Performanța chipset-ului Exynos de la Samsung cu GPU AMD ar putea fi dublă față de Apple A14

26.01.2021
Performanța chipset-ului Exynos de la Samsung cu GPU AMD ar putea fi dublă față de Apple A14

Noul Exynos 2100 de la Samsung pare să fie mult mai apropiat în performanță de soluția Snapdragon 888 de la Qualcomm, însă acesta ar putea să fie doar unul dintre chipset-urile de top ale companiei din 2021. Există zvonuri care afirmă că următoarea generație de procesoare Samsung ar putea veni tot în 2021, probabil în cea de-a doua jumătate a anului, odată cu lansarea modelelor de smartphone-uri noi din toamnă. Acesta ar putea fi însă modelul cu GPU AMD, promis de aproape doi ani, care ar putea întrece Apple A14 în performanță, conform informațiilor disponibile.

Noul chipset Exynos putea reprezenta un pas uriaș în performanță pentru Samsung

Site-ul chinez IT Home a publicat o serie de rezultate în testul GFX Bench realizat pe un prototip al acestui procesor, iar rezultatele sunt foarte încurajatoare. Comparat cu cel mai recent chipset de la Apple, modelul A14 Bionic, care se regăsește în toate smartphone-urile din gama iPhone 12, framerate-ul în testul GFX Bench este aproape dublu în anumite secvențe și superior în toate celelalte.

Un chipset Exynos cu GPU AMD ar continua să integreze însă tehnologia pe care Samsung o folosește în prezent: nuclee Cortex de la ARM. Având în vedere că noul Exynos 2100 folosește o configurație 1+3+4 și beneficiază de un nucleu Cortex-X1 la 2,9 GHz, probabil că nu vor fi realizate multe modificări la acest capitol. Pe de altă parte, cipul grafic produs de AMD ar putea fi bazat pe arhitectura RDNA2, folosită în prezent pentru dezvoltarea celor mai recente plăci grafice de PC, compatibile cu tehnologii moderne, precum ray tracing, cât și în consolele Xbox Series și PlayStation 5.

Există însă câteva rețineri față de performanța reală a acestui cip. În timp ce acesta poate să atingă performanțe impresionante în teste sintetice pe o platformă de test, este posibil ca atunci când ajunge într-un dispozitiv mobil, cu limite de temperatură mai mari și curent limitat, oferit de acumulator, performanța să scadă.

Exynos, GPU AMD

  • Manhattan 3.1-181.8FPS.
  • Aztec normal – 138.25FPS
  • Aztec High School-58FPS

iPhone 12 Pro, A14 Bionic

  • Manhattan 3.1-146.4FPS
  • Aztec Normal-79.8FPS
  • Aztec High School-30.5FPS

Va fi interesant de văzut însă care va fi dispozitivul care va folosi acest procesor. Se zvonește că Galaxy Note, seria de phablet-uri de productivitate a companiei Samsung, nu va continua în 2021. Astfel, noul chipset Exynos s-ar putea regăsi pe seria Galaxy Fold, cea de telefoane pliabile. Având în vedere că ecranul mai mare de pe aceste modele chiar este mai potrivit pentru gaming decât cel de pe telefoanele tradiționale, nu ar fi tocmai de mirare să vedem un Galaxy Fold3 cu chipset Exynos și GPU AMD.

În același timp însă, Apple A14 ar avea o vechime de aproape un an pe piață, iar Apple ar putea fi la doar câteva săptămâni distanță de lansarea Apple A15, care cu siguranță va depăși performanțele acestui model.

sursa: ITHome

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult