OnePlus 10T review: întoarcerea „flagship killer-ului”? VIDEO

03.08.2022

Modelul OnePlus 10 Pro, lansat la începutul acestui an, a venit cu multe caracteristici hardware de top, comparabile cu cele ale altor flagship-uri din piață, însă și cu un preț pe măsură. Fanii brandului nu au avut însă la acel moment disponibil un model de bază, un adevărat „flagship killer” ca pe vremuri, care să ofere performanță de top la un preț mai accesibil.  Odată cu lansarea noului OnePlus 10T, compania chineză speră să rezolve această problemă, încercând cumva să se întoarcă la origini, cu un preț scăzut și performanță chiar mai înaltă decât a flagship-ului său din primăvară.

De la distanță, OnePlus 10T este foarte similar cu 10 Pro în materie de design

În termeni de design OnePlus 10T pare să fie doar puțin diferit față de 10 Pro. Vorbim despre un telefon cam la fel de mare, cu ecran de 6,7” care renunță la marginile curbate în favoarea unui ecran plat. Nu pot decât să laud această decizie, întrucât experiența de vizionare pe un ecran fără margini curbate este net superioară. Apoi, pe partea din spate, modulul de camere este similar în design, însă diferit în execuție. În timp ce modelul 10 Pro avea insula de camere separat instalată pe capacul din sticlă, cea de pe 10T face parte din restul capacului, sticla fiind curbată pentru a îmbina totul într-un mod armonios. O diferență ar fi că pe acest model OnePlus a folosit  Gorilla Glass 5, și nu varianta mai nouă Victus, folosită pe 10 Pro.

OnePlus 10T front handheld

De la depărtare însă, este greu să îți dai seama dacă telefonul de față este noul 10T sau 10 Pro. Totuși, cei care se uită mai atent le vor putea deosebi imediat. În primul rând, noul 10T în versiunea de culoare verde are un capac de sticlă lucios, nu mat. Asta înseamnă, desigur, și că este un magnet de amprente. Apoi, modulul de cameră nu are marcajele Hasselblad, asta pentru că modelul OnePlus 10T nu este inclus în acest parteneriat între companii. În ultimul rând, probabil cea mai mare, și pentru unii cea mai importantă diferență, este lipsa slider-ului pentru profiluri audio, un element definitoriu pentru flagship-urile OnePlus.

Totuși, compania încearcă să justifice lipsa acestuia prin câteva noutăți la nivel de performanță: încărcare rapidă la 150W, antene 5G și Wi-Fi mai puternice și un procesor Snapdragon 8+ Gen 1 cu un sistem de răcire nou și semnificativ mai performant decât în trecut. În consecință, în cutia telefonului este astfel inclus un adaptor de priză de 150W, alături de un cablu USB-C la ambele capete. Este curioasă însă lipsa unei huse de silicon, așa cum ne-am obișnuit de pe alte modele ale companiei. Măcar folia de plastic de pe ecran nu a fost eliminată.

Ecranul nu este la fel de performant precum pe modelul Pro

Unul dintre capitolele la care s-a făcut un mic „downgrade” față de OnePlus 10 Pro este ecranul. Modelul 10T vine cu un ecran la fel de mare, dar cu rezoluție Full HD la 120 Hz. Ecranul este tot OLED dar nu de tip LTPO. Astfel, consumul de energie este mai mare, întrucât rata de împrospătare nu variază decât între 120, 90 și 60 Hz, în funcție de aplicația folosită.

Din fericire însă, avem de a face cu un ecran de calitate, cu luminozitate înaltă, timp de răspuns mic și o redare a culorilor foarte bună. Desigur, OnePlus configurează 10T din fabrică pe un profil suprasaturat, dar există opțiunea de a alege un profil natural de culori, care este important în special atunci când realizezi fotografii. Având în vedere că avem totuși de a face cu un ecran foarte bun, faptul că nu afișează rezoluție QHD sau că nu oferă refresh rate variabil nu este un minus atât de mare, mai ales la prețul la care 10T intră pe piață.

OnePlus 10T front

Performanța lui OnePlus 10T este cel mai mare upgrade

Probabil cel mai important upgrade de la OnePlus 10 Pro la 10T este evident atunci când vorbim despre performanță și nu doar performanță brută în teste, ci si susținută. OnePlus 10 Pro putea oferi performanță ridicată, dar pe perioade scurte, întrucât sistemul său de răcire nu era de ajuns pentru a ține în frâu chipset-ul Snapdragon 8 Gen 1. OnePlus 10T vine cu un nou sistem de răcire avansat, iar chipset-ul Snapdragon 8+ Gen 1 promite performanță cu 10% mai mare, dar cu eficiență în consum îmbunătățită cu 30%, conform declarațiilor Qualcomm.

Vestea bună este că aceste afirmații sunt susținute de rezultatele testelor de performanță. OnePlus 10T oferă unele dintre cele mai mari scoruri pe care le-am văzut până acum pe smartphone-uri cu Android, iar, în special în testul de stres din 3DMark, acesta și-a păstrat 88% din performanță după jumătate de oră de testare intensă. Asta înseamnă că în jocuri complexe, chiar dacă telefonul se cam încinge în partea de sus, performanța oferită nu este foarte mult afectată.

OnePlus 10T back

Totuși, este important de menționat că această performanță este valabilă doar în modul „high performance”, care poate fi activat din meniul de setări. Acesta deblochează practic procesorul pentru a-și putea atinge potențialul maxim, performanța „standard” fiind semnificativ mai slabă. Totuși, și consumul de energie crește, deci este indicat să apelați la acest mod doar atunci când aveți nevoie de el.

OnePlus livrează acest model cu 8, 12 sau 16 GB memorie RAM, mai mult decât de ajuns pentru orice tip de utilizator. Pe configurația de top pe care am avut-o la test, OnePlus 10T s-a comportă exemplar. Interfața a fost tot timpul fluidă, în special datorită ecranului la 120 Hz, iar procesorul puternic a asigurat că totul se încarcă aproape instant.

Benchmarks

  • AnTuTu – 1.010.387
  • GeekBench – Single-Core: 1.323 / Multi-Core: 3.846
  • 3DMark Wild Life Extreme – 2.784
  • PCMark – 14.621

Chiar dacă nu oferă o autonomie de top, telefonul se încarcă extrem de repede

Și cu toate optimizările hardware și software, performanța aceasta este în continuare foarte „costisitoare” atunci când vorbim despre consumul de energie. Astfel, în ciuda acumulatorului mare, OnePlus 10T nu este un telefon care să ofere două zile de utilizare la o singură încărcare. Compania pare să fie conștientă de acest lucru și încearcă să compenseze pe alte părți. Mai întâi, OnePlus a implementat ceva numit Battery Health Engine, care promite că va asigura 80% din capacitate după 1600 cicluri de încărcare, adică o utilizare zilnică de 4 ani.

OnePlus 10T SuperVOOC 150W

Apoi, avem sistemul de încărcare SuperVOOC la 150W, care poate alimenta telefonul de la 0 la 100% în mai puțin de 20 de minute.. Încărcarea la putere atât de mare este aproape greu de crezut, însă cu 10 minute în priză, ar trebui să ai cam o zi de utilizare „normală”. Ce nu primim pe OnePlus 10T este încărcare wireless. Având însă în vedere viteza pe cablu, aceasta nici nu este necesară. Un alt avantaj este faptul că încărcătorul din cutie este compatibil și cu USB Power Delivery, putând oferi până la 45W către dispozitive compatibile, precum laptop-uri, tablete sau alte telefoane.

Software-ul lui OnePlus 10T nu este schimbat față de 10 Pro

„Ghinionul” lui OnePlus 10T este momentul lansării, cu doar câteva săptămâni înainte de lansarea Android 13. Astfel, acesta folosește în continuare OxygenOS 12, bazat pe Android 12. Interfața rămâne astfel neschimbată față de cea de pe 10 Pro, cu bune și cu rele. Există în continuare acel „sertar” accesibil din colțul din stânga-sus, unde poți pune widget-uri și poți vedea rapid câteva informații. Din fericire, acesta poate fi oprit. Și în continuare, OnePlus pune acolo o reclamă la Spotify.

Software-ul telefonului rămâne destul de curat în rest. În afară de Netflix, aplicațiile Google și cele OnePlus, modelul OnePlus 10T este lipsit de bloatware.

OnePlus 10T front

Am apreciat și faptul că OnePlus te pune să alegi la început stilul de navigație preferat, fie cu butoane în partea de jos a ecranului, fie cu gesturi. Multe companii încă obligă utilizatorii să folosească implicit butoanele, în ciuda faptului că gesturile au fost adoptate în urmă cu aproape cinci ani deja.

Am rulat și câteva jocuri pe OnePlus 10T și am testat astfel și iar interfața de gaming, care asigură acces rapid la mai multe moduri de performanță, personalizarea suprafeței touch sau chiar afișarea statisticilor precum framerate-ul, sau sarcina pusă pe CPU sau pe GPU. La fel cum am văzut și pe alte telefoane, de aici poți lansa chiar și aplicații care să plutească peste joc sau poți limita notificările pentru a nu te deranja în timpul jocului. Am fost plăcut impresionat de aceste funcții.

OnePlus 10T oxygenOS 12

Spuneam însă că OnePlus 10T are „ghinion” că se lansează acum pentru că acesta va primi doar 3 actualizări de sistem, una dintre ele fiind la OxygenOS 13, care va veni chiar anul acesta. O lansare cu câteva luni mai târziu i-ar fi asigurat actualizări până la Android 16. Așa, Android 15 va fi ultimul pe care îl va primi. Update-urile de securitate vor veni însă timp de 4 ani. Și mai ciudat este însă faptul că, deși este cel mai nou și mai performant telefon OnePlus, acesta nu va fi primul care va primi update la OxygenOS 13. Tot modelul 10 Pro va avea prioritate.

Componentele secundare completează experiența de utilizare de calitate

OnePlus continuă să ofere unul dintre cele mai bune sisteme de vibrații din zona Android, iar OxygenOS integrează răspuns haptic în multe dintre acțiunile uzuale, precum atunci când folosești gesturile de navigație, sau chiar în aplicația de cameră, atunci când ai indicatorul de înclinare orientat perfect.

Senzorul de amprentă din ecran pare că a primit ceva îmbunătățiri, cel puțin pe partea de software. Acesta recunoaște foarte rapid degetele înrolate, însă dacă ai și deblocarea prin recunoaștere facială pornită, probabil că nu vei mai ajunge să deblochezi ecranul cu amprenta, întrucât procesul este aproape instant.

OnePlus 10T side power button

Difuzoarele stereo nu par să fi primit mari îmbunătățiri față de 10 Pro. În review-ul anterior am criticat acest aspect al telefonului, pentru că în zona premium există telefoane concurente cu performanță mai bună. În zona de preț a lui 10T, deja aceste difuzoare sunt peste medie. Combo-ul dintre difuzorul principal și cel pentru apeluri este eficient și oferă un sunet puternic, însă cu un bas cam anemic și o separare a frecvențelor care nu se compară cu ceea ce vedem pe flagship-uri din piață.

Chiar dacă nu pare pe „hârtie”, camera lui OnePlus 10T este una foarte bine pusă la punct

Dacă este un capitol la care s-au făcut compromisuri destul de mari pe partea hardware, acela este camera foto de pe OnePlus 10T. Pe lângă faptul că acest model nu beneficiază de pe urma tehnologiilor de procesare de imagine de la Hasselblad, acesta primește și două alte camere de performanță scăzută. Vorbim despre un modul ultra-wide de 8 megapixeli, și o cameră macro de numai 2 megapixeli.

OnePlus 10T camera

Adevărul este că, la capitolul cameră principală, nu sunt diferențe foarte mari față de 10 Pro. Avem în continuare un senzor de 50 megapixeli SONY IMX766 cu stabilizare optică, care oferă o plajă dinamică bună pe timp de zi și performanță decentă pe timp de noapte cu mod nocturn. Portretele ies bine pe această cameră și, în general nu vei fi dezamăgit de performanța oferită. Mai ales că procesorul performant asigură timpi foarte scurți pentru captură nocturnă. Mai mult, imaginile sunt deja procesate imediat după ce sunt realizate, fără timpi extra de așteptare în galerie.

Foto zi

Camera ultra-wide este însă limitată în performanță, în special din cauza rezoluției scăzute. Pur și simplu nu poate capta destule detalii, fie că este zi sau noapte. Imaginile sunt foarte… „soft”, iar noaptea se simte imediat lipsa detaliilor și a focalizării. Așa cum ne-am obișnuit pe camere ultra-wide din gama de medie, și aceasta este una cu focalizare fixă. În cele din urmă, camera macro are nevoie de multă lumină și nu poate realiza fotografii decât de la 4 cm distanță, pentru rezultate optime. Probabil că această cameră va fi cel mai rar accesată în utilizarea de zi cu zi.

Foto noapte

Și la capitolul filmare avem un mic „downgrade”, având filmare de maximum 4K la 60 FPS, fără 4K la 120 sau 8K. Stabilizarea electronică avansată funcționează doar în 1080p la 60 FPS, dar și stabilizarea optică standard, disponibilă în rezoluție 4K este destul de bună atât timp cât nu mergi prea repede în timpul filmării.

Chiar dacă pe hârtie, camera de pe OnePlus 10T nu pare să fie cine știe ce, în realitate este o cameră mai mult decât decentă pentru un telefon din categoria sa.

Concluzii

OnePlus 10T este un soi de întoarcere la zilele de glorie ale brandului, când producea în principal dispozitive foarte performante și bine construite, la prețuri mai mici decât flagship-urile momentului. Desigur, 10T nu este tocmai un flagship, tocmai pentru că vine fără un ecran de ultimă generație, fără o cameră de top, fără încărcare wireless și fără un rating IP68.

OnePlus 10T top detail

Ce oferă însă ar putea fi destul de important pentru majoritatea utilizatorilor, care văd aceste caracteristici drept mofturi, prea scumpe pentru a fi justificate. Ecranul este luminos, mare și fluid, camera este decentă în majoritatea scenariilor, iar încărcarea la 150W este cu adevărat impresionantă. Având în vedere că OnePlus 10T este un telefon care pornește de la 699 euro în varianta de bază cu 8 GB RAM și 128 GB stocare, acesta devine un model cu adevărat competitiv în această zonă de preț, ceea ce nu putea fi spus și despre OnePlus 10 Pro în urmă cu câteva luni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult