Oppo Find X5 Pro review: déjà vu

05.04.2022
Oppo Find X5 Pro review: déjà vu

Ambițiile companiei Oppo în Europa par să fie înalte, având în vedere creșterea rapidă a brand-ului din ultimii câțiva ani. Sigur, o parte se datorează scăderii Huawei în urma restricțiilor impuse de SUA, dar și o parte destul de mare este datorată faptului că telefoanele sale încearcă constant să iasă în evidență față de concurență. Dacă anul trecut, Oppo venea cu Find X3 Pro, primul telefon cu o cameră cu microscop, anul acesta, X5 Pro vine cu un procesor de imagine proprietar și cu un parteneriat cu Hasselblad. Din păcate, în afară de aceste avantaje, cam întregul telefon induce un soi de déjà vu, întrucât am văzut deja cam tot ce are acesta de oferit într-un alt pachet, cu un alt nume.

Oppo Find X5 Pro reușește să adope un design ușor de recunoscut

Când vorbim de design pentru smartphone-uri, sunt puține zone în care o companie mai poate să meargă pentru a se diferenția pe o piață destul de aglomerată și matură. Se pare însă că încă mai există designeri cu inspirație, întrucât Find X5 Pro reușește să ofere un design interesant pentru partea din spate a dispozitivului.

Oppo Find X5 Pro back

Vorbim despre o bucată neîntreruptă de material ceramic, care se curbează în sus pentru a forma modulul de cameră. Am văzut ceva similar și pe Find X3 Pro, iar acesta este clar un design ușor de recunoscut într-o mare de dispozitive similare, cu tot felul de dreptunghiuri negre în jurul camerelor. Chiar și forma modulului de cameră (care include trei senzori, un blitz și un senzor de culoare), este atipică, fiind încadrată într-un soi de trapez cu colțuri rotunjite.

Capacul din spate este însă pe cât de arătos la prima vedere, pe atât de greu de păstrat așa. În timp ce majoritatea producătorilor au mers în direcția telefoanelor cu spate din sticlă mată, care nu atrage amprentele, Oppo a ales să pună una dintre cele mai lucioase și mai reflectorizante culori pe care am văzut-o în ultima perioadă pe un telefon. Întregul spate al telefonului este o mare oglindă, care imediat ce este atinsă este „decorată” cu amprente.

Oppo Find X5 Pro side

De altfel, întregul telefon este extrem de curbat pe toate părțile și foarte alunecos, deci vei dori să îl protejezi cu o husă din mai multe motive. În primul rând, pentru că ar arăta tot timpul „neîngrijit”, iar apoi, pentru a-ți proteja achiziția (foarte scumpă). Din fericire, telefonul vine în pachet cu o husă din silicon de culoare gri, modelată special pentru a se multa perfect pe modulul de cameră, dar care nu reușește să o aducă la nivel. Chiar și cu husă, unul dintre colțuri iese mai mult în relief, deci va avea un mic „joc” atunci când stă pe o suprafață plată.

În pachet mai sunt incluse cablul de încărcare, un adaptor USB-A OTG și un adaptor de priză cu încărcare rapidă la 80W, SuperVOOC, identic cu cel pe care l-am văzut în cutia lui OnePlus 10 Pro. Dar, desigur, asemănările între aceste două dispozitive nu se opresc aici, acestea fiind parcă „gemene”.

Oppo Find X5 Pro accessories

Ecranul este identic cu cel deja testat pe flagship-ul OnePlus

Un exemplu bun pentru „înrudirea” celor două dispozitive este ecranul. Acesta este identic între cele două modele, cu aceeași diagonală de 6,7”, aceeași rezoluție QHD+, același refresh rate la 120 Hz, aceeași luminozitate maximă și cam orice alt detaliu, inclusiv curbura de pe margine. Ambele sunt de tip OLED LTPO 2.0 și pot scădea frecvența dinamic până la 1 Hz.

Și ambele sunt setate din fabrică pe un profil „vivid”, care accentuează prea mult culorile, dar sunt și setate la rezoluție Full HD, pentru a consuma mai puțină baterie. În continuare consider că astfel de practici sunt în defavoarea utilizatorilor. Din fericire, există opțiuni pentru configurarea rezoluției pe cea nativă și de a seta culorile pe un ton mai natural. Altfel, oamenii din filme, seriale sau clipuri video de pe YouTube arata de parcă au pielea portocalie.

Oppo Find X5 Pro front center

Oppo Find X5 Pro este „geamăn” cu OnePlus 10 Pro și la capitolul performanță

Și la capitolul performanță, cele două telefoane se comportă (aproape) identic. Se pare că nu doar șasiul lui OnePlus 10 Pro este insuficient pentru a răci corespunzător chipset-ul Snapdragon 8 Gen 1. Rezultatele în majoritatea testelor au fost identice pe Oppo Find X5 Pro, practic la nivelul unui smartphone cu chipset Snapdragon 888 de anul trecut. Doar în testele de GPU putem vedea un aport real de performanță.

Contează acest lucru în utilizare normală? Nu chiar. Dar probabil că nu sunt foarte mulți printre cei care cumpără un smartphone din gama flagship care și-l doresc doar pentru Instagram și WhatsApp. Iar dacă ai nevoie de acea putere de procesare înaltă, Find X5 Pro nu ți-o oferă. Asta înseamnă că dacă editezi clipuri video, de exemplu, nu vei beneficia de timp mai mic de export față de un flagship din 2021.

Oppo Find X5 Pro back side 2

Cei 12 GB RAM integrați sunt peste nevoile oricărui utilizator de telefoane din 2022, dar poate că peste 2-3 ani, memoria extra va ajuta la ceva. Asta dacă nu înlocuiești telefonul până atunci cu altul nou. Chiar și atunci când 12 GB nu vor mai fi de ajuns, există o soluție integrată în software-ul Oppo care permite extinderea memoriei RAM cu o parte din spațiul de stocare integrat. Poți ajunge astfel la 19 GB RAM (12 + 7 GB „virtual”).

Benchmarks

  • AnTuTu – 816.864
  • GeekBench – Single-Core: 968 / Multi-Core: 3.317
  • 3DMark Wild Life Unlimited – 10.079
  • PCMark – 11.573

Cu hardware similar, și autonomia este similară

La capitolul autonomie, aș putea să iau cu copy-paste tot ce am zis și în cazul lui OnePlus 10 Pro. Telefoanele sunt identice din punct de vedere hardware (și în mare măsură și software), deci au un consum similar de energie și încărcare la fel de rapidă. O zi de utilizare la 120 Hz și rezoluție QHD cu 5-6 ore de utilizare sunt de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor, iar încărcarea se face foarte rapid la 80W pe fir: puțin peste jumătate de oră pentru 0-100%.

Există și încărcare wireless, dar cea rapidă, de 50W se face doar cu încărcătorul Oppo original. Altfel, ai încărcare wireless Qi standard la 15W. Poți încărca și alte dispozitive, sau alte telefoane cu încărcare wireless la 10W în sens invers.

Oppo Find X5 Pro front side

Pentru un telefon premium, Oppo Find X5 Pro are cam mult blowatware

Din punct de vedere software pot fi observate foarte multe asemănări între OxygenOS-ul de pe OnePlus și ColorOS-ul de pe Oppo. Este și logică asemănarea, întrucât ambele sunt acum realizate pe același cod de bază, peste care sunt aplicate interfețele specifice. Totuși, în timp ce OnePlus este considerat brandul secundar, iar Oppo cel „premium”, nu prea înțeleg prezența unor reclame în meniul lui Find X5 Pro.

Sunt preinstalate aplicații precum Facebook, Amazon Shopping, Booking, LinkedIn și PUBG Mobile, pe lângă cele de la Google și aplicațiile specifice Oppo. M-aș fi așteptat ca un telefon care costă peste 1.300 de euro să nu vină cu reclame în meniuri.

Oppo Find X5 Pro screen bottom

Ce-i drept, interfața Oppo este ceva mai „curată” decât cea de pe OnePlus, mai apropiată de ceea știm drept „Androidul de la Google”. Există desigur personalizări la nivelul culorilor, însă nu apar meniuri non-standard precum meniul ciudat de widget-uri „Never Settle” de pe OnePlus.

Oppo Find X5 Pro este puțin mai bun la lucruri de „finețe”

Surprinzător, deși am testat două telefoane similare din punct de vedere hardware, se pare că Oppo are un senzor de amprentă mai performant, sau cel puțin mai bine pus la punct din software. Deblocarea este consistentă și rapidă și există chiar și niște opțiuni speciale cu sistemul de vibrații pentru a oferi un feedback tactil atunci când deblochezi telefonul.

De altfel, Oppo ar putea avea pe Find X5 Pro unul dintre cele mai bune sisteme de vibrații de pe platforma Android, oferind opțiuni haptice pentru multe dintre activitățile pe care le faci pe telefon, inclusiv atingerile pe butoanele din meniuri. Am oprit majoritatea acestor opțiuni, dar sunt bune pentru cei care și le doresc. Acest sistem pare similar cu cel de pe OnePlus 10 Pro, însă acolo nu am găsit ușor opțiunile de configurare. Oppo le-a scos în față în meniul de configurări.

Oppo Find X5 Pro front handheld

Difuzoarele stereo sunt însă cam la fel. Sunet puternic, însă destul de aglomerat la volum maxim, fără prea mult bas și cu medii și înalte care se cam combină. Nu sunt difuzoare rele, dar există altele mai bune în această zonă de preț.

Camera foto, adevăratul avantaj al lui Find X5 Pro

La capitolul foto, Oppo a investit un efort extra în dezvoltarea lui Find X5 Pro. În primul rând, avem parteneriatul cu Hasselblad, care asigură procesare mai bună a culorilor, cel puțin în teorie. Apoi avem faptul că Oppo a dezvoltat un întreg procesor neural numit MariSilicon X, pe care îl folosește exclusiv pentru îmbunătățirea filmărilor, conform informațiilor din aplicația de cameră. În cele din urmă, Oppo Find X5 Pro este primul telefon pe care îl testez care beneficiază atât de stabilizare pe senzor, la fel ca iPhone 12 Pro Max și seria iPhone 13, cât și de stabilizare optică, care pot lucra împreună și la care mai poți aplica și stabilizare electronică.

Oppo Find X5 Pro camera

Din păcate, am avut telefonul la dispoziție destul de puțin timp, deci nu am putut testa pe îndelete funcțiile video. Tot ce pot să spun este însă că în cele câteva momente în care am pornit camera pe modul video, am văzut probabil cea mai bună stabilizare pentru filmare de pe un smartphone de până acum. Ba chiar stabilizarea electronică se „luptă” puțin cu tine atunci când miști camera, cadrul fiind mișcat cu o mică întârziere. Este o senzație neobișnuită în filmare cu un smartphone să ai un mic „lag” între mișcarea telefonului și mișcarea cadrului, dar microvibrațiile și tremuratul natural al mâinii sunt eliminate aproape complet.

Desigur, toate acestea merg împreună doar în Full HD, pe modul Ultra SteadyPro, nu și în 4K. Deci dacă vrei stabilizarea cea mai bună, vei renunța la ceva calitate. Există și un soi de mod „cinematic”, care adaugă blur în timp real în jurul subiectului, ca un mod portret pe video. Acesta este decent, dar este limitat la 1080p la 30 FPS, la fel ca pe iPhone. De asemenea, este ceva mai puțin stabil decât pe iPhone, mișcările de cameră ducând la efecte nedorite în aplicarea acestui blur.

Foto zi

Dar am avut, din fericire, timp să testez camerele foto. Spre surprinderea mea, Oppo Find X5 Pro nu are acea cameră fisheye ultra wide, pe care am văzut-o pe OnePlus 10 Pro. Iar senzorul principal de pe acest model este teoretic mai mic, dar de rezoluție mai înaltă, la 50 megapixeli. Zoom-ul este însă cel mai dezamăgitor aspect al acestui modul de cameră, fiind limitat la numai 2x. Toate telefoanele din zona aceasta au trecut la măcar 3x zoom, dacă nu chiar la 5 sau 10, așa cum am văzut anterior pe modelele Samsung Ultra.

Vestea bună este că fotografiile sunt în principal bune, cu toate camerele și cam în toate condițiile. Deși nu are o cameră macro dedicată, Oppo Find X5 Pro face fotografii macro foarte bune și de la distanță foarte mică, folosind camera ultra wide cu focalizare foarte apropiată. Acestea sunt probabil cele mai bune fotografii macro pe care le-am văzut până acum pe un telefon. Camera ultra-wide nu iese altfel în evidență, pe timp de noapte fiind chiar destul de întunecată, chiar și cu night mode. Mai mult, această cameră nu este sincronizată din punct de vedere al balansului de alb cu celelalte două camere, are o tentă ușor diferită în majoritatea cadrelor.

Foto noapte

Camera principală este excelentă, în special pe timp de noapte. Deja comparațiile pe timp de zi între telefoane de top pe camera cea mai bună nu prea mai au sens, însă pe modul nocturn, aceasta, cu dublă stabilizare, asigură cadre foarte clare, chiar și cu un timp foarte redus de expunere. Rezultatele sunt cam luminoase pentru fotografie nocturnă, pentru gustul meu, făcând uneori din noapte zi, dar se văd clar avantajele unui senzor bun, unei stabilizări duble și a unui procesor de imagine performant.

În cazul camerei cu zoom n-am multe de spus. Este decentă, însă apropierea de numai 2X nu este tocmai utilă în prea multe situații. Aceasta nu este nici măcar stabilizată, însă nu am văzut probleme din această cauză. Noaptea este folosit oricum senzorul principal cu crop pentru zoom 2x, deci nu este tocmai necesară stabilizarea.

Oppo Find X5 Pro logo

Într-adevăr, Oppo Find X5 Pro oferă rezultate mai bune decât OnePlus 10 Pro în anumite situații, însă cele două dispozitive sunt destul de similare încât să fie greu de ales unul peste celălalt doar comparând camerele. Software-ul de cameră, de exemplu, este aproape identic între cele două, ambele fiind realizate în parteneriat cu Hasselblad. Și, chiar dacă ai câteva avantaje pe Oppo, precum stabilizare mai bună, pe OnePlus ai un zoom mai bun și un ultrawide cu fisheye, plus filmare 4K la 120 sau 8K la 24. Find X5 Pro urcă până la maximum 4K la 60 cadre pe secundă.

Concluzii

Totuși, diferența între cele două dispozitive este extrem de mare atunci când comparăm prețul. Dacă OnePlus 10 Pro pornește de la 4.500 lei, Oppo Find X5 Pro pornește de la 6.500 lei. Sigur, vine cu un telefon mid-range „cadou” la precomandă (Reno7 Lite), însă acesta este un preț greu de digerat. Aceasta este zona de preț pentru Samsung Galaxy S22 Ultra și iPhone 13 Pro Max.

Mai rămâne să testez Realme GT2 Pro, ultimul din această serie de „tripleți” a laboratoarelor Oppo, cu o configurație similară, care pare să fie mai degrabă o combinație a acestor două modele, dar fără branding Hasselblad. Acela este totodată și cel mai ieftin model disponibil, chiar dacă are 90% componente identice.

Oppo Find X5 Pro este un smartphone premium foarte bun, dar are dezavantajul că se luptă cu alte telefoane foarte bune, cu prețuri similare, care au deja baze de fani bine stabilite. Avantajele sale sunt minore, în timp ce performanța brută oferită este dezamăgitoare, cel puțin asta spun testele. Oppo demonstrează că „se poate” să creezi un concurent pentru modelele de top bine stabilite în piață, dar întrebarea este dacă merită să faci asta, dacă tot există câteva capitole la care se mai poate lucra înainte să ajungă să le întreacă din toate punctele de vedere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult