Nokia N81 sau cât de mult iubeşte Nokia multimedia

02.09.2007
Nokia N81 sau cât de mult iubeşte Nokia multimedia
Conectivitate şi software

Conectivitate, transfer de date

N81 nu face rabat nici la capitolul facilităţi de conectare, fie la Internet, fie la alte dispozitive portabile. La loc de frunte se situează suportul 3G (384 kbps), alături de care regăsim posibilităţi de conectare prin Wi-Fi 802.11b/g cu UPnP şi Bluetooth 2.0 cu profil A2DP. Lipseşte portul infraroşu, însă nu se poate spune că este un minus, rolul acestui tip de conectare va fi luat complet în curând de Bluetooth.

Nokia N81

Symbian la pupitru

Ca toate telefoanele inteligente marca Nokia, şi N81 este motorizat de sistemul de operare Symbian, versiunea 9.2 cu interfaţa Series 60 v3.1, în acest caz. Sunt prezente toate aplicaţiile care au făcut celebru acest sistem de operare de la excelentul player multimedia (ce poate reda MP3, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, M4A), la clientul de e-mail (care recunoaşte următoarele tipuri de conexiuni: Push Email, SMTP, IMAP4 şi POP3). Trebuie amintită şi aplicaţia FM Visual Radio cu a sa extrem de utilă facilitate Station Directory prin intermediul căreia în mai puţin de un minut, cu ajutorul conexiunii la Internet, pot fi memorate posturile FM din zona respectivă de emisie.

Nokia N81

După problemele lui N95, sperăm că Nokia a avut grija ca bateria Li-Ion de 1050 mAh să îşi facă datoria măcar două zile înainte să o punem la încărcat. Producătorul promite până la 17 zile în stand-by şi 4 ore de convorbiri.

Cuvantul cheie: multimedia

Nokia a anunţat astăzi la Londra, în cadrul conferinţei Go Play, o serie de 5 telefoane mobile. Printre acestea şi modelul Nokia N81, telefon cu evidente înclinaţii multimedia, a cărui disponibilitate este prognozată pentru trimestrul 4 al acestui an.

Design

Nokia N81 este caracterizat de un desing simplu şi elegant, lipsit de exerciţii de imaginaţie inutile. Principalul material de construcţie este metalul acoperit de vopsea neagră, încadrat de margini subţiri vopsite în gri. Controller-ul este clasic pentru un dispozitiv Nokia, fiind alcătuit dintr-un inel cu 4 direcţii, în centrul căruia regăsim butonul de acceptare a comenzilor. Controller-ul este încadrat la stânga şi la dreapta de cele 4 butoane care permit controlul player-ului multimedia: înainte, înapoi, stop, play/pauză.

Ideal ar fi fost ca aceste butoane să se bucure de altă funcţionalitate în afara player-ului, însă, din păcate, nu este aşa. Ca dimensiuni, 102 x 50 x 17,9 mm, avem de face cu un telefon obişnuit. Greutatea este singura caracteristică ce iese puţin din tiparele unui smartphone: 140 g.

Nokia N81

Multimedia pentru toţi

Nu există niciun dubiu, capitolul multimedia este foarte important pentru Nokia, dovadă stau numeroasele modele noi, inclusiv acest N81 care oferă facilităţi speciale în acest sens. Butoanele amintite, puternicele difuzoare stereo, conectorul pentru căşti de 3,5 mm, capacitatea de stocare de 8GB memorie flash (există şi un model doar cu slot microSD ce vine standard cu un pachet de 2 GB) şi facilitarea accesului la Nokia Music Store sunt doar câteva dintre elementele de care adepţii conţinutului multimedia la purtător se vor bucura. Alături de acestea avem suportul pentru noua consolă de jocuri Nokia, Ovi.

Nokia N81

Urmărește Go4IT.ro pe Google News