Opera Mini 4, Internet pe orice telefon mobil

31.08.2007
Opera Mini 4, Internet pe orice telefon mobil
Noutăţi în Opera Mini 4

Ce aduce nou versiunea 4

Cei ce au utilizat versiunile anterioare vor observa la primul contact o interfaţă modificată superficial, cu câteva elemente noi, nesemnificative. Dincolo de schimbările estetice Opera Mini 4 vine cu o serie de importante funcţii noi, ceea ce fac din versiunea 4 un update obligatoriu. Cel mai important nou aspect este afişarea site-urilor în mod "fit to screen". După ce termină de încărcat pagina, Opera Mini o afişeză redimensionat, la limita maximă permisă de lăţimea ecranului. Asupra acesteia este afişat un chenar care face selecţia şi mărirea unei anumite zone. De exemplu, dacă vrei sa măreşti un articol pentru a-l putea citi, trebuie să duci chenarul deasupra lui şi să apeşi joystick-ul (sau controller-ul, după caz).

A doua noutate importantă pe care Opera Mini 4 o aduce este, mult îndrăgitul tău cursor. Cu ajutorul acestuia, poţi să navighezi şi să interacţionezi cu elementele site-urilor pe care le vizitezi, exact aşa cum o faci pe PC. Tot joystick-ul, sau controller-ul, este răspunzător şi de ghidarea cursorului. Opera Mini 4 aduce două noi moduri de afişare: lanscape şi fullscreen. Ambele au rolul de a afişa cât mai mult conţinut posibil pe micul ecran al telefonului tău.

Opera Mini

Shortcut-uri pentru cel grăbit

Şi dacă vrei să utilizezi cât mai uşor şi mai rapid browser-ul, ai la îndemână schortcut-urile de tastatură. Este adevărat că acestea existau şi în versiunea anterioară, numai că acum Opera le-a făcut mai accesibile. În acest sens, norvegienii au inclus două meniuri care includ toate shortcut-urile existente, pentru a te scuti de memorarea lor. Tastele * şi # sunt cele care scot la iveală cele două meniuri, dacă le apeşi şi aştepţi două secunde. Tasta * va afişa shortcut-urile prin intermediul cărora poţi accesa rapid unul din site-urile de la bookmarks, în timp tasta # va afişa shortcut-urile răspunzătoare de funcţiile de bază ale programului.

Shortcut-uri în opera Mini

*1, *2, *3 – deshide link-urile din bookmarks
*# – roteşte fereastra la 90 de grade
** – trece/iese din modul fullscreen
#1 – addressbar
#2 – bookmarks
#3 – navigare la începutul/sfârşitul paginii
#4 – prima pagină
#5 – istoria navigării
#6 – informaţii despre pagină
#7 – adaugă la bookmarks
#8 – setări
#9 – căutare
#0 – refresh
## – navigare înainte

Opera Mini

Beta este Beta şi pe telefon

Versiunea lansată astăzi de Opera este doar una de test, mai precis Beta 2. Opera Mini 4 Beta 2, ca orice verisune de test, prezintă un risc ridicat de întâmpinare a erorilor, însă pe perioadă în care noi l-am testat, totul a decurs normal.

Opera Mini 4 Beta 2 poate fi descărcat direct de pe telefonul mobil de la adresa mini.opera.com/beta, având numai 97KB. Dacă vreţi să-l vedeţi la treabă înainte de a-l instala, puteţi încerca acest simulator, sau puteţi vizona acest filmuleţ:

Internet pe orice telefon mobil

Numele Opera vă este familiar, în primul rând, datorită apreciatului browser norvegian, browser care deşi nu se bucură de popularitea produselor concurente este cel care a inventat practic multe dintre facilităţile fără de care internauţii cu vechime nu pot concepe Marea Reţea: navigarea pe taburi, căsuţa de căutare, mouse gestures etc. Alături de acesta, compania norvegiană, dezvoltă alte două versiuni de Opera. Este vorba de Opera Mobile (cel mai avansat browser Web pentru telefoanele mobile) şi Opera Mini. Opera Mobile poate fi folosit pe telefoanele inteligente şi PDA-urile care au la bază Symbian S60 sau Windows Mobile şi costă 24$.

Ce este Opera Mini?

Opera Mini este un browser Java, pentru telefoanele mobile obişnuite. Majoritatea, dacă nu chiar toate telefoanele actuale, includ un browser Web, dezvoltat de producătorul terminalului respectiv. De regulă, aceste programe includ numai funcţiile elementare, ceea ce pentru un utilizator cu pretenţii este de neconceput. Opera Mini vine cu o serie de facilităţi care îl apropie de browserele moderne de desktop. Sloganul oficial al celor de la Opera este "Internet pe orice dispozitiv". Şi chiar îşi dau toată silinţa în acest sens.

Opera Mini

De ce Opera Mini?

Din 3 motive. În primul rând Opera Mini este gratuit, nu trebuie să plăteşti nimic pentru a-l instala şi a-l folosi pe telefonul tău. Pe de altă parte, faci şi economie de trafic. Şi asta pentru că Opera Mini, când încarcă site-urile, le trece prin filtrul propriilor servere şi le optimizează pentru ecranul telefonului mobil. Scăzând traficul, automat scade şi timpul de încărcare a site-urilor, de aici reieşind şi al treilea motiv care pledează în favoarea lui Opera Mini.

Opera Mini

Browser veritabil

Fereastra principală, cea care te va întâmpina de fiecare dată când vei deschide programul, este compusă din 3 elemente: addressbar-ul unde trebuie să scrii adresa site-ului pe care vrei să-l vizitezi, căsuţa de căutare şi lista site-urile favorite. Opţional, în cadrul acestei ferestre mai poate fi afişată lista celor mai recente pagini vizitate. Căsuţa de căutare se aseamănă foarte mult cu cea a browserelor de desktop. În mod implicit, pentru a căuta pe Internet, poţi să alegi unul din cele 5 plugin-uri preconfigurate: Yahoo!, eBay, Wikipedia, Flickr şi IMDb.

Lipseşte Google, probabil ai observat deja, însă nu este nicio problemă pentru că poate fi adăugat foarte uşor orice alt site sau motor de căutare. Tot ce ai de făcut este să apeşi butonul Add din meniul Manage şi să scrii numele respectiv adresa. La fel ca şi browserelor de desktop, Opera Mini permite ordonarea acestora după bunul plac. La fel de uşor se pot şi şterge site-urile/motoarele de căutare adăugate, cu o singură excepţie: Yahoo!. Opera are o înţelegere cu Yahoo!, în urma căreia motorul de căutare al acestora beneficiază de un tratament preferenţial din partea companiei norvegiene.

Opera Mini vs iPhone, umor nordic

Urmărește Go4IT.ro pe Google News