Noul procesor Snapdragon 4 Gen 2 aduce eficiență crescută în zona de buget

27.06.2023
Noul procesor Snapdragon 4 Gen 2 aduce eficiență crescută în zona de buget

Telefoanele din gama de buget vor primi un upgrade de performanță și eficiență energetică semnificativ odată cu debutul Snapdragon 4 Gen 2, cel mai nou procesor pentru platforme mobile de la Qualcomm. Acesta este construit pe un proces de fabricație modern, același pe care este construit și procesorul flagship Snapdragon 8 Gen 2, și aduce capabilități ridicate într-o zonă de preț unde compromisurile sunt la ordinea zilei.

Aportul de performanță nu este mare, dar Snapdragon 4 Gen 2 ar trebui să consume mai puțin curent față de modelul anterior

Snapdragon 4 Gen 2 este un procesor octa-core, echipat cu două nuclee de performanță la 2,2 GHz și șase nuclee eficiente la 2.0 Ghz. Acesta este construit pe procesul de fabricație de 4nm și promite 10% îmbunătățiri de performanță față de Snapdragon 4 Gen 1. Deși nu pare un upgrade atât de mare, procesul de fabricație ar trebui să reducă semnificativ consumul. Generația anterioară era construită pe arhitectură de 8nm.

La capitolul ecrane, nu vedem îmbunătățiri, deci tot ecrane cu rezoluție maximă Full HD+ și 120 Hz vom vedea pe telefoanele de buget, însă am putea primi îmbunătățiri de performanță datorită memoriei mai rapide. Telefoanele ieftine vor putea folosi acum memorie RAM LPDDR5X la 3.200 Hz, dar și stocare UFS 3.1, așa cum vedeam pe flagship-uri în urmă cu doar câțiva ani.

Snapdragon 4 Gen 2 overview

Și la nivelul camerelor ar trebui să primim câteva îmbunătățiri. Senzorii de 108 megapixeli vor ajunge și pe telefoane de buget, iar la rezoluții mici, de 32 megapixeli, procesorul de imagine promite să ofere captură „zero lag”, adică procesare instantă a imaginilor. Asta va asigura posibilitatea de a capta mai multe cadre succesive. Filmările rămân la 1080p la 60 cadre pe secundă maximum, dar există acum și posibilitatea de a adăuga stabilizare electronică în timp real.

Modemul 5G primește de asemenea îmbunătățiri, dar nu majore. Vorbim despre modelul X61 de la Qualcmm, care permite donwload de până la 2.5 Gbps și upload la 900 Mbps.

Primele telefoane care vor folosi Snapdragon 4 Gen 2 vor ajunge pe piață în a doua jumătate a anului. Brand-uri precum Redmi și vivo au confirmat deja adopția acestui nou procesor. Probabil că primele modele vor fi vândute în China, înainte să ajungă și în Europa.

sursa: Qualcomm

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult