GB (29 GB disponibili)
  • Card: nu
  • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, 1×2
  • Bluetooth: 3.0, A2DP
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 41 MP, PureView, stabilizare optică, F/2.2, bliţ xenon, LED focalizare şi video
  • Filmare video: 1080p, stabilizare optică
  • Baterie: 2000 mAh
  • Dimensiuni: 130,4 x 71,4 x 10,4 mm
  • Greutate: 158 grame
  • Altele: NFC, Micro SIM

Bateria cu o capacitate de 2000 mAh este cam mică pentru standardele actuale, prestaţia ei fiind, după cum era de aşteptat,  modestă. Într-un regim mediu de utilizare, care a implicat accesarea ocazională a aplicaţiilor Web, circa jumătate de oră de telefonie şi captura ocazională foto, terminalul a oferit aproximativ 26 de ore de autonomie, în condiţiile în care conexiunile Wi-Fi şi 3G au fost active câte 8 ore iar conturile de Facebook, Twitter şi Outlook.com au avut push activat.

Software şi telefonie

Deoarece Windows Phone nu oferă producătorilor vreo posibilitate de particularizare a sistemului de operare, nu este prea mult de spus despre partea software deoarece aceasta este identică cu ce am prezentat deja la Lumia 920. Cum între timp a apărut şi actualizarea GDR2, trebuie să menţionăm totuşi lista scurta de îmbunătăţiri.

Astfel, utilizatorii conturilor Google au acum din nou posibilitatea sincronizării agendei şi calendarului prin noul suport CardDAV şi CalDAV, acestea neoferind însă suport push. În cazul în care aveţi instalate mai multe aplicaţii pentru captura foto, GDR2 oferă posibilitatea alegerii produsului preferat care va putea fi pornit prin accesarea butonului dedicat camerei foto.

Cea mai utilă opţiune apărută este Data Sense, care oferă detalii despre traficul făcut de fiecare aplicaţie în parte. O extensie a acestei opţiuni este butonul Find nearby Wi-Fi, care permite descoperirea hotspot-urilor wireless din imediata apropiere.

Windows Phone 8 GDR2 oferă un mod automatizat de curăţare a stocării interne de fişierele temporare şi rezolvă problema creşterii cantităţii de date cuprinse în categoria Other, însă terminalele Lumia avea deja oricum un instrument pentru inspectarea şi ştergerea datelor.

La aceste produse se adaugă, bineînţeles, şi lunga listă de aplicaţii Nokia exclusive precum aplicaţia de realitate augmentată HERE City Lens, Nokia Video Upload pentru plasarea filmelor pe YouTube, browser-ul cu procesare cloud Nokia Xpress, utilitarele multiple pentru captură şi editare foto precum Cinemagraph, Panorama, Glam Me sau Creative Studio şi, nu în ultimul rând, produsele de cartografie, navigaţie şi orientare GPS.

Nokia a acordat întotdeauna o atenţie suplimentară modulului de telefonie, iar Lumia 1020 nu face excepţie. Casca are un nivel sonor bun şi o fidelitate ridicată, în timp ce difuzorul extern este puternic la redarea tonurilor de apel sau notificărilor, acesta oferind şi o claritate bună pentru modul speakerphone. Folosind un ansamblu de trei microfoane cu sensibilitate ridicată (HAAC), partea de microfonie asigură un noise cancellation excelent şi are o fidelitate foarte bună, nivelul audio fiind însă neaşteptat de redus.

Captură foto şi video

Un urmaş direct al modelului 808 PureView, Lumia 1020 oferă un senzor cu aceeaşi rezoluţie abisală de 41 MP, care permite captura în format 4:3 la 38 MP sau în format 16:9 la 34 MP, şi aceeaşi tehnologie de oversampling PureView Pro (PureView Phase 1). Deoarece am acoperit pe larg această tehnologie atunci când am analizat camera foto din modelul 808 PureView, nu voi mai insista asupra detaliilor tehnice. Pentru cei grăbiţi, PureView este o tehnologie care permite captura la o rezoluţie foarte mare şi micşorarea imaginii printr-o serie de algoritmi care permit reducerea zgomotului de luminanţă sau crominanţă fără distrugerea detaliilor.

Faţă de vechiul senzor folosit pe 808 PureView, noul Lumia 1020 este penalizat de senzorul ceva mai mic. Într-adevăr, pentru a reduce dimensiunile telefonului, Nokia a redus dimensiunile obiectivului, iar acest lucru a atras şi reducerea dimensiunii fizice a senzorului. Vechiul senzor folosit de Nokia avea dimensiuni de 1/1.2” cu pixeli de 1,4 microni, în timp ce Lumia 1020 foloseşte un senzor de 1/1.5” cu pixeli 1,12 microni. Din acest motiv, 808 PureView are încă un uşor avantaj în lumina naturală, însă Lumia 1020 îl depăşeşte din toate celelalte puncte de vedere.

Noua cameră foto Nokia foloseşte acum un senzor BSI în loc de unul FSI, obiectivul are acum o deschidere de F/2.2  în loc de F/2.4, sistemul de lentile are şase elemente în loc de cinci şi este implementată şi excelenta stabilizare optică introdusă odată cu PureView+ (PureView Phase 2) pe Lumia 920 şi 925. Pentru a reduce mărimea camerei, Nokia a eliminat filtrul neutral density de pe 808 PureView, un aspect regretabil dacă ţinem cont că acesta ar fi fost mult mai util pe o cameră foto cu stabilizare. În plus, dacă 808 PureView obliga utilizatorul să aleagă între imagini de 38 sau 34 MP şi imagini procesate de 3, 5 sau 8 MP, Lumia 1020 permite captura concomitentă la 38 sau 34 MP şi 5 MP, utilizatorul obţinând direct atât imaginea de înaltă rezoluţie cât şi imaginea procesată.

Până acum trei zile, Nokia oferea două aplicaţii pentru camera foto care suplimentau modulul software implicit din Windows Phone 8: aplicaţia pentru efecte speciale Smart Camera şi aplicaţia „profesională” Pro Camera. Acesta au fost însă comasate în produsul Nokia Camera, care oferă  ambele module într-un singur pachet şi nu a pierdut nici una dintre funcţii.

Modul de lucru Pro se depărtează de aplicaţiile obişnuite pe care le găsim pe alte telefoane mobile deoarece elimină filtrele sau alte opţiuni pentru amatori în favoarea unui mediu riguros de lucru. Disponibile atât pe o bară de instrumente cât şi pe un meniu circular care poate fi accesat prin deplasarea butonului software de declanşare, opţiunile (fostei) Pro Camera oferă acces la reglajele de sensibilitate (ISO 100 – 4000), ajustarea balansului de alb, controlul bliţului sau a lămpii de focus, compensarea expunerii şi, mai puţin obişnuit pentru un telefon mobil, la opţiunile de reglare a timpului de expunere între 4 secunde şi  1/16.000 secunde şi de ajustare manuală a focalizării.

Pe lângă acestea, Nokia cameră oferă şi bracketing în 3 sau 5 paşi (+/-2 EV, respectiv +/- 3EV) pentru amatorii de HDR manual şi un timer, dar nu şi captura în rafală, pentru care va trebui să apelaţi la modul de lucru Smart.

Componenta fostei Smart Camera permite aceeaşi captură secvenţială a 10 cadre timp de 2,5 secunde, procesarea ulterioară permiţând combinarea imaginilor într-un cadru unic, alegerea celei mai bune ipostaze, eliminarea unor obiecte în mişcare din cadru sau realizarea unui imagini dinamice similare celor obţinute prin panning.

Cel mai deranjant aspect software este lipsa ocazională de precizie a focalizării. În cursul testării nu am reuşit să determin cauzele care provoacă acest fenomen, însă, ocazional, camera va salva imagini defocalizate deşi imaginea de previzualizare arăta o focalizare corectă. Este un aspect deranjant, până la repararea lui fiind recomandată inspectarea imediată a cadrelor capturate.

Deoarece dimensiunea pixelilor senzorului este mai mică decât cea oferită de 808 PureView, şi nivelul de zgomot al imaginilor făcute la rezoluţia nativă este mai mare. Acesta este însă tolerabil, remarcându-se absenţa zgomotului de crominanţă şi preponderenta celui de luminanţă, iar nivelul de detalii capturat într-o imagine de 38 MP este impresionant. Acest zgomot de fond se reduce însă substanţial prin procesarea PureView, iar imaginile de 5 MP obţinute sunt impresionante. Imaginile la rezoluţia maximă de 38 MP au o rezoluţie de 7136 x 5360 pixeli, dimensiunea lor putând ajunge şi la 16 MB.

Captură foto 38 MP Captură PureView Pro 5 MP

Notă: deoarece imaginile cu rezoluţie de 38 MP au dimensiuni foarte mari, acestea sunt disponibile separat în această arhivă (ZIP, 283 MB), restul articolului conţinând doar imaginile procesate de PureView la 5 MP.

După cum se poate observa din imaginile de mai jos, camera foto din Lumia 1020 oferă un nivel excelent de detalii, o dinamică ridicată, culori frumoase şi naturale, expunere bună şi un contrast optim. Singura problemă, dar care este una de software, este reglarea uneori cam anapoda a balansului de alb, acesta fiind uneori cam cald în lumina naturală, o veche meteahnă Nokia, şi ratând cam des şi cam vizibil în lumina artificială fluorescentă. Faţă de modelul 808 PureView, se remarcă ansamblul optic cu distorsiuni mai mici, acesta fiind însă şi mai sensibil la lens flare.

Lumia 1020 începe să depăşească fără drept de apel vechiul 808 PureView în momentul în care vine vorba de fotografia în lumina scăzută. Graţie senzorului mai sensibil şi stabilizării optice, Lumia 1020 permite capturi excelente în condiţii dificile. Din eşantioanele de mai jos se poate observa că puteţi face imagini suficient de clare cu timpi de expunere chiar şi de un sfert de secundă, în timp ce sensibilitatea rămâne suficient de scăzută pentru a nu provoca un zgomot prea pronunţat. Evident, modul de lucru nu este infailibil şi va trebui să refaceţi unele capturi, dar prestaţia rămâne oricum impresionantă.

Un alt capitol unde Lumia 1020 reuşeşte să impresioneze este zoom-ul. Terminalul nu are zoom optic, aşa cum nu au majoritatea zdrobitoare a telefoanelor curente, însă senzorul gigantic permite un truc foarte eficient. Dacă un telefon cu senzor obişnuit foloseşte doar o porţiune a senzorului de 5, 8 sau 13 MP şi o măreşte printr-o interpolare îndeobşte execrabilă,, Lumia 1020 nu face decât să decupeze o bucată de 5 MP din senzor şi să ofere un zoom 3x fără pierderi de calitate, singura penalizare fiind imposibilitatea activării procesării PureView..

De acest avantaj se bucură şi fotografia macro. În mod normal, obiectivul de pe Lumia 1020 este impropriu fotografierii de aproape deoarece are o distantă minimă de focalizare de 15 centimetri, însa apelarea la zoom-ul 3x permite obţinerea unor cadre foarte bune. Deoarece zoom-ul este practic doar o decupare din senzor, nu veţi putea obţine fotografii de 38 sau 34 MP în acest mod de lucru.

Captura video este bună, fără a se ridica însă la înălţimea capturii foto. Imaginea înregistrată are o expunere excelentă, culori foarte bune, contrast ridicat şi un nivel bun al detaliilor.  Zoom-ul în timpul filmării, care oferă un nivel de mărire 4x pentru Full HD şi 6x pentru HD, este extrem de util  iar pierderile sale de calitate sunt tolerabile. Coloana sonoră este excelentă, sunetul stereo în format AAC 48 Khz 256 Kbps fiind clar şi nesaturat, iar atenuarea zgomotelor de fond este foarte eficientă.

Ca aspecte negative se remarcă însă artefacte de compresie care nu ar trebui să fie prezente într-un flux video Full HD cu bitrate de 20 Mbps, tendinţa focalizării automate de a recalcula prea des distanţa corectă şi o eficienţă doar parţială a stabilizării. Sperăm să vedem aceste probleme rezolvate într-o actualizare rapidă deoarece este păcat ca acest senzor să nu fie fructificat la maximum.

Redare audio şi video, GPS

Music + Videos este un hub major al sistemului de operare şi centralizatorul conţinutului multimedia. Prima porţiune din panorama Hub-ului este un pivot care oferă acces la redarea audio, video, podcasturi şi, graţie actualizării GDR2, şi la modulul de radio FM.

În cadrul secţiunii Music, fişierele audio vor fi sortate după autor, album sau gen. Interfaţa de redare efectivă este simplă, în afara informaţiilor vizuale din taguri şi Cover Art mai fiind oferite doar butoanele de Play/Pause, Back, Forward, Like, Shuffle, Repeat şi cel pentru crearea listelor de redare. Atât în aria de notificare, cât şi în Lock Screen sunt oferite butoane pentru controlul redării. Aplicaţia este suplimentată de opţiunile de procesare audio Nokia, care oferă un egalizator cu şapte benzi, procesare Dolby Headphone şi normalizare în timp real a nivelului sonor.

Amplificatorul folosit de Nokia are o calitate bună, acesta oferind o dinamică bună, un nivel insesizabil de distorsiuni, un bass percutant şi înalte discrete si clare. Terminalul vine la pachet cu un headset intra-auricular Nokia WH-208. Un model simplu cu microfon şi un singur buton, acesta oferă o calitate bună a redării iar singurele sale probleme sunt nivelul cam scăzut la frecvenţelor joase.

Redarea video este limitată de suportul sărac al codec-urilor compatibile, ceea ce va necesita recomprimarea filmelor cu sunet AC3 sau DTS şi a celor cu subtitrări. Ecranul AMOLED cu culori puternice şi un nivel de negru profund va oferi însă o experienţă foarte bună, c are va fi completată de difuzorul puternic.

Modulul GPS are o viteză bună de localizare la rece şi este cvasi-instantaneu la cald, precizia acestuia fiind ridicată. Trebuie remarcat însă faptul că puterea antenelor nu este foarte ridicată, precizia suferind vizibil în zonele cu blocuri înalte, unde indicatorul de poziţie face salturi aleatorii mari din cauza atenuărilor şi reflexiilor.

Modulul GPS este secondat de aplicaţia de hărţi HERE Maps şi de soluţia de navigaţie HERE Drive+, care oferă hărţi, voci şi calcularea traseelor în modul offline, ceea ce face din acest produs un partener bun pentru orientare sau navigaţie.

O surpriză plăcută a oferit-o aplicaţia HERE Transit, care a început să ofere rute pietonale sau de transport în comun. Acestea nu sunt complete nici măcar în cazul Bucureştiului, aplicaţia ratând tocmai ruta cea mai rapidă pentru că nu a auzit decât de metrou şi tramvai, însă măcar sunt semne că cineva lucrează la suportul local.

Concluzii

Lumia 1020 poate că nu este cel mai rapid smartphone din lume, iar excelenta sa carcasă monobloc nu este nici ea cea mai subţire sau cea mai uşoară. Terminalul este însă o evoluţie vizibilă spre bine nu doar în comparaţie cu masivul 808 PureView, dar şi cu modelele cu carcasă monobloc mai recente precum Lumia 920. Dincolo de aceste aspecte pe care le-aţi putea accepta sau nu, Lumia 1020 oferă un ecran bun, un sistem de operare fluid, o redare media de bună calitate şi o captură foto excepţională care îmbină ambele tehnologii PureView într-un singur produs şi care depăşeşte categoric prestaţia oricărui alt telefon mobil.

Părţi pozitive

Cameră foto excelentă
Construcţie şi materiale
Prestaţie media
Telefonie
Ecran
Software adiţional Nokia

Părţi negative

Captura video mai trebuie finisată
Autonomie modestă
Greutate
Probleme software ocazionale cu focalizarea

Urmărește Go4IT.ro pe Google News