Nokia va câştiga câte 3 euro pentru fiecare telefon din lume cu 5G vândut

23.08.2018
Nokia va câştiga câte 3 euro pentru fiecare telefon din lume cu 5G vândut

Următorul pas important în dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii este adoptarea standardului 5G. Multe companii telecom au început deja să facă teste folosind această tehnologie, însă va mai dura o perioadă până când acestea vor fi gata de „lansare”. Între timp, companiile care au lucrat la definirea acestui standard anunţă preţurile pentru implementarea tehnologiei în telefoane, iar Nokia se regăteşte printre acestea. Astfel, fiecare vânzare de telefon mobil cu 5G va aduce companiei finlandeze o mică parte din venituri.

Standardul 5G a fost dezvoltat în parteneriat de către companii precum Nokia, Samsung, Huawei, Ericsson şi Qualcomm, iar fiecare companie în parte va cere o taxă pentru licenţa de utilizare a tehnologiei pe care a dezvoltat-o pentru a duce acest proiect la bun sfârşit. Astfel, pentru fiecare smartphone echipat cu 5G vândut, Nokia va încasa câte 3 euro. Având în vedere cât de multe smartphone-uri se vând în acest moment la nivel mondial şi faptul că piaţa de smartphone-uri este în continuă creştere, atunci când majoritatea telefoanelor de pe piaţă vor fi echipate cu 5G, Nokia va avea un flux de venituri foarte mare garantat.

Desigur, Nokia nu este singura companie care anunţă taxa de licenţiere pentru tehnologia 5G. Ericsson va oferi licenţe cu preţuri între 2,5 şi 5 dolari per dispozitiv, în funcţie de preţul acestuia, în timp ce Qualcomm va cere 2,275% din preţul dispozitivelor pentru modele cu 5G single-mode şi 3,25% pentru modele 5G multimode. Totuşi acest procent se calculează la un preţ maxim de 400 de dolari, deci un maximum de 13$ per dispozitiv. Astfel, adunând licenţele necesare pentru implementarea 5G, doar pentru aceste trei companii, fiecare producător va trebui să plătească 21$ pentru fiecare dispozitiv vândut în parte. Huawei nu a anunţat încă preţurile de licenţiere, însă Eric Xu, chariman al companiei, a spus că acestea vor fi conforme cu principiile FRAND (fair, reasonable, non-discriminatory).

Conform informaţiilor disponibile în acest moment, standardul 5G pare să fie ceva mai transparent atunci când vine vorba despre preţurile de licenţiere, iar preţul total al implementării tehnologiei ar putea să fie chiar mai mic decât cel pentru 4G. Nu în ultimul rând, aceste preţuri ar putea fi negociate cu fiecare companie în parte, un gigant precum Apple, Huawei sau Samsung putând să ceară preţuri mai mici per dispozitiv, întrucât vând volume foarte mari de dispozitive.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult