Nu vom mai deţine sau cumpăra cartele pre-pay fără buletin (UPDATE)

Nu vom mai deţine sau cumpăra cartele pre-pay fără buletin (UPDATE)

UPDATE: Curtea Constituţională a luat o decizie în privinţa legii care prevede identificarea utilizatorilor de cartele prepay şi puncte de acces WiFi.

Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay a fost declarată neconstituţională în ansamblu. De asemenea, CC a constatat că modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor de cartele pre-pay, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces WiFi, nu prezintă garanţii suficiente pentru asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de posibile abuzuri şi folosirea ilicită a acestor date.


În urma unei şedinţe CSAT s-a luat decizia de-a promova un act normativ prin care cumpărătorii şi deţinătorii unei cartele telefonice preplătite vor trebui să comunice datele din cartea de identitate. Proiectul de lege va modifica OU 111/2011 privind comunicaţiile electronice şi ar trebui să intre în vigoare după ce Parlamentul va adopta actul normativ. Pe scurt, el prevede ca operatorii de cartele telefonice pre-pay să înregistreze datele de identitate ale cumpărătorului. Cei ce deţin o astfel de cartelă pre-pay şi ştim că nu sunt puţini, vor fi obligaţi să ofere datele de identificare operatorului într-un interval de şase luni de la data intrării în vigoare a actului normativ. Dacă nu o fac, serviciile de telefonie mobilă vor fi sistate de operator.

Cartelele pre-pay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul

De această obligaţie nu scapă nici firmele. Ele vor trebui să prezinte documentele de constituire ale societăţii. Operatorii de telefonie mobilă vor avea obligaţia de-a informa pe toţi utilizatorii de cartele pre-pay despre această obligaţie. În cazul persoanelor fizice, acestea vor trebui să furnizeze următoarele date: numărul de telefon, numele şi prenumele, codul numeric personal şi seria şi numărul actului de identitate. În cazul în care cartela de servicii de telefonie mobilă preplătite este pierdută sau furată, abonatul este obligat să anunţe imediat sau în cel mult 24 de ore operatorul. Acesta are obligaţia să sisteze imediat furnizarea de servicii către acea cartelă. În documentul aprobat de Guvern se menţionează faptul că legea va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Aşa cum spuneam, la ora actuala în ţara noastră sunt foarte mulţi utilizatori de cartele pre-pay. Ei vor fi obligaţi într-un fel sau altul să ofere datele personale operatorului într-un interval de şase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Tind să cred că mulţi vor fi nemulţumiţi de această decizie a Guvernului. Ea reprezintă însă o practică normală într-o societate avansată din punct de vedere tehnologic. Foarte multe ilegalităţi sunt comise cu ajutorul cartelelor pre-pay, pe care nimeni nu le poate asocia cu un utilizator sau o societate comercială.

Chiar şi atunci când telefonul este furat, utilizatorul unei astfel de cartele va avea obligaţia să anunţe în 24 de ore operatorul, iar acesta va sista serviciile pentru acel număr. În ziua de azi, nimeni nu se deranjează să anunţe operatorul de pierderea unei cartele pre-pay fără credit. Cei care vin cu diverse teorii conspiraţioniste ar trebui să-şi aducă aminte de zilele telefoniei fixe. Nu puteai avea un post telefonic fără a încheia un contract în care apăreau automat toate datele tale. Dacă aţi urmărit destul de multe filme şi seriale poliţiste, sunteţi familiari cu acele burner phone pe care le folosesc infractorii. Guvernul urmăreşte eradicarea sau cel puţin limitarea fenomenului.

Iniţiativa Guvernului este binevenită, făcând parte din strategia pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Implementarea ei va crea un mic disconfort temporar posesorilor de cartele pre-pay. Dacă aveţi vreun comentariu legat de această iniţiativă, puteţi folosi căsuţa de comentarii de mai jos.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News