Nokia pregăteşte un nou telefon cu zoom optic

Nokia pregăteşte un nou telefon cu zoom optic

Conform unor zvonuri credibile, gruparea finlandeză are de gând să lanseze în 2012 un nou telefon cu zoom optic, la cinci ani după „experimentul” nu tocmai reuşit numit Nokia N93i. La acea vreme, N93i compromitea calitatea imaginii în favoarea zoom-ului optic de 3x, în vreme ce mecanica, platforma hardware cu două procesoare şi cele două display-uri epuizau bateria în doar o zi.

Viitorul smartphone cu dotări şi funcţii de fotografiere avansate promite să nu repete greşelile predecesorului şi, drept urmare, ne va oferi un hardware echilibrat, fără exces de zel: procesor la 1 GHz, 512 MB RAM, ecran capacitiv de 3.5 inch şi 800 x 480 pixeli rezoluţie. Sistemul de operare este Symbian Belle, în prezent ultima iteraţie a platformei Symbian^3 dezvoltate de Nokia. De ce Symbian? Pentru că s-a dovedit a fi singura opţiune viabilă.

N93i

Iniţial, Nokia s-a gândit la Windows Phone ca OS pentru smartphone-ul multimedia, dar această platformă se pare că nu a corespuns cerinţelor finlandezilor legate de implementarea camerei cu zoom optic.

Ca aspect, smartphone-ul urmează liniile lui N8, un alt dispozitiv orientat către amatorii de capturi foto şi video, dar cu lentile fixe.

Zoom-ul optic este un pariu riscant al finlandezilor, dacă ţinem cont că toate încercările de până acum (venite inclusiv din partea altor producători) au eşuat pe pieţele din Europa şi Statele Unite. Piaţa din Asia este singura care gustă astfel de implementări excentrice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News