Oppo Find X6 Pro, anunțat oficial: cel mai bun flagship pe care nu-l vei putea cumpăra în 2023

22.03.2023
Oppo Find X6 Pro, anunțat oficial: cel mai bun flagship pe care nu-l vei putea cumpăra în 2023

Oppo a anunțat oficial noua serie de flagship-uri X6, însă pentru publicul din Europa acesta nu este un motiv de bucurie. Această gamă de produse va rămâne exclusivă Chinei și nu va fi adusă la vânzare în vest, cel puțin nu în viitorul apropiat. Astfel, nu putem decât să ne uităm pe listele de specificații, să vedem telefonul Find X6 Pro în fotografiile de presă și să ne imaginăm ce am putea face cu acest hardware performant.

Camera lui Oppo Find X6 Pro are șanse să fie cea mai bine „dotată” din piață

Oppo Find X6 Pro este modelul care ne interesează de fapt, acesta fiind primul telefon al companiei care folosește un senzor foto de 1” și 50 megapixeli pe camera principală. Este vorba despre același senzor foto pe care l-am întâlnit recent și pe Xiaomi 13 Pro (review), dar care în acea implementare nu ne-a impresionat, mai degrabă din cauza software-ului folosit pentru procesarea imaginilor.

Totuși, având în vedere că OnePlus 11, realizat tot de Oppo (review), a reușit să ofere rezultate foarte bune pe partea foto, cu hardware mai slab decât Xiaomi, așteptările de la un model cu senzor mare și culori Hasselblad sunt la un nivel înalt. Senzorul principal este alăturat unei lentile cu diafragmă f/1.8, care ar trebui să atragă multă lumină pentru fotografii cât mai detaliate.

Oppo Find X6 Pro camera

Compania chineză spune că fiecare dintre cele trei camere folosesc cei mai mari senzor din piață pentru distanța focală oferită. Astfel, camera ultrawide f/2.2 are un senzor Sony IMX890 de 1/1.56” cu 50 megapixeli, în timp ce camera telephoto cu zoom 2.8x are același senzor Sony IMX890 cu o diafragmă f/2.6. Curios, acest zoom este de tip periscopic, deși multe companii fac zoom 3x pe obiective obișnuite. De asemenea, toate cele trei camere au stabilizare optică, ceva ce nu prea vedem pe ultrawide.

Toate cele trei camere vor folosi procesare de imagine pe cipul proprietar MariSilion X, de care am fost mulțumiți în trecut. Tot acesta va asigura focalizare mai rapidă și o stabilizare mai eficientă, în special pe zoom. Desigur, toate camerele pot fotografia în format RAW, iar zoom-ul va putea fi extins la 6x în timp ce nu pierde calitate. Oppo spune că zoom-ul 6x va putea fi folosit chiar și în filmări 4K fără degradarea imaginii. Camera ultrawide servește și drept cameră de macro, putând focaliza la 4cm distanță.

Este clar că acest telefon este unul concentrat pe camera foto, mai ales când luăm în considerare design-ul său. Modulul de cameră ieste cel mai mult în evidență pe partea din spate, iar grosimea telefonului în zona camerelor este aproape dublă. La fel ca în cazul lui Xiaomi 13 Pro, ne așteptăm ca acest telefon să fie cam greu în partea de sus și să fie mai ciudat de balansat în mână în utilizare.

Hardware-ul de top întrece ceea ce oferă concurența

Un astfel de sistem de camere nu putea fi însă alăturat decât unui hardware de top, iar în anumite categorii, Oppo Find X6 Pro este din nou lider de piață. De exemplu, acesta este primul telefon care se poate lăuda cu un ecran de 6,82” cu rezoluție QHD+ (3.168 x 1.440 pixeli) cu refresh rate adaptiv la 120 Hz și luminozitate maximă de 2.500 nits. Samsung atinge abia 1.750 nits, în timp ce Apple se laudă cu 2.000 nits în lumină puternică a soarelui.

Configurația internă are la bază Snapdragon 8 Gen 2 cu 12 sau 16 GB RAM LPDDR5Xși 256 sau 512 GB stocare internă pe format UFS 4.0. Totul este alimentat de o baterie de 5.000 mAh cu încărcare SuperVOOC la 100W pe fir și AirVOOC 50W wireless.

Telefonul va fi livrat în trei variante de culoare: negru, verde și maro. Varianta maro folosește un panel de sticlă în partea de sus, decorat pentru a fi similar cu metalul, în timp ce partea de jos, de unde ții de fapt telefonul în mână este acoperită cu piele vegană. Inelul din jurul camerelor este realizat din metal, iar toate variantele sunt rezistente la apă la standardul IP68.

Cu asemenea hardware, capabil să se lupte de la egal la egal cu iPhone 14 Pro Max (review) sau Galaxy S23 Ultra (review), este cu adevărat păcat că nu vom vedea acest telefon în afara Chinei.

Find X6 „standard” scade pe o treaptă inferioară de performanță

Alături de modelul Pro, există și un Oppo Find X6 „standard” Acesta folosește același design general, dar scade totul câte o treaptă, cam așa cum face și Samsung cu modelele S23 și S23+, sau Apple cu iPhone 14.

Acest model folosește un procesor Dimensity 9200, unul de top de la MediaTek, dar nu la fel de performant precum cel de la Qualcomm. Ecranul este puțin mai mic, la 6,74”, cu rezoluție 2.772 x 1.240 pixeli și refresh rate adaptiv doar între 40 și 120 Hz.

Camerele foto au toate câte 50 de megapixeli, de asemenea, dar senzorii sunt diferiți. Pe cel principal și pe camera cu zoom primim IMX890, cel folosit pentru camerele secundare pe Pro, iar pe ultrawide un senzor mai mic, de 1/2,76” numit JN1. Și acesta are focalizare automată și funcții macro, iar zoom-ul păstrează periscopul de pe Pro.

Bateria scade la 4.800 mAh, iar încărcarea la 80W, dar Find X6 renunță complet la încărcare wireless. Și rezistența la apă scade la IP64, deci la stropi de apă, nu la scufundări complete.

Prețurile Find X6 Pro sunt incredibile pentru astfel de specificații, dar sunt doar pentru China

Modelul Find X6 Pro pornește de la 6.000 yuan, adică aproximativ 810 euro, pentru varianta 12+256 GB, și ajunge la 7.000 yuan, adică 950 euro pentru varianta de top, 16+512GB. Find X6, în schimb, pornește în China de la 4.500 yuan, adică 610 euro. Desigur, chiar și dacă aceste modele ar fi venit în Europa, prețurile ar fi fost semnificativ mai mari din cauza taxelor și costurilor de transport. Realist, X6 ar fi pornit de pe la 900 euro, iar X6 Pro probabil de pe la 1.100-1.200.

Fiind telefoane pentru China, acestea vor fi livrate fără servicii Google, deci importul nu va fi o opțiune tocmai bună pentru cei care își doresc totuși aceste telefoane.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult