OnePlus N10 5G review: o nouă eră pentru producătorul chinez

10.12.2020
OnePlus N10 5G review: o nouă eră pentru producătorul chinez

OnePlus s-a transformat în 2020 dintr-o companie de nișă, care vindea telefoane către clienți pasionați, într-o companie pentru mase. Chiar dacă nu are încă o prezență atât de mare pe piața internațională față de alte companii, acest lucru se va schimba cu siguranță în următorii câțiva ani. Motivul? Compania vinde acum și telefoane de buget, care cu siguranță vor atrage mai mulți fani din rândul celor care nu vor întotdeauna cel mai puternic dispozitiv mobil. Un astfel de telefon este și OnePlus Nord N10 5G, un model care face parte din gama Nord, dar nu pare să aibă aproape nimic în comun cu modelele de top.

Inspirat de design-ul OnePlus 8T, dar fără materiale premium

De fapt, are un mic lucru în comun: design-ul general. Se pare că OnePlus a decis să aplice formula de design de pe OnePlus 8T și pe modelul OnePlus N10. Este vorba despre un ecran perforat în colțul stânga-sus și despre o cameră încadrată într-un dreptunghi negru, așa cum am văzut în 2020 pe majoritatea telefoanelor, inclusiv pe cel mai recent model high-end al companiei.

Asemănările se opresc însă aici. În timp ce Modelul 8T a reușit să mă impresioneze prin calitatea construcției, culoarea atent aleasă și materialele premium, OnePlus N10 nu are niciunul dintre aceste elemente. Avem de a face cu un telefon realizat cu un panou din plastic, care vine cu un senzor de amprentă pe spate, dar, care spre diferență de alte modele OnePlus din ultima vreme, oferă și un jack de căști, pe lângă port-ul de încărcare USB-C.

OnePlus N10 5G front center

Și, sincer, nu mi se pare o tragedie atât de mare că nu are spate din sticlă. Oricum sticla este un factor de risc în plus pentru accidente și dacă nu este necesară pentru încărcare wireless, chiar prefer să nu fie acolo. Unde mai pui și faptul că majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri oricum le învelesc în huse de protecție.

Mi se pare însă o omisiune imensă alegerea de a nu include un slider pentru sunet, așa cum au toate modelele OnePlus din gama de top. Și de fapt asta mi-a demonstrat ceva: chiar dacă scrie OnePlus pe acest telefon și chiar dacă rulează OxygenOS (versiunea 10, mai veche, bazată pe Android 10), acesta putea fi oricare alt telefon generic la acest preț. Faptul că este un OnePlus nu pare să îl facă mai special, întrucât compania pare să fi dat la fel de multă atenție acestui model, precum și restul de producători.

Nu primești o husă în pachet, nu primești o folie peste ecran aplicată din fabrică și nici o pereche de căști. Tot ce se regăsește în cutia OnePlus N10 5G sunt un încărcător și un cablu de încărcare. Măcar sunt WarpCharge 30, la fel ca pe modelele OnePlus 8, care încarcă telefonul destul de repede.

Ecranul lui OnePlus N10 5G este mai bun decât te-ai aștepta

Și cel mai dezamăgitor lucru la acest model nu este ecranul. Ba chiar ecranul este de o calitate peste medie. Integrează un panel LCD cu rezoluție Full HD+ și refresh rate de 90 Hz, deci asigură o fluiditate extra în utilizare față de alte modele care încă folosesc ecrane la 60 Hz. Dar în bugetul acesta, există deja și alte alternative la fel de performante. Ba chiar și modele care permit redarea de conținut HDR, ceva ce OnePlus N10 5G nu oferă.

Culorile sunt doar OK redate, nu sunt tocmai perfecte, dar nu sunt nici supra saturate ca pe un OLED slab calibrat. Aș putea spune chiar că majoritatea utilizatorilor vor fi mulțumiți cu acest ecran, dacă nu au pretenția neapărată de a folosi un telefon cu ecran OLED. Pentru social media, jocuri și niște seriale pe Netflix, ar trebui să fie de ajuns.

Snapdragon 750 este un chipset capabil pentru activitățile obișnuite de pe smartphone

Acesta este primul telefon cu procesor Snapdragon 750 pe care am avut ocazia să îl testez, iar performanța pare să cadă fix unde mă așteptam. Este puțin mai slab în teste decât Snapdragon 765, modelul superior, însă peste modelele din gama 730, care vin cu modem-uri 4G. Este cumva modelul de medie din gama de procesoare mid-range cu 5G de la Qualcomm și se comportă în general foarte bine în utilizare. În afară de jocuri 3D sau aplicații de editare video, nu ar trebui să existe mari diferențe față de telefoanele cu Snapdragon 765 în timpi de așteptare sau performanță propriu-zisă. Se vede însă că cipul grafic are de suferit chiar și din teste.

OnePlus N10 5G back center

Benchmarks

  • AnTuTu – 281.554
  • GeekBench – Single-Core: 606 / Multi-Core: 1.779
  • 3DMark Sling Shot Extreme -2.141
  • PCMark Work 2.0 – 8394

Autonomia lui OnePlus N10 este doar decentă

Să fiu sincer, mă așteptam ca un telefon cu un procesor nu așa puternic și cu un ecran LCD la 90 Hz să poată să ofere o autonomie mai bună decât o zi și un pic, folosind un acumulator de 4.300 mAh. Dar cam atât oferă acest model. Nu este nici pe departe groaznic. Ține mai mult decât un iPhone 12 Pro, de exemplu. Dar seara, după ce ajungi cu el acasă, ar cam trebui să îl pui la încărcat. Probabil că poți extinde puțin durata de utilizare dezactivând modul de afișare la 90 Hz, însă.

Ce am apreciat este încărcarea rapidă prin adaptorul din cutie. Aceasta este foarte rapidă, fiind gata în puțin peste o oră.

Software-ul a venit cu mai multe bătăi de cap decât m-aș fi așteptat

Capitolul software este de obicei un avantaj pentru modelele OnePlus, însă în acest caz se dovedește că modelele inferioare nu primesc atât de multă atenție din partea companiei, atunci când vine vorba despre optimizare. Am avut o problemă să zicem minoră, dar care apărea odată la ceva timp, care a fost de ajuns să mă scoată din sărite de câteva ori.

Telefonul este destul de responsiv la comenzi și este livrat cu interfața clasică de OxygenOS, similară cu cea de la Google, dar cu puține personalizări. În stilul OnePlus, nu există multe aplicații extra, ar este unul dintre modelele care are Facebook pre-instalat.

OnePlus N10 5G front

Totuși, atunci când din când în când refuză să mai primească comenzi touch, în ciuda faptului că primește comenzi de la toate butoanele fizice și chiar și de la senzorul de amprentă, avem o problemă. Singura rezolvare a fost restartarea forțată, folosind butoanele Power și Volum jos. Și asta s-a întâmplat de cel puțin patru ori pe perioada testării. Poate că un update viitor va rezolva problema.

Camera foto este în ton cu prețul

Și camera foto putea fi mai bună, chiar dacă vorbim totuși despre un telefon de buget. S-a întâmplat ca în ultimul an să mai testez și câteva telefoane mai de buget, în aceeași arie de preț, de la branduri precum Xiaomi, care reușeau să se descurce mai bine decât mă așteptam. OnePlus N10 5G dezamăgește însă la acest capitol.

OnePlus N10 5G camera

Camera promite 4 senzori pe spate, însă putem spune că doar doi sunt utili. Cel principal, de 64 megapixeli, cu obiectiv wide, și cel de 8 megapixeli cu obiectiv ultra-wide. Camera macro și camera de adâncime sunt „în plus” și nu au o utilitate reală.

Foto zi

Foto noapte

Pe timp de zi, camera principală și cea ultra-wide se comportă decent, În limitele așteptărilor, însă pe timp de noapte, lipsa stabilizării optice și senzorii mici își spun cuvântul. Nici pe modul nocturn, care se descurcă bine pe alte telefoane de la OnePlus, nu poți găsi cadre utilizabile. Ba nu sunt focalizate, ba ies mișcate, sau au culori foarte ciudate.

Dacă vreți un telefon 5G mai ieftin cu o cameră bună, OnePlus N10 nu se încadrează în aceste cerințe.

Concluzii

Chiar dacă nu este un anume element în neregulă cu OnePlus N10 5G, la prețul pe care compania îl cere, există alternative care ar putea fi mai performante din anumite puncte de vedere. De altfel, acest model nu vine cu avantajele OnePlus, care însemnau până nu de mult prețuri sub concurență și materiale premium. Este un telefon dintr-o nouă eră a companiei, o eră care ar putea să aibă efecte pozitive pe termen lung.

Totuși, acum, la început de drum pentru gama „Nord”, OnePlus pare că a pornit cu stângul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult