Paralamentul European a votat în favoarea unui port standard de încărcare pentru dispozitivele electronice, în ciuda protestelor Apple

31.01.2020
Paralamentul European a votat în favoarea unui port standard de încărcare pentru dispozitivele electronice, în ciuda protestelor Apple

Parlamentul European a votat ieri pentru o reglementare a standardelor de încărcare a dispozitivelor electronice, rezultatul fiind 582 voturi pentru şi 40 împotrivă. Comisia Europeană va trebui acum să creeze un proiect de lege care să fie adoptat în luna iulie, prin care port-ul USB Type-C va deveni standard pe teritoriul Uniunii Europene. Desigur, reprezentanţii Apple nu sunt mulţumiţi de această situaţie, publicând o nouă declaraţie oficială prin care explică partea negativă a unei legi în acest sens.

Motivul din spatele acestui proiect de lege este poluarea, întrucât în 2016, au fost create 16,6 kilograme de deşeuri electronice per locuitor al Uniunii Europene, pentru un total de 12,3 milioane de tone. Prin adoptarea unui standard comun pentru toate dispozitivele, adaptoarele de priză şi cablurile nu vor mai trebui să fie aruncate odată cu dispozitivul stricat. Având USB-C pe toate, acestea vor putea fi folosite de la dispozitiv la dispozitiv. Totodată, noua lege ar putea sugera ca dispozitivele mobile să nu mai fie livrate cu adaptoare de priză în pachet.

Astăzi, Apple a depus următoarea declaraţie în Parlamentul European:

„Apple susţine inovaţia. Reglementările care împing către uniformitate asupra conectorilor de pe toate smartphone-urile împiedică inovaţia în loc să o încurajeze. Astfel de propuneri sunt dănătoare mediului, nu sunt necesare şi vor fi deranja consumatorii.

Mai mult de un miliard de dispozitive Apple au fost livrate cu un conector Lightning, pe lângă un întreg ecosistem de accesorii şi producători care folosesc Lightning pentru a servi clienţii noştri colectivi. Vrem să ne asigurăm că noua legislaţie nu va rezulta în livrarea unor cabluri care nu sunt necesare sau adaptoare externe în cutia fiecărui dispozitiv, sau care să facă inutilizabile dispozitivele şi accesoriile utilizate de milioane de Europeniu şi sute de milioane de clienţi Apple la nivel mondial. Acest lucru ar rezulta într-un volum fără precedent de deşeuri electronice şi va incomoda utilizatorii. Deranjarea acestei pieţe imense de clienţi va avea consecinţe cu mult peste ceea ce Comisia doreşte să facă.

Din 2009, Apple a condus eforturile industriei de a lucra împreună pentru a promova o soluţie de încărcare comună. Cu apariţia USB Type-C, am promis alături de alte şase companii că toate smartphone-urile noi vor folosi acest standard printr-un conector sau un cablu. Credem că eforturile colective ale multor companii de top sunt mai bune pentru inovaţie, mai bune pentru clienţi şi mai bune pentru mediul înconjurător.”

Apple este singura companie de pe piaţă care foloseşte port-ul, proprietar USB Type-C pe telefoanele şi accesoriile sale, cât şi pe produse ale altor branduri din portofoliu, precum căştile Beats By DRE. Având în vedere că planul companiei de viitor este să renunţe la toate tipurile de conectori, inclusiv la Lightning, pe termen lung, această lege nu va afecta prea mult compania. Pe termen scurt însă, următoarele generaţii de telefoane vor trebui modificate pentru a se alinia la acest standard, sau vor trebui să vină în pachet cu un dongle de la Lightning la USB Type-C, ceva ce va adăuga costuri de producţie în plus.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult