Nokia Lumia 1520, cel mai puternic Windows Phone

Nokia Lumia 1520, cel mai puternic Windows Phone

În lumea sistemului de operare Windows Phone, Nokia Lumia 1520 este smartphone-ul de referinţă, deoarece vine cu cele mai avansate specificaţii tehnice. Este, totodată, primul phablet (telefon-tabletă) cu Windows Phone şi primul phablet din oferta Nokia.

Din start, modelul „intimidează” prin dimensiunile generoase. Ecranul este uriaş, cu o diagonală de 6 inci (15,24 mm), iar telefonul cântăreşte 209 grame. Oricât de mari ai avea mâinile şi oricât de lungi ţi-ar fi degetele, tot te simţi mic atunci când iei prima dată în mână acest phablet. Tocmai de aceea, Lumia 1520 nu este un smartphone potrivit pentru toată lumea. Nokia ştie acest lucru şi pregăteşte o versiune mini, Lumia 1520V, cu ecran mai mic (posibil de 4,3 inci), dar care va păstra în mare parte restul specificaţiilor.

Deşi se ştie că terminalele Lumia sunt foarte rezistente la şocuri, trebuie să fiţi atenţi ca telefonul să nu vă scape din mână. O cădere pe o suprafaţă dură, precum cimentul sau gresia, nu va rămâne fără urme pe carcasă sau ecran, din cauza greutăţii terminalului. 

Lumia 1520

Design

Aşa cum ne-am obişnuit la modelele de vârf Lumia, calitatea construcţiei este aproape ireproşabilă. Carcasa este relizată din policarbonat, un material rezistent la zgârieturi şi şocuri, iar ecranul este acoperit cu sticlă Gorilla 2. Ar fi fost mai binevenită sticla Gorilla Glass 3, mai rezistentă, mai ales că Nokia a introdus această protecţie pe modelul Lumia 1020. 

Carcasa nu poate fi deschisă, astfel că utilizatorul nu are acces la baterie. Cartela, care este nano-SIM, se introduce în slotul acoperit de pe marginea din stânga-sus a terminalului. Lăcaşul se deschide cu ajutorul unui mic ac care vine în cutia telefonului. Lângă slotul cartelei se află cel pentru cardul microSD.

Lumia 1520 pare un monolit. Îmbinarea dintre ecran şi carcasă este atât de bine făcută încât aproape că nu simţi trecerea de la ecran la carcasă atunci când treci degetul. Lumia 1520 are butonul de pornire/oprire aşezat partea dreaptă, în zona mijloc-sus, intre cel de volum şi cel al camerei.

Lumia 1520 - spatele

O problemă o poate reprezinta modeul în care a fost gândit difuzorul, aşezat pe partea din spate, jos. „Grila” acestuia este realizată din mici găuri făcute în carcasă. Utilizatorii de Lumia 920, care are un design similar, ştiu că aceste găuri se umplu uşor cu mizerie, fapt care afectează calitatea sunetului difuzorului. Astfel, trebuie curăţate periodic cu un ac sau cu o sârmă subţire. Găurile de la grila difuzorului de pe Lumia 1520 sunt la fel de mici ca cele de pe Lumia 920. Astfel, cu problema găurilor înfundate va apărea şi la acest model.

O altă problemă o reprezintă faptul că butoanele fizice din lateral (volum, on/off şi cel pentru cameră) ies foarte puţin în relief, iar apăsarea lor este aproape insesizabilă. Mă tem că, în timp, când resortul care le împinge se va uza, nu vor mai prelua comenzile cu uşurinţă deoarece carcasa nu va permite apăsarea lor mai fermă.

În ceea ce priveşte personalizarea, utilizatorii pot alege între patru culori ale carcasei: alb, negru, roşu şi galben.

Ecranul

Este un IPS LCD de foarte bună calitate, care oferă imagini strălucitoare şi vii. Avantajul LCD-ului este că oferă o acurateţe mare a culorilor şi are o durată de viaţă lungă. În plus, tehnologia IPS redă foarte bine imaginile HD şi oferă unghiuri de vizualizare mai largi. Ecranele LCD au însă o problemă: nu pot afişa „negrul cel mai negru”, din cauza panoului din spate care iluminează tot timpul pixelii. Lumia 1520 dispune, însă, de tehnologia proprietară ClearBack de la Nokia care face culoare neagră „cu adevărat neagră”, astfel că această problemă este eliminată.

Ecranul are o rezoluţie de 1.080×1.920 pixeli şi o densitate de 367 ppi. Lumia 1520 are aceeaşi rezoluţia ca Galaxy Note 3, însă o densitate a pixelilor mai mică, deoarece ecranul de pe modelul concurent de la Samsung este de 5,7 inci.

Trebuie precizat şi faptul că ecranul este atât de sensibil încât poate fi folosit şi cu mănuşi. La propriu.

Lumia 1520 are ecran IPS

Camera

Camera principală, de 20 megapixeli este una dintre cele mai puternice existente pe piaţă. Dispune de stabilizare optică a imaginii şi de dual-LED Flash. Camera permite înregistrarea de conţinut video Full HD (1080p@30fps) şi dipune de stabilizare video. Camera secundară, de 1,2 megapixeli, pentru apeluri video (şi „selfieuri”), permite înregistrarea de conţinut video la calitate HD Ready (720p@30fps).

Pe terminal vine preinstalată aplicaţia Nokia Camera, care poate fi utilizată în mod automat, dar şi în mod manual. Pentru cei care doresc să realizeze imagini deosebite, modul manual oferă comenzi pentru expunere, timp de expunere, ISO, nivel de alb şi focalizare. De asemenea, este disponibilă secvenţa inteligentă, care realizează rapid o serie de fotografii care pot fi combinate în moduri diferite. Poate fi accentuată mişcarea, eliminate obiectele în mişcare sau arătată acţiunea utilizând un efect stroboscopic. De asemenea, pot fi schimbate feţele în fotografiile de grup, astfel încât toată lumea să apară cu ochii deschişi.

Mai mult, prin Nokia Camera sunt stocate versiunile originale ale fotografiilor, astfel încât poate fi folosit zoomul, reîncadrate şi editate fotografiile la mult timp după ce acestea au fost realizate. În concluzie aici, combinaţia hardware/software pe partea de cameră este extraordinară la acest model.

Am făcut câteva poze comparative: Lumia 1520 vs. Lumia 920, ambele cu setările implicite ale camerei. Lumia 1520 oferă o fidelitate mai mare a culorilor. 920 (8 MP) este deja un model vechi, însă comparaţia ne ajută să vedem cum au evoluat camerele de pe dispozitivele Lumia. 

Focus pe obiect (lumină naturală) - Lumia 1520

Focus pe obiect (lumină naturală) - Lumia 920

Jucărie (lumina naturală) – Lumia 1520

Jucărie (lumină naturală) - Lumia 920

Jucărie (lumina artificială, neon galben) - Lumia 1520

Jucărie (lumina artificială, neon galben) - Lumia 920

Sistemul de operare

Windows Phone 8 este un sistem de operare stabil şi fluid. Şansele ca telefonul să îngheţe sau să dea erori neaşteptate sunt destul de mici. Platforma dezvoltată de Microsoft este simplu de utilizat şi setat. Poţi face sistemul să arate cum vrei şi să facă ce vrei în mai puţin de zece minute. Opţiunile sunt destul de clare.

Telefonul testat a funcţionat fără cusur. Nu a dat erori, viteza de navigare pe internet a fost excelentă, atât în reţeaua mobilă cât şi în Wi-Fi, la fel şi timpii de răspuns ai sistemului de operare. Asta pentru că Lumia 1520 are procesor quad-core Snapdragon 800 de 2,2 GHz şi 2 GB memorie RAM.

La fel ca şi celelalte modele Lumia, 1520 are un semnal excelent, atât în reţea, cât şi în Wi-Fi, chiar şi în zonele în care alte smartphone-uri au probleme. Vorbesc aici de subsoluri, metrou, munte ş.a.

Telefonul vine cu actualizarea Lumia Black preinstalată. Aceasta aduce funcţia Glance Screen 2.0, prin care elefonul va afişa pe ecranul glance mai multe informaţii (mesaje, e-mail, calendar), pe lângă ceas, precum şi aplicaţiile: Nokia Refocus (le permite utilizatorilor să realizeze mai întâi fotografia şi să aleagă mai târziu obiectul pe care doresc să îl focalizeze), App Folder (permite crearea de directoare cu scurtături de aplicaţii pe ecranul principal) şi Nokia Storyteller (o aplicaţie dezvoltată de Nokia care introduce o nouă modalitate de a organiza şi reda imaginile şi conţinutul video ca o poveste pe o hartă).

De asemenea, Black dispune de noi algoritmi pentru cameră. Potrivit Nokia, actualizarea va îmbunătăţi calitatea imaginilor realizate cu terminalele Nokia Lumia.

Am sesizat că după actualizare a fost rezolvată şi problema supraîncălzirii telefoanelor Nokia atunci când rulau jocuri sau alte aplicaţii care necesitau putere de procesare mare.

Un minus pentru Windows Phone 8 este acela că nu dispune de optimizare completă pentru ecrane mari. De exemplu, lipseşte suportul pentru stylus. De asemenea, este enervant faptul că nu poate fi setat ca implicit alt browser în afară de Internet Explorer. Astfel, link-urile apăsate în orice aplicaţie se vor deschide automat în IE. 

Bateria

În regim de utilizare normală (e-mail, navigare pe internet, puţin YouTube, câteva poze, muzică) bateria ţine fără probleme o zi, în ciuda ecranului mare şi a procesorului puternic. Dacă telefonul este setat în aşa fel încât să consume mai puţină energie (luminozitatea ecranului redusă, oprite sarcinile din fundal şi stopate animaţiile), autonomia sare peste o zi fără probleme. 

Aplicaţii recomandate

SkyDrive. Este un serviciu de sincronizare de fişiere între diferite platforme. Versiunea pentru WP este foarte adânc integrată în sistemul de operare. SkyDrive poate fi folosit pentru stocarea de imagini, e-book-uri, documente, mici programe, muzică şi înregistrări video. Un program similar disponibil pentru Windows Phone este Box.

UC Browser. Este unul din cele mai populare şi complete browsere disponibile pentru Windows Phone. Este rapid, ofera mod de navigare incognito, un download manager si vizualizare full screen a paginilor.

Evernote. Este cel mai popular serviciu de notiţe din lume.

Wikipedia (by Rudy Huyn). Este cea mai populară şi mai bogată în funcţii aplicaţie de Wikipedia existentă în Windows Phone Store.

SoundHound. Aplicaţie de identificare de muzică. Este disponibilă şi aplicaţia concurentă Shazam.

Conectivity Shortcuts. Windows Phone nu dispune de un centru de notificări. Este dificil să mergi mereu la setari pentru a porni conexiunile Wi-Fi sau Bluetooth. Această aplicaţie ofera acces la ele în doi paşi, direct de pe ecranul principal.

Lomogram. Aplicaţie cu filtre foarte bune pentru imagini, precum cele din Instagram.

Photosynth. Aplicaţie pentru panorame 3D.

Nokia HERE. Este unul din cele mai bune servicii de navigaţie existente.

Weather View. O aplicaţie gratuită pentru vreme. Găseşte chiar şi satele din România fără probleme, iar interfaţa este atractivă.

Papyrus. O aplicaţie pentru scrisul de mână.

Flickr Central. Un client foarte apreciat pentru serviciul de stocare şi partajare foto Flickr.

CamCard. Permite fotografierea oricărei cărţi de vizită şi stocarea datelor în cloud, dar şi în telefon, la contacte. Este dezvoltată de aceeaşi echipă care a realizat aplicaţia populară de scanare de documente CamScanner.

Cal. Este una din cele mai simplu de utilizat şi „arătoase” aplicaţii de calendar disponibile pentru Windows Phone 8.

MoliPlayer pro. Pentru a rula orice format video pe terminalele Windows Phone, fără a fi nevoiţi să convertiţi înainte în mp4.

Specificaţii tehnice Lumia 1520

Sistem de operare: Windows Phone 8 Black

Procesor: quad-core Snapdragon 800 de 2,2 GHz

Ecran: Full HD, diagonală de 6 inci, rezoluţie 1.080×1.920 pixeli, densitate a pixelilor 367 ppi

RAM: 2 GB

Cameră: 20 MP, cu tehnologie PureView, stabilizare optică a imaginii, plus frontală de 1,2 MP

Capacitate de stocare internă: 32 GB (plus slot pentru card microSD)

Baterie: 3.400 mAh

Fără doar şi poate, Lumia 1520 este cel mai puternic Windows Phone.

Părţi pozitive

Procesorul Snapdragon 800, cel mai bun existent în acest moment pe piaţă
Are una din cele mai bune camere din piaţă
Ecranul IPS LCD HD este de foarte bună calitate
Nokia are o ofertă exclusivă de aplicaţii excelente
Slot pentru card de memorie, deşi include capacitate de stocare internă de 32 GB

Părţi negative

Greutate de 208 grame. Galaxy Note 3, rivalul Android de la Samsung, cântăreşte 168 de grame

Urmărește Go4IT.ro pe Google News