Nokia Lumia 1320 – un telefon-gigant atractiv cu Windows Phone 8

Nokia Lumia 1320 - un telefon-gigant atractiv cu Windows Phone 8

Anunţat în luna noiembrie a anului trecut, Lumia 1520 a fost primul terminal Windows Phone care a păşit în lumea telefoanelor-gigant, primul care a oferit un ecran cu rezoluţie Full HD şi primul care a folosit o platformă hardware quad-core modernă, toţi aceşti trei paşi fiind facilitaţi de actualizarea GDR3. Pentru utilizatorii Windows Phone care îşi doreau un ecran mare de 6” dar nu erau dispuşi să achiziţioneze acest model mai scump, Nokia a lansat în paralel un terminal cu specificaţii mai modeste dar şi cu un preţ redus aproape la jumătate: Lumia 1320.

Construcţie, design, ergonomie

Din punct de vedere estetic, Lumia 1320 nu ascunde nici o surpriză deoarece acesta continuă linia designului tradiţional simplu al gamei Lumia pe care l-am descoperit şi în cazul altor terminale precum Lumia 720, 820 sau 625. La fel ca acestea, Lumia 1320 oferă un spate perfect plat şi neted, o parte frontală simplă, margini laterale curbate şi colţuri rotunjite, este drept, ceva mai pronunţate de data aceasta. Din cauza dimensiunilor foarte mari şi a suprafeţelor ample lipsite de detalii, Lumia 1320 pare chiar mai simplu decât acestea, un aspect estetic care probabil că nu va fi pe placul tuturor.

Nokia Lumia 1320: un design tradiţional pentru familia Lumia

Structura de rezistenţă a carcasei este clădită în jurul ecranului şi a ramei sale laterale, aceasta prelungindu-se la interior cu o carcasă rigidă care încapsulează toate componentele interne. Partea frontală este una standard care nu se remarcă prin nimic deosebit: cele trei butoane obligatorii pentru platforma Windows Phone (din păcate fără iluminare), micul obiectiv al camerei frontale VGA şi, ascunse pe margini, o cască de mici dimensiuni şi un microfon foarte bine camuflat.

Nokia Lumia 1320: o carcasă foarte simplă

Sticla protectoare frontală este înconjurată de o ramă foarte subţire din material plastic, protuberanţa acesteia fiind însă prea redusă pentru a proteja aşa cum trebuie ecranul de suprafeţele pe care acesta ar putea fi aşezat.

Nokia Lumia 1320: butoane capacitve fără iluminare

Capacul detaşabil are o grosime de circa un milimetru şi este fabricat dintr-un material plastic mat cu elasticitate mare şi un finisaj cu o rugozitate antiderapantă foarte fină. Acesta înveleşte complet spatele şi muchiile laterale ale terminalului până în dreptul ramei de plastic din jurul ecranului.

Nokia Lumia 1320: toate butoanele hardware sunt plasate ergonomic în dreapta

Cu un design extrem de simplu, capacul nu oferă pe spate decât duza de mici dimensiuni a difuzorului şi perforaţiile pentru camera foto şi bliţul aferent, acestea fiind completate de perforaţia conectorului audio din partea superioară şi cea pentru conectorul Micro USB de la capătul opus. Butoanele, fabricate dintr-un material plastic lucios, sunt prinse de acest capac şi se aşează deasupra contactelor reale amplasate pe scheletul intern rigid.

Nokia Lumia 1320: capacul detaşabil nu ascunde prea multe

Cei care vor spera să găsească o baterie detaşabilă sub acest capac vor fi dezamăgiţi. Terminalul foloseşte o carcasă internă rigidă din material plastic care nu permite accesul la baterie, înlăturarea carcasei oferind acces doar la locaşurile Micro SIM şi MicroSD. Datorită acestei carcase interne, capacul exterior detaşabil are o rigiditate bună, însă am fi preferat totuşi soluţia care a îmbinat acest detaliu constructiv cu o baterie detaşabilă, aşa cum am văzut la Lumia 820.

Nokia Lumia 1320: locaşurile Micro SIM şi MicroSD

Calitatea construcţiei este în general bună, însă designul capacului posterior are unele deficienţe. Dacă Lumia 820 a avut un capac similar care folosea un sistem de prindere ferm dar totodată şi greu de deschis, Nokia a avut acum milă de utilizatorii colerici şi a folosit un sistem de prindere mai uşor de desfăcut. Din acest motiv, capacul are însă un joc uşor de-a lungul axei verticale iar jumătatea inferioară a sistemului său de închidere este slabă.

Nokia Lumia 1320: un capac din material plastic cu un sistem de prindere nesatisfăcător

Orice telefon cu ecran de 6” este un produs de mari dimensiuni care împinge la limite ergonomia, fiecare producător încercând pe cât posibil să îndulcească situaţia. În cazul de faţă, Nokia a ales o carcasă suficient de subţire şi perfect plată, ceea ce face ca Lumia 1320 să nu deformeze chiar toate buzunarele în care este ascuns, iar butoanele sunt amplasate optim. Aceste detalii nu sunt suficiente pentru a-l salva deoarece dimensiunile sale frontale sunt cam mari chiar şi în comparaţie cu rivalii din aceeaşi clasă, spatele perfect plat nu se mulează prea bine în mână iar greutatea de 220 de grame este mult prea mare, depăşind-o chiar şi pe cea a masivului HTC One Max.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

La fel ca multe alte terminale-gigant din gama intermediară, Lumia 1320 oferă o rezoluţie de numai 1280 x 720 pixeli, un compromis făcut pentru menţinerea între anumite limite a costurilor de producţie. Oferind o densitate modestă de 245 ppi, ecranul de pe Lumia 1320 oferă o lizibilitate bună în cazul imaginilor sau filmelor şi suficient de ridicată în cazul textului, compromisul fiind acceptabil dacă ţinem cont că vorbim de un telefon cu un preţ de comercializare de 1400 de lei sau, cu puţin noroc, chiar mai mic.

Nokia Lumia 1320: ecran IPS de bună calitate

Dacă nu impresionează prin rezoluţie, ecranul compensează prin parametrii de imagine. Folosind un panou IPS de bună calitate, Lumia 1320 oferă culori foarte frumoase cu o saturaţie bună, o luminozitate maximă excelentă, contrast foarte bun şi unghiuri ample de vizualizare. Stratul de polarizare ClearBlack se achită bine de sarcini, ecranul comportându-se bine în lumina puternică. Doar nivelul de negru este mai puţin impresionant, însă această deficienţă nu este suficient de pronunţată pentru a ne strica buna impresie lăsată. Pentru cei care doresc un control mai bun asupra modului de afişare, Nokia oferă un utilitar pentru control care permite ajustarea saturaţie şi temperaturii culorilor.

Platforma hardware aleasă de Nokia pentru Lumia 1320 este un cip ceva mai vechi din familia Snapdragon 400: MSM 8930AB. Produsul Qualcomm oferă două nuclee Krait 300 care funcţionează la frecvenţa de 1,7 GHz şi un procesor grafic Adreno 305, soluţia fiind cunoscută deoarece a fost implementată şi pe produse precum Samsung Galaxy S4 Mini, Samsung Galaxy Mega 6.3 sau HTC Desire 601.

Deoarece testele standard Android sau iOS nu au şi versiuni Windows Phone 8, trebuie să ne mulţumim momentan doar cu un AnTuTu neactualizat de un an şi jumătate (unde terminalul a obţinut 15350 puncte) şi GFXBench. Nivelul performanţelor ar trebui să fie cunoscut de la implementările Android similare, MSM8930AB oferind un CPU rapid şi un GPU mulţumitor.

Specificaţii

  • Ecran: 6”, 1280 x 720 pixeli, IPS, ClearBlack
  • Sistem de operare: Windows Phone 8
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 400 (MSM 8930AB)
  • Procesor: Krait 300, 1,7 GHz, dual-core
  • Procesor grafic: Adreno 305
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 8 GB (5,2 Gb liberi)
  • Card: MicroSD, până la 64 GB
  • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 5 MP, F/2.4
  • Filmare video: 1080p
  • Cameră foto frontală: VGA
  • Baterie: 3400 mAh
  • Dimensiuni: 164.2 x 85.9 x 9.8 milimetri
  • Greutate: 220 grame
  • Altele: MicroSIM

Autonomia a fost o surpriză plăcută deoarece Nokia Lumia 1320 poate supravieţui fără prea mari probleme timp de două zile datorită bateriei generoase cu o capacitate de 3400 mAh. În condiţiile utilizării conexiunilor Wi-Fi şi 3G timp de câte 8 ore zilnic, a unui regim mediu de utilizare şi a activării serviciilor push pentru Facebook, Twitter şi două conturi de mail, Lumia 1320 a atins graniţa celor 48 de ore şi va oferi şi mai mult dacă veţi menaja conexiunile de date sau veţi renunţa la facilitatea Glance.

Software şi telefonie

Deoarece posibilităţile de particularizare a sistemului de operare Windows Phone 8 sunt extrem de reduse iar  terminalele seamănă ca două picături de apă, partea software nu ascunde nici o surpriză. Lumia 1320 este însă unul dintre primele modele bazate pe actualizarea GDR3, şi măcar acestea merită să fie menţionate.

După cum se remarcă, Lumia 1320 este un terminal cu ecran mare care beneficiază de noua spaţiere generoasă cu trei coloane a interfeţei principale, ceea ce permite înghesuirea unui număr mult mai mare de aplicaţii şi eliminarea eventualelor derulări în jos. Cea de-a doua schimbare importantă de interfaţă este Task Manager-ul îmbunătăţit, care permite acum închiderea directă a aplicaţiilor cu ajutorul unui buton.

O facilitate nouă apărută este Driving Mode, care permite asocierea cu un echipament Bluetooth şi setarea automată a unui profil de utilizare în care se poate ajusta modul în care vor fi tratate apelurile telefonice, mesajele sau redarea media. Windows Phone 8 GDR3 mai aduce în plus posibilitatea blocării rotirii automate a ecranului (însă fără o scurtătură rapidă pentru control), tonuri de apel particularizare pentru telefon sau mesagerie la nivelul fiecărui contact din agendă, tonuri de apel particularizate pentru mesageria instantanee şi partajarea conexiunii Internet prin intermediul conexiunii Bluetooth.

Suplimentar, Nokia oferă o aplicaţie pentru streaming-ul ecranului telefonului în orice browser HTML numită Beamer (care este cam lentă, dar măcar este simplu de setat) şi App Folder, care sunt de fapt doar nişte Live Tiles în care se pot plasa scurtăturile aplicaţiilor preferate. În plus, compania a îmbunătăţit ecranul de stand-by Glance cu mai multe culori pentru Night Mode şi o zonă pentru afişarea notificărilor.

Chiar dacă este vorba de un telefon ceva mai accesibil, Nokia nu a făcut prea multe compromisuri atunci când vine vorba de calitatea modulului de telefonie. Sunetul în căşti are un volum bun şi o fidelitate ridicată, în timp ce microfonul oferă o fidelitate excelentă. Lumia 1320 foloseşte însă un singur microfon, deci nu oferă noise cancelation şi ar putea crea astfel probleme într-un mediu sonor zgomotos. Micul difuzor extern are un sunet de bună calitate şi suficient de puternic, însă trebuie să aveţi grijă pentru că acesta poate fi uşor acoperit dacă lăsăm terminalul cu faţa în sus.

Camera foto, redare media, GPS

Pentru captura video, utilizatorul are la dispoziţie fie banala aplicaţie Windows Phone, fie puternicul produs Nokia Camera, care a debutat în vara anului trecut şi a comasat fostele aplicaţii Smart Camera şi Pro Camera. Deoarece am descris pe larg facilităţile acestui produs software în cadrul prezentării terminalului Lumia 1020, vor face doar o scurtă recapitulare şi vom menţiona că Nokia Camera oferă opţiunea de focalizare manuală, alegerea sensibilităţii ISO, reglarea manuală a timpului de expunere, bracketing cu compensare de expunere între -2 şi +2 EV şi toate efectele speciale din Smart Camera: Best Shot, Motion Focus, Smart Remove sau Action Shot.

Camera foto din Lumia 1320 este un produs care nu se face remarcat prin nici o caracteristică specială, acesta oferind un senzor cu rezoluţie de 5 MP şi un obiectiv cu deschidere F/2.4. Imaginile capturare au un nivel de detalii suficient de ridicat pentru un senzor de numai 5 MP, culori naturale şi un white balance în general corect, însă sunt penalizate de nivelul cam mare de zgomot, procesarea cam dură care distruge detaliile fine, contrastul insuficient şi tendinţa de subexpunere. Captura nocturnă nu impresionează cu nimic dincolo de nivelul bun al luminozităţii, zgomotul de fond, procesarea şi lipsa stabilizării făcând ca pozele să fie neclare. Camera frontală oferă un senzor modest VGA, singurul ei merit fiind faptul că există.

Captura video se prezintă ceva mai bine, fluxul video Full HD având un bitrate consistent de 20 Mbps care permite stocarea unei cantităţi bune de detalii şi o stabilitate excelentă a numărului de cadre pe secundă. Sunetul monofonic este însă neimpresionant, acesta fiind cam încet şi cam difuz.

Sample captura video 1080p (ZIP, 97,1 MP)

Music + Videos este un hub major al sistemului de operare şi centralizatorul conţinutului multimedia. Prima porţiune din panorama Hub-ului este un pivot care oferă acces la redarea audio, video, podcasturi şi radio FM. În cadrul secţiunii Music, fişierele audio vor fi sortate după autor, album sau gen. Interfaţa de redare efectivă este simplă, în afara informaţiilor vizuale din taguri şi Cover Art mai fiind oferite doar butoanele de Play/Pause, Back, Forward, Like, Shuffle, Repeat şi cel pentru crearea listelor de redare. Atât în aria de notificare, cât şi în Lock Screen sunt oferite butoane pentru controlul redării. Aplicaţia este suplimentată de opţiunile de procesare audio Nokia, care oferă un egalizator cu şapte benzi, procesare Dolby Headphone şi normalizare în timp real a nivelului sonor.

Calitatea redării audio este bună, fără a ridica însă pretenţii la vreun loc fruntaş în clasamentului telefoanelor cu redarea audio remarcabilă. Amplificatorul audio din Lumia 1320 oferă un sunet echilibrat şi plăcut caracterizat de un bas bine definit şi înalte bine evidenţiate, însă distorsiunile sunt sesizabile iar volumul nu este prea puternic.

Redarea video este limitată de suportul sărac al codec-urilor compatibile, ceea ce va necesita recomprimarea filmelor cu sunet AC3 sau DTS şi a celor cu subtitrări. Ecranul IPS cu culori bune şi difuzorul cu o volum şi claritate ridicate vor oferi însă o experienţă foarte bună, dimensiunea mare a ecranului făcând din Lumia 1320 o opţiune atractivă pentru amatorii de filme.

Modulul GPS oferă o prestaţie foarte bună, acesta având un timp de sincronizare asistat redus şi o precizie bună care rămâne satisfăcătoare chiar şi în mediile urbane aglomerate. La fel ca alte telefoane Lumia din gama inferioară, şi modelul acesta oferă acces doar la aplicaţia HERE Drive, care limitează navigaţia cu ghidare vocală doar la teritoriul ţării de provenienţă a cartelei SIM. Dincolo de acest detaliu, HERE Drive oferă aceleaşi servicii ca versiunea mai mare HERE Drive+, adică hărţi suficient de bune pentru România şi funcţionare integral offline cu hărţi, navigaţie şi ghidare.

Aplicaţia HERE Drive este însoţită de cunoscuţii parteneri Maps şi Transit. Dacă prima aplicaţie nu mai are nevoie de nici o prezentare, Transit este un ghid pentru transportul în comun care oferă trasee şi pe teritoriul câtorva oraşe din România. Păcat că datele incomplete, pe care le-am semnalat şi anul trecut, nu au fost îmbogăţite şi că acesta au încă lacune care se traduc, de exemplu, prin ignorarea completă a autobuzelor sau troleibuzelor din Bucureşti şi ghidarea exclusivă cu ajutorul metroului sau cu tramvaielor.

Concluzii

Oferit la un preţ de 1400 de lei, Nokia Lumia 1320 este un telefon-gigant pentru cei care doresc un telefon cu ecran de mari dimensiuni dar nu dispun de resurse financiare prea mari. Terminalul oferă un ecran IPS bun, rezoluţia acestuia fiind însă doar mulţumitoare, o platformă hardware suficient de bună, o cameră foto acceptabilă şi o redare media bună. Lumia 1320 este însă foarte mare şi prea greu, la aceste deficienţe adăugându-se o ergonomie nu tocmai grozavă şi mici deficienţe de construcţie.

Părţi pozitive

ecran IPS bun
performanţe software
redare media
autonomie

Părţi negative

mici probleme de construcţie
dimensiuni şi greutate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News