Nokia N95, totul despre Nokia N95

11.07.2007
Nokia N95, totul despre Nokia N95
Multimedia la extrem

Nefiind un telefon adresat segmentului business, Nokia N95 se orientează spre tineri, atrăgându-i cu multitudinea funcţiilor sale multimedia.

Camera foto

Cameră foto 5 Mpx Un telefon cu o cameră foto de 5 Mpx nu întâlnim chiar în fiecare zi. Astfel, Nokia N95 este unul dintre primele telefoane ce ar putea înlocui cu brio o cameră compactă. Din păcate nu este echipat şi cu zoom optic precum modelul înfrăţit, Nokia N93i, dar sistemul optic Carl Zeiss Tessar asigură realizarea unor fotografii cu adevărat de calitate. Cel puţin pentru un telefon mobil, deoarece cârcotaşii vor observa zgomotul din imagini, aberaţiile cromatice şi o oarecare deficienţă în captarea detaliilor. Însă, în urma formatării pozelor de 5 Mpx, rezultatele obţinute se pot compara cu cele ale unor camere compacte şi pot fi chiar trecute pe hârtie.

Intercontinental
Piata decembrie 1989 Teatrul National Bucuresti
Caldura mare Un Bucuresti plin de flori

Nokia N95 suportă şi modul video, ce asigură filmarea în format MPEG-4, rezoluţie VGA (640 x 480 px) şi 30 fps. Calitatea filmului obţinut este una decentă, însă cu siguranţă e departe de cea a unui DVD de exemplu.

Muzică şi film

Încă de la vederea slide-ului superior al telefonului, ce acoperă butoanele pentru controlul player-ului audio/video, mă aşteptam ca Nokia N95 să impresioneze la acest capitol. Şi într-adevăr o face, cu un sistem complex, ce permite organizarea melodiilor în playlist-uri după diverse criterii şi suportă egalizator software de sunet.

Selecţia pieselor audio Egalizator audio

Pe partea video, ecranul mare al telefonului permite vizualizarea bună a clipurilor, mai ales în modul full screen. Aplicaţia Video Center este cea care organizează filmele pe Nokia N95. Pe lângă secvenţele video stocate în memorie, aici pot fi accesate şi clip-uri de pe Youtube, pentru aceasta fiind însă necesară o conexiune la Internet rapidă.

Video player pe Nokia N95

Radio

Radio-ul Visual FM digital nu lipseşte nici el la apel, dar cere conectarea headset-ului prezent în pachetul Nokia N95, ce funcţionează pe post de antenă, în jack-ul de 3.5 mm existent în lateralul telefonului. Headset-ul este compus din telecomandă şi căşti, acestea din urmă fiind de calitate medie: impresionează prin volum puternic şi sunete clare, dar suferă la capitolul bass. Telefonul este echipat şi cu boxe stereo, pentru cei ce doresc să asculte muzica „tare”.

Telecomanda
Telecomanda
GPS pe telefon?

Dispozitivele GPS şi telefoanele mobile îşi încrucişează căile destul de rar, însă Nokia N95 este un exemplu al simbiozei lor, el fiind echipat cu un receptor GPS intern.

Funcţiile GPS sunt desigur extrem de practice. Nokia N95 permite conectarea la GPS, care însă durează foarte mult (3-5 minute) şi este posibilă doar sub cerul liber, ţinând telefonul deschis şi înclinat la un unghi de 45 de grade faţă de sol. Însă, într-o maşină în mişcare sau în interiorul unei locuinţe nu am reuşit să realizez legătura GPS oricât aş fi încercat, aceasta deoarece Nokia N95 este echipat cu mai vechiul receptor GPS Sirf Star ii.

Nokia N95

Odată conectat, sistemul GPS ne arată câteva date de bază, precum latitudinea, longitudinea şi altitudinea la care ne aflăm. Pentru utilizarea funcţiilor mai complexe, trebuie pornită aplicaţia „Maps” (Hărţi), dar surpriză: Nokia N95 nu are hărţi preinstalate, fiind necesară o conexiune la Internet pentru a le descărca…

Aplicaţia Maps Servicii GPS
La plimbare Deasupra Bucureştiului

Când în sfârşit avem şi hărţile pe telefon, vom constata că navigarea este greoaie, telefonul muncind din greu să facă faţă comezilor, uneori chiar blocându-se, singura soluţie fiind restartarea sa. Dacă trecem cu vederea aceste neajunsuri, serviciul GPS şi hărţile oferite de Nokia N95 sunt chiar folositoare, deşi nu foarte precise sau corecte, cel puţin pentru România. Navigaţia GPS standard, precum găsirea unui traseu din A în B, sunt gratuite, însă telefonul va alege drumul cel mai scurt şi nu neapărat cel mai bun. Pentru servicii de navigare complexe, precum ghidul vocal, va trebui să umbli la portofel. Şi deşi tarifele nu sunt deloc mari (un pachet pe 3 ani – 70 euro), de ce să plăteşti pentru servicii ce pot fi obţinute gratis din alte părţi

Nokia N95 – de ce DA, de ce NU?

Nokia N95Pentru un preţ ce variază între 1800 şi 2300 RON, vă puteţi achiziţiona un Nokia N95, un telefon destinat aplicaţiilor multimedia şi îndesat cu aplicaţii şi funcţii care de care mai complexe. Din păcate, acestea storc telefonul de energie extrem de rapid, în cazul unei utilizări frecvente bateria trebuind reîncărcată cel puţin zilnic.

Personal, consider telefonul o bijuterie, punctele sale negative fiind depăşite de calităţi. Rămâne însă la latitudinea fiecăruia dacă doreşte să îşi achiziţioneze un astfel de dispozitiv…

Plusuri:

[+] cameră foto 5Mpx cu sistem optic Carl Zeiss Tessar
[+] receptor GPS integrat
[+] ecran mare de 2,6”, 16 M culori (rezoluţie doar QVGA însă)
[+] conectivitate de excepţie: 3G, Bluetooth, USB, Wi-fi
[+] dimensiuni decente şi design clasic şi atrăgător
[+] multitudine de funcţii şi programe
[+] ideal pentru ascultat muzică şi vizionat clipuri
[+] headset cu telecomandă
[+] foloseşte sistem de operare Symbian S60 3rd generation
[+] suportă tastatură QWERTY prin Bluetooth

Minusuri:

[-] baterie mult prea mică
[-] construcţie cam fragilă, în principal a slide-ului care nu este rigid nici măcar când telefonul este nou
[-] funcţiile GPS avansate se plătesc şi calitatea senzorului şi ale indicaţiilor GPS nu este foarte precisă
[-] telefonul se blochează uneori din senin şi necesită restartare [-] preţul este cam piperat

Preţ

În România N95 este disponibil prin intermediul distribuitorilor autorizaţi Nokia la un preţ estimativ de 550 EURO, sumă care nu ia în calcul taxele şi subvenţiile aplicate prodului.

Nokia N95, o primă impresie

Nokia N95, perla coroanei finladeze, a ajuns şi în redacţia go4it!. Un telefon anunţat cu surle şi trâmbiţe în toamna trecută, Nokia N95 îşi aşteaptă clienţii cu o multitudine de funcţii şi opţiuni, care de care mai evoluate şi mai folositoare, cum ar fi camera digitală de 5 Mpx, player-ul audio-video avansat, conectivitate Bluetooth si Wi-fi 802.11b/g precum şi un receiver GPS integrat.

Nokia N95

Prima impresie

Nokia N95 te întâmpină cu un design clasic şi atrăgător. Cu un costum argintiu şi dimensiuni medii, dar cu un ecran gigantic pentru un telefon, de 2,6” (o rezoluţie superioară celei de 320 x 240 px ar fi fost de apreciat), N95 pare un dispozitiv multimedia şi mai puţin un telefon mobil. Slide-ul bidirecţional accentuează acest aspect, având în partea superioară controalele pentru player-ul audio/video, iar în partea de jos tastele clasice ale unui telefon mobil. Acestea din urmă, deşi puţin cam mici, sunt foarte plăcute la atingere şi permit o introducere a datelor destul de facilă. Cât despre slide, acesta pare încă de la început extrem de fragil, la modelul testat el având puţin joc.

Symbian, conectivitate, Internet!

Sistemul de operare Symbian S60 3rd generation este motorul telefonului Nokia N95. El permite instalarea de aplicaţii nenumărate, dintre cele preinstalate putând enumera pachetul Quick Office, Adobe Reader, managerul de arhive zip sau cititorul de coduri de bare. Conectarea telefonului la computer se face cu ajutorul cablului miniUSB sau prin Bluetooth, pentru organizarea facilă a informaţiilor fiind indicată folosirea software-ului Nokia PC Suite ce vine pe CD, în pachetul Nokia N95.

Aplicaţii Symbian Conectivitate

Tehnologia Wi-fi permite conectarea telefonului la Internet prin apăsarea doar a câtorva butoane. Browserul folosit este unul avansat, ce interpreatează bine chiar şi site-urile complexe, suportă funcţii avansate, precum cea de zoom sau cea de căutare în pagină şi are funcţie de abonare rapidă la feed-urile RSS. Încărcarea unor site-uri mari însă va umple foarte rapid memoria telefonului, iar noi ne vom lovi de enervantul mesaj ce ne cere să închidem din pagini/alicaţii pentru a putea continua navigarea. Telefonul utilizează şi un motor de căutare integrat, Yahoo Search.

go4it! pe Nokia N95 Motor de cautare Yahoo

Mailurile vor sosi pe Nokia N95 oriunde v-aţi afla în ţară, atât timp cât aveţi acoperire 3G, ce asigură un transfer de date ultra-rapid, de până la 3,6 megabits pe secundă. În plus, Nokia N95 permite conectarea la serviciile de Instant Messaging, gen MSN sau Yahoo Messenger şi suportă video conferinţe, folosind pentru aceasta camera video situată în partea de sus a ecranului.

Mailurile pe Nokia N95 camera video pentru teleconferinţe